USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94
Громадське формування «Варта порядку»: А ви знаєте, що таке «Чорний тюльпан»?
Коли в твоє життя стукає війна, все змінюється. Світогляд, принципи, звички, погляди... Речі, на які раніше й уваги б не звернув, стають надто різкими, болючими. Слова, які раніше слухав з усмішкою чи просто був до них байдужий, починають боляче різати слух.

Нещодавно бачив таку картину: посеред вулиці, просто по проїзджій частині йшов чоловік у військовій формі і голосно, жестикулюючи, кричав щось сам до себе. Ще декілька років тому без сумніву подумав би, що це черговий «синяк» перебрав. А зараз зловив себе на думці, що він з АТО, і, напевне, згадує, як йому там було. Можливо, у його спогадах саме момент звільнення з полону, або він шукає поранених побратимів...

Коли в твоє життя стукає війна, тоді ти насправді дізнаєшся, що таке допомога, дружба, підтримка і честь. З досвіду скажу, що честь військового, справжнього, а не «паперового», значить дуже багато. І цю честь дуже легко задіти. До чого я це все веду?

Натрапили мені нещодавно на очі... цукерки! Звичайні цукерки, які виготовляє наше місцеве підприємство – луцький «Шокобум». До речі, смачні в них ласощі, переконувався не раз сам ))) А тут читаю назву і вразило до безтями! «Чорний тюльпан».
Ніби нічого особливого, правда? А ви знаєте, що таке «Чорний тюльпан»? Для тих, хто думає, що це просто гарна оригінальна квітка, поясню: так, є такі квіти, дійсно гарні. А ще є літак АН-12, в якому прибували труни тих, хто загинув у Афганістані. Багато трун. Хтось колись назвав той літак «Чорним тюльпаном», і ця назва так і лишилася символом вантажу 200.

До слова, громадські активісти Луцька свого часу повідомили, що за 2015 рік повернули додому майже 600 тіл Героїв, доля яких була донедавна невідома.

Так от, скажіть, невже з великої палітри кольорів і сили-силенної назв квітів потрібно було саме таким поєднанням назвати цукерки?.. У час, коли ця назва для багатьох є надто болючою. Це «чудовий» хід маркетологів, чи помилка «солодких» ідеологів? Чи просто «чорний піар - теж піар»?

Я ще раз повторюю, що честь військового дуже легко образити. А зараз військових є дуже багато. То, може, варто сто разів подумати, ніж отак тупо руйнувати думку про гарний продукт лише через те, що обгортка викликає огиду? Бо сам продукт я, до прикладу, споживати вже не хочу...

Олександр Волянюк
      Блоги є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.
      Точка зору редакції Інформаційного агентства Волинські Новини може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує роль носія.
Місія «Чорний тюльпан» — це робота під дулами автоматів. Але водночас – і остання надія повернути солдата додому.
Волинські волонтери продовжують пошуки загиблих в зоні АТО: вивезли з зони АТО тіла 34 військових
Коментарів: 8
Анонім Показати IP 11 Лютого 2016 18:40
Чому зразу такі асоціації ? Коли почали випускати ці ласощі і коли вони отримали таку назву? Можливо це було ще до розгортання конфлікту на сході України? Чому виробник не міг справді прив’язати назву саме до кольору квітки? Що ж тепер, всім виробникам у зовнішньому вигляді продукції яких є, наприклад, поєднання оранжевого та чорного, змінювати дизайн? Так, я, наприклад, знаю що таке чорний тюльпан. Думаю що ще багато хто знає. Але більшість - не думаю. Я ні в якому разі не бажаю висловити неповагу до воїнів АТО, тому що це сильні і хоробрі люди, які захищають нашу державу. Але чи варто зараз починати "чіплятись" до фраз і кольорів які, як інколи здається, можуть, тільки можуть, що не є фактом, мати приховане смислове навантаження?
дід Шапокляк до Анонім Показати IP 12 Лютого 2016 20:46
Якби людина була в літаку, який мав назву "Чорний тюльпан" і який розвозив цінкові труни по родинах, то, надіюсь, що він би так не написав. Чи взяти його у місію "Чорний тюльпан" на Схід, шоб він позбирав залишки тіл наших хлопців...
Олена Показати IP 11 Лютого 2016 19:51
"Чорний тюльпан" - це також, а, може, й передусім, роман Олександра Дюма. Якщо ж зважати на всі асоціації, сленги, арго, то можна причепитися до значної частини лексики, зокрема власних назв.
Наталія Показати IP 11 Лютого 2016 20:34
Мені такої цукерки також не хочеться з'їсти.Чомусь пісня Розенбаума відразу пригадується ,а також 80-ті.Жах просто...
Наталія Показати IP 11 Лютого 2016 20:37
Я таку цукерку їсти не хочу.Відразу пригадуються 80-ті,Афганістан ,цинкові .....та пісня Розенбаума ...... Жах .
Олекса Вільний до Наталія Показати IP 12 Лютого 2016 11:17
В період невизнаної війни і роботи місії " Чорний тюльпан" назва некоректна...
Душман Показати IP 12 Лютого 2016 22:01
Я б розробника назви посадив би в літак під назвою " Чорний тюльпан " ! Пропоную в понеділок , 15 лютого , біля 12 години підійти до драмтеатру м. Луцька і запитати думку в інших "афганців " !!! Я свою виразив .
Анонім до Душман Показати IP 13 Лютого 2016 12:07
Не треба тупо впиратися в прошле та скиглити,треба дивитися в майбутьне та думати що розповідатимеш нащадкам,що захищав,за що боровся,чії інтереси відстоював.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus