USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.94
11 Жовтня 2016 15:27
0
Легкий спосіб оформлення документів на право власності на будинок в селі.Алгоритм дій

Нерідкою є ситуація, коли люди в селі живуть у будинках не один десяток років без оформлення документів, що підтверджують їх право власності на такий будинок чи землю. Через це з’являються як дрібні проблеми при укладенні договору, наприклад, з облгазом, комунальними органами, так і значні – при оформленні спадку, продажу або даруванні будинку.

З точки зору закону будинок без оформлених документів на право власності є самовільною будовою. Тому існують значні ризики, що в якийсь момент вас можуть змусити покинути такий будинок. Щоб такого не було, потрібно оформити право власності на такий будинок. Так, цей процес оформлення права власності на житло нелегкий, але тільки тоді ви зможете бути спокійними за себе і свою сім’ю. Раніше вже писали на тему про те, як ми узаконювали самобудову.

З чого варто почати?

Перший крок

Технічна інвентаризація. Процедура нескладна – звертаємось із заявою в Державну реєстраційну службу України (Укрдержреєстр), приїжджає експерт з інвентаризації у ваш будинок і заміряє всі об’єкти нерухомості у дворі: будинок, льох, гараж, вигрібна яма і тому подібне. Такі експерти є в обласному управлінні Укрдержреєстру (в минулому – БТІ). Але є і приватні організації, які зроблять подібну інвентаризацію швидко, якісно і недорого. Процедура триватиме не більше 10 днів і після закінчення ви отримаєте технічний паспорт з кресленнями вашої ділянки і кресленнями споруд на ній.

Другий крок

Звертаємось до Державної архітектурно-будівельної інспекції. Необхідно підготувати такі документи: документи на землю (державний акт або свідоцтво про право власності на землю або договір оренди земельної ділянки, або довідку з сільради про те, що у вас немає заборгованості по сплаті податку на землю); технічний паспорт з проведеною інвентаризацією; декларацію про готовність будинку до експлуатації. Строк реєстрації – 10 робочих днів, по закінченні якої ви отримаєте декларацію з відміткою про реєстрацію. З точки зору закону це означає, що ваша нерухомість існує і ви маєте на неї певні права.

Третій крок

Звертаємось із заявою до Державної реєстраційної служби. Треба подати: заяву про реєстрацію права власності; технічний паспорт на ваш будинок; зареєстровану декларацію; копію вашого паспорта, ІПН; документи на землю під вашим будинком. Строк реєстрації – 14 днів. Результат – державний акт про право власності і виписка про державну реєстрацію права власності. Процедура платна, але сума всіх платежів не перевищує 300 грн. Усі ці процедура з реєстрації права власності на будинок займуть десь 1,5 – 2 місяці, але лише з цього моменту ви зможете продавати, заповідати та дарувати таку нерухомість, адже ви стаєте повноцінним власником такого майна.

Нарбут Тетяна Миколаївна
читайте у блозі

Нові штрафи для роботодавців

З 1 грудня - нові розміри штрафів за неналежне оформлення трудових відносин

6 Грудня 2016 17:00

Як зменшити процентну ставку по кредиту?

Що робити якщо Банк підняв процентну ставку в односторонньому порядку? Як зменшити процентну ставку по кредиту через суд? Як зменшити щомісячний платіж по кредиту?

18 Жовтня 2016 12:21

10 прав при затриманні чи арешті, які має знати кожен

Більшість людей думають, що їх ніколи не спідкає доля затримання чи арешту працівниками поліції. І, за-часту, такі підстави є обґрунтованими, оскільки багато людей є законослухняні. Але хочу вас запевнити, що ваша законнослухняність не гарантує вам, що вас не буде затримано…

11 Жовтня 2016 16:05

Система Orphus