USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90
Сергій Любарський: За газ доведеться платити дорого

Різке підвищення цін на енергоносії для однієї із найбільших енергоємних економік світу, створило в Україні величезний ринок енерго- та ресурсозберігаючих технологій. Тепер вони стали потрібні усім – від металургійних гігантів до ЖКГ.
Потенціал енергозбереження величезний: згідно оцінок експертів, зекономити можна від 40-а до 50-и відсотків енергії що споживається. Стимули економити окреслені дуже чітко: хто не навчиться ефективно використовувати дорогоцінну енергію та ресурси – просто зникне.
Ціна на газ буде підвищуватись і це об’єктивно. Газ – звичайнісінький товар, який коштує певних сум. Тож про його ціну я не хочу говорити. Зупинюся на головному. Сьогодні продовжують лунати заклики і здійснюватися спроби подальшої газифікації населених пунктів, проте коштів у відповідних бюджетах для цієї дорогої справи немає. Тому без державного фінансування тут не обійтися.
Інше питання, чи вистачить такого фінансування на всіх? Чимала кількість приватних фірм пропонує свої послуги фізичним та юридичним особам, однак, суми, які пропонуються цими фірмами занадто високі.
Наприклад, хоче родина в селі провести до хати газ – плати чималі гроші. В різних ситуаціях – це від 5 тисяч гривень і більше. Оскільки ж не у всіх людей є такі гроші, то неодмінно виникає дилема: що робити, коли пів села, чи пів вулиці готові включитися в дольову участь, а інші – ні?!
Безперечно, мати у себе в оселі природний газ – це дуже добре, але в нашому випадку треба виходити з різних чинників. В тому числі і з особливостей нашого краю. Саме для Волині особливо актуальними є програми енергозбереження, на які виділяються певні кошти. Вони передбачають скорочення обсягів споживання газу і активніше запровадження інших джерел енергії. А саме - використання відходів деревообробної промисловості, торфобрикету і вугілля.
Одночасно стояти на місці і бігти вперед неможливо. Тому необхідно чітко визначитися з пріоритетами. Іншими словами, кожна територіальна громада, має визначитися, чи потрібно проводити газифікацію населеного пункту. І якщо більшість вирішить на користь газової труби, то держава повинна надати людям, які не в змозі провести собі газ, можливість у пільговому режимі придбати системи опалення на альтернативних видах палива.
Тільки так! Хочеш газ – будь готовий платити за нього дорого, не можеш платити – використовуй альтернативне паливо!
      Блоги є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.
      Точка зору редакції Інформаційного агентства Волинські Новини може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує роль носія.
Непоправної шкоди не лише екології, а й іміджу міста завдають брудні автомобілі - транспорт далеких маршрутів чи будівельна техніка. Пил…
Згідно з прогнозами, чергове підвищення ціни на газ в Україні очікується на початку наступного року. Як депутат міської ради, вважаю,…
Підприємницьку діяльність я розпочав із першої на Волині приватної фірми «Феміда-Інтер», яка охороняла нафтогазові магістралі. Другий напрям, який мене зацікавив…
Коментарів: 1
Олексій ДУДИЧ Показати IP 28 Липня 2008 15:09
Сергію, тема газу занадто делікатна, щоб її обговорювати не підготовленим. Не згоден з вами щодо газифікації сільської місцевості. Газ на селі потрібен: це один із способів зберегти село та підняти сільського виробника з колін. Багато буваю на пусках газу по селах - питаю у людей одне і те ж: про ціну газу. А вони й відповідають, що газ - це велике благо і не хочуть вони повертатись до дров та брикету. Раджу вам, Сергію, спочатку порівняти негазифіковане село із газифікованим, а тоді аналізувати і визначатись, на чиїй стороні бути.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus