USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.94
Чат з начальником Волинського обласного центру з гідрометеорології Ростиславом Бондарчуком
Чат з начальником Волинського обласного центру з гідрометеорології Ростиславом Бондарчуком/

Маруся: Чому так пекло останній місяць?

Склалася така синоптична ситуація, що перша декада була в межах норми, температура була вище лише на 2 градуси. Але на початку 2 декади, установила такі синоптичні процеси, що почало надходити тепло з Північної Африки і з Малої Азії.

Середня температура була вища на 6 градусів, це тривало до 24 липня. Після цього пройшов холодний фронт і ми маємо зараз дощову, відносно комфортну температуру в межах 18-20 градусів.

Температурного максимуму за всю історію спостережень ми не зафіксували - він був у 1992 році був у Любешові 36,9 градусів (історія спостережень на Волині - з 1944 року).

Щодо тривалості спеки, то вищою за цьогорічну вона була у 1944 році.

Ми ведемо спостереження з 1944 роки і 24 липня в Луцьку був перевищений абсолютний максимум – він становив 32,5 градусів. Абсолютний максимум по Волині не перевищений. В 1994 році тривалість жаркої погоди була максимальна. В нас є 6 метеостанцій, як спостерігають за погодою. І вони зафіксували, що з 24 липня по 7 серпня 1994 року температура становила від 30 до 34,5 градусів. Це був рекорд по тривалості періоду спеки. Це продовжувалося 14-16 днів. Тоді, в 1994 році були лісові пожежі, піщані бурі на Світязі з видимістю 200-300 метрів, які є аномальними для Волині. Цього року ми такого не прогнозуємо. Хоча пожежна небезпека надзвичайно висока. Високим вважається коефіцієнт в 5 тисяч, а у Володимир-Волинську цього року він становив 7.

Заноза: Наскільки точні прогнози волинських метеорологів?

Досить точні в межах України – 91-93 %. Синоптичні прогнози оправдані. Ми готуємо прогноз на наступну добу, а зранку - на поточний день. Вранішній прогноз вважається уточненим.
Якщо синоптична ситуація проста то цей уточнений прогноз досить точний - з точністю 1 до 1. Якщо ж складна (як зараз коли над нами фронт), то прогнози на добу і уточнені можуть відрізнятися.
Якщо прогнозування ведеться на 2-3 дні, то нашим синоптикам необхідно пройти навчання, аби підвищити кваліфікацію. На наступний рік я думаю, ми зможемо давати такі прогнози.

editor: Чи варто очікувати повернення спеки на Волині? Пекти буде так само чи ще сильніше?

На цю неділю ми чекаємо, що тепло вернеться, не скажу, що спека, проте тепло вернеться. 27-28 градусів варто очікувати. Учора з гідрометеоцентру України прийшов прогноз на серпень. Середньомісячна температура буде на 2 градуси вища, те саме стосується і опадів. На липень вони також давали прогноз, проте температура була навіть вище, ніж вони прогнозували. Тому варто очікувати, що серпень буде таким же жарким, як і липень.

Tarantino: Ви дивилися фільм «Післязавтра»? Як по вашому, таке може бути з землею?

Бачив, але я вважаю, що це фантастика. Зараз Всесвітня метеорологічна організація підрахувала, що з середини 18 століття температура Землі підвисилася на 0,7 градуси. Це пов’язують з діяльністю людини, так званий парниковий ефект. Вони прогнозують, що на 21 століття температура Землі може піднятися на 1,6 градусів і вище. Це загрожує підняттям рівня Світового океану, через те, що будуть танути льодовики Арктики. Це викликає циклони, смерчі,торнадо і інші стихійні лиха. Все втручання в природу якось відображається на погоді.

Ася_32: Можна вірити прогнозам Володимира Лиса?

Ми читаємо прогнози. Як на який рік вдаються. Ні один гідрометеоцентр світу не візьметься за прогноз на рік. Якби не було впливів в природу людини – то можливо воно і справджувалося. А втручання людини нівелює таке прогнозування. Я не розумію, як він може прогнозувати на всю Україну. Директор ЦГО Олександр Косовець проаналізував прогноз Лиса на 2008 рік і довів, що він не оправдався. Косовець сам вирішив проаналізувати і вийшло, що лише 10-20% виправдувалося. Проте, часом Лис прогнозує правильно.

Микола: Ви вірите в народні прикмети, пов’язані з погодою? Наприклад, якщо на Стрітення півень воли нап’ється, то у травні віл напасеться. Наскільки точні народні прогнози?

Я вважаю, що люди прикмети обмірковували роками, тому підстави вони якісь мають. Вони виправдовуються.

Проте, знову ж таки, втручання людини в природу зводять це нанівець.

Та й нові прикмети очевидно не з’являться, так як спрогнозувати, яким буде подальший вплив у природу людиною, як над нею згущатимуться не можливо. Навіть запуски ракет, літаків – не проходить без сліду. Але ми віримо в народні прикмети.
Особисто я вірю в те, що якщо ластівки низько літають – буде дощ.. Червоне сонце – на вітер. Якщо роси немає – на погану погоду. Якщо роса гарна – то наступний день буде ясним. Якщо дим багаття йде рівним вгору – буде гарна погода.

Volynianyn: Чи варто очікувати великих морозів у цю зиму?

В народі кажуть, що якщо жарке літо, то і зима повинна бути холодною і сніжною. Але це не завжди підтверджується.

Спрогнозувати точно не можливо, це занадто далекий термін.

Минулу зиму не могли спрогнозувати, що буде так багато снігу.

Але найцікавіше, що у Карпатах його практично не було. А по інших регіонів опади снігу перевищували максимуми. Це через те, що переміщалися атмосферні фронти і вони обходили Карпати стороною.

Volynianyn: Де беруться прогнози погоди в інтернеті. Нарпиклад на сайті Gismeteo.ru. Вони точні? Ви ними користуєтеся?

Ми не користуємося інтернет-прогнозами. Нам прикро, що наш Аверс часом озвучує нісенітницю. Я намагався переговорити з їхнім керівництвом. Часом бувають нормальні прогнози, часом геть не вгадують. Напевно, що канал бере прогноз з тих сайтів. Нам навіть часом дзвонять споживачі і жаліються на них.

Я достеменно не знаю, як робиться прогноз на цих сайтах. Може, на них працюють якісь синоптики... Можливо якісь загальні дані автоматично обраховуються... Але ці прогнози не точні.
А в нас є спеціальні програми, карти – польські, німецькі, російські, білоруські та інші. Прогноз погоди робить конкретний спеціаліст для конкретної території. Тут багато факторів враховуються.

Синоптики обробляють дані карт. Часом буває, що прогнози різних синоптиків не співпадають, проте це все залежить від самого синоптика.

У нас синоптики чергують постійно та цілодобово. Метеорологи мають доступні дані з кожної точки світу, завдяки картам, які є у спеціальній програмі.
Тобто, я вважаю, що прогнози сайтів не точні і краще користуватися прогнозами Волинського гідрометеоцентру.

Тетянка: Прогнозує гідрометеоцентр цього літа якісь стихійні лиха. Як наприклад, буревій?

Спрогнозувати це наперед неможливо. Є штормові попередження, які складає синоптик. Літом це робити тяжке. Якщо йде холодний фронт і перед ним 32 градуси, а за ним 22, то через контраст температур можуть бути такі явища. Але такий прогноз можна дати за день, за кілька годин. Як наприклад, ми даємо грози, град, сильний вітер, сильний дощ. Особливо, це стосується зливового дощу, коли за годину може випасти місячна норма опадів. Тоді і сільськогосподарські культури може змити, і каналізація міста може не витримати.

editor: тобто точні прогнози більше як на день уперед - неточні - я правильно зрозумів?

Ми бачимо, як розвивається погода. Синоптична ситуація піддається прогнозуванню. Найпростіше, коли стоїть антициклон. На ніч і на завтра прогнозуємо дощі, місцями сильні, грози, град через циклон, який змішується з південного сходу. По Карпатам вже йдуть грози.

yava: Яка погода прогнозується на два наступні тижні,особливо цікавить в районі о.Світязь?

З суботи має бути потепління. Дощі - вони й зараз невеликі. На Світязі можна навіть і під цим дощем купатися. Судячи по тому, що на вихідні буде хороша погода, то і початок наступного тижня буде теплим.
У відео-чаті «Волинських новин» 15 липня взяли участь головні організатори євроінтеграційного проекту Європейських Днів Добросусідства «Кордон 835» - голова Фундації…
12 липня народний депутат України Ксенія Ляпіна була гостею прямого ефіру інтернет-телебачення «Волинських новин» і відповідала на запитання ведучого й…
Гість чат-конференції "Волинських новин" - бізнесмен Василь Токарський
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus