USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90
Чат з Віктором Гупалом
Колишній підприємець і депутат міськради, а нині обранець обласної ради та керівник волинського територіального відділення Антимонопольного комітету України у Волинській області Віктор Гупало на чаті «ВН» розповів про роботу АМКУ в останні два роки, співпрацю з владою та конфлікти з бізнесом.

РОСИ отримали штрафи за масштаби

- 12 серпня відбулося засідання Антимонопольного комітету, на якому вирішували питання щодо Рожищанського сир заводу про порушення в сфері реклами. Яке рішення виніс комітет по цій справі?

- Комітет підтвердив правильність, визначену кваліфікацію, порушення антиконкуренційного законодавства, а саме Закон України «Про захист від недобросовісної конкуренції». Всі ознаки правопорушення, кваліфікацію якого по статті 15 встановили працівники волинського тервідділення і у матеріалах справи було доведено це порушення заводу. По скільки справу витребував комітет - а він має на це право - учора 10 повноважених державних України на чолі з головою комітету Олексієм Костисем прийняли рішення, що сир завод вчинив порушення у вигляді поширення інформації, що вводить в оману покупців, які замість масла купували спред і наклав штраф у 25 тисяч гривень.
А також зобов’язав підприємство припинити використання позначень «Фермерське» на упаковці спреду солодко вершкового у двохмісячних термін. Я доповідав по цьому питанню, і просив членів комітету при визначені штрафу врахувати, що завод вчинив порушення антиконкуреційного законодавства вперше, завод визнав вчинення порушення, відповідач фактично вжив заходу щодо його припинення, тобто знищив залишки старої упаковки, де було написано «Матусине масло», і припинив випуск. До речі максимальний штраф по закону це 5% від річного обороту цього підприємства, це 4,5 мільйона гривень. Разом з тим, ще було враховано що даного спреду під ТМ «Волинське» і «Матусине масло» було випущено 2 тонни 100 кілограм на загальну суму реалізації 45 тисяч гривень, і якщо це перенести на рівень об’єму всієї продукції, яку завод випустив за весь період часу - це буде 0,8%. Ці всі фактори були враховані і члени комітету проголосувавши визначили розмір штрафу у 25 тисяч гривень.
- Чому усі інші заводи, які також порушили законодавство не отримали штраф?
- Вони отримали рекомендації. Оскільки продукція нашого заводу розійшлася по всій Україні, то це змусило Антимонопольний комітет провести більш глибоке дослідження. Протягом розслідування, яке тривало два місяці, виявилося, що ще 12 виробників спредів різних підприємств, заводів використовували аналогічні упаковки, етикетки, де зазначали, що це продукція є спредом на боковій стороні упаковки, а на тильній писали «Фермерське», «Бузьке», тобто використовувалися назви масел, які відомі людям. Натомість спред на відміну від масла має інший склад, смакові властивості, ціну і відповідно назва має бути «Фермерський», тобто чоловічого роду. Усі інші 11 заводів, підприємств вчинили порушення набагато м’якше, ніж «Рожищанський сир завод». Порушення мало менший сплив на покупців, відповідно маючи право, комітет визначив для них припинити випуск з такою обгорткою і виготовити нові. Це на контролі і буде перевірено. Якщо ж рекомендації не будуть виконані будуть застосовані штрафні санкції.
- Якщо вже розпочали тему оманливої реклами, чи не є порушенням те, що Луцьком їздять автобуси, а називаються маршрутні таксі, і плату беруть відповідно?
- Ми знаємо за цю тему. Так як визначення «маршрутки» є в обігу лучан, воно на язику у кожного, то ця назва перейшла у документи, затверджені виконкомом. Я думаю, що найближчим часом , крім того, що є вже відповідна заява міського голови, назви приведуть у відповідність. Тобто, якщо це таксі, то це таксі, а якщо це по маршруту ходить автобус загального користування, то це автобус. Я думаю, що це буде поправлено.
- Відділення ще у листопаді 2009 року заявляло, що проїзд у півтори гривні для маршруту 15 є рентабельним. До цієї думки місцева влада прислухалася лише декілька місяців тому. Як на вашу думку з чим пов’язане таке ігнорування зі сторони місцевих чиновників?
- АМКУ і його відділення не можуть заявляти і ніколи не заявляли про те, правильною чи ні є ціна на проїзд. Ми діємо згідно з тими повноваженнями, які є в АМКУ щодо відслідковування порядку формування ціни. Коли у листопаді минулого року ми отримали рішення луцького виконкому, де було встановлено граничну вартість проїзду в Луцьку до двох гривень, у нас закрався сумнів - звідки була взята ця цифра і чому необхідне підвищення з 1,5 по 2 гривень. Ми запросили у виконкому матеріали, які б пояснювали, звідки вийшли такі розрахунки. Нам дали матеріали чотирьох перевізників, в яких зазначалася собівартість перевезень, рентабельність, пасажиропотік. Проте, чому дали матеріали лише по чотирьом перевізникам, якщо у місті їх 70? Ми видали певні документи і протягом двох місяців виконком зібрав матеріали по перевізникам, які навіть мають лише один чи два автобуси. Провівши дослідження, ми дійшли висновку, що перевізники працюють в різних умова: хтось має декілька машин, хтось одну, дехто їздить на орендованому транспорті, хтось на власному і платить кредит, різні заробітні плати, пальне. І відповідно собівартість різна – від 1,3 гривень до 2,5. Але для пасажиропотоку маршруту 15, по якому їздять автобуси «Луцького підприємства електротранспорту», достатня ціна у півтори гривні. Він найвигідніший у місті. Ми письмово пропонували у комунальному транспорті переглянути ціну. Так вийшло, що лише після зміни керівництва ЛПЕ це вдалося зробити. Хотілося б аби і інші перевізники, якщо вони не хочуть втратити пасажиропотік, перевірили свої розцінки.
- Чи можна якось документально зафіксувати вартість проїзду, аби в подальшому мати можливість її контролювати?
Проаналізувавши договори, які міська влада заключає з перевізниками, ми дійшли висновку, що не було такого пункту, який би фіксував вартість проїзду. Виконкоми Ковеля, Луцька, Володимира і Нововолинська на це відреагували і внесли правки в договори. Тобто на час дії до горову ця ціна буде фіксуватися. Зрозуміло що в залежності від умов перевізники будуть вносити поправки, тоді у договори будуть вноситися відповідні зміни.

Картелі в тендерах повинні каратися тяжче

- У вас доволі небезпечна професія, ви є наглядачем та контролером над бізнесом. Чи були вам погрози?
- Зрозуміло, що нікому не подобається примусово сплачувати штрафи, носити на собі тавро порушника закону України. АМКУ послуговується ліберальному законодавству. Може були якісь емоції, якісь слова. Але слава Богу погроз ні до мене, ні до моїх людей не було. Загалом по Україні були випадки побиття наших працівників, є відкриті кримінальні справи, зокрема в Дніпропетровському відділенні. Я молю Бога, аби наші працівники не мали таких клопотів. Ми працюємо чесно, в рамках закону на основі двох ліберальних законів. Наприклад, час сплати штрафу – 60 днів, під час яких порушник має право або підготувати заяву в суд або назбирати кошти, аби сплатити штраф. Щодо суми коштів, ми можемо карати від нуля до 5% в сфері недобросовісної конкуренції. А наприклад, по справах з картельними змовами від 0 до 10% від річного обороту підприємства. Максимальної величини штрафу по Волині не було. Разом з тим є також пом’якшуючі обставини, які зокрема, згадувалися в справах з РОСИ-Україна, що доводить ліберальність законодавства. Багато справ закінчується рекомендаціями, якщо воно не довготривале, не має скарг, не нанесло великих збитків.
- Антимонопольне законодавство дійсно м’яке і ліберальне. Разом з тим ходить чутки, що АМКУ планує внести поправки до Кримінального кодексу України?
- Ми працюємо над виявлення змов, картелів між учасниками тендерів по закупівлі за державні кошти або ж інші ринки. Це тяжче порушення і воно повинне нести найтяжчі економічні стягнення. Штрафи накладають на підприємство, його економіку, а керівник, топ-менеджер, власник не потерпає. За такі порушення, які несуть соціальну вагу, АМКУ, використовуючи своє право, розробив проект змін до закону. Згідно з ними будуть карати за скоєння тяжкого злочину з позбавленням волі на декілька років, можливо з конфіскацією майна. Комітет виніс цей законопроект на розгляд до уряду, він схвалений у першому читанні у Верховній Раді.
- Чи була вже реакція у самих підприємців?
- Ви самі розумієте, що реакція двояка. Дехто критикує АМКУ за те, що він зазіхає на отримання законодавчо прав на проведення слідчих дій, ніби ще один каральний орган в Україні з’явиться. З іншої сторони, ті, хто потерпає від таких змов, держава, яка втрачає на закупівлі продуктів, медикаментів, під час проведення тендерів зрозуміло, що тут позиція інша. Мовляв треба карати і набагато суворіше, ні ж це можливо зараз, так як такі дії наносять збиток. Наприклад, якщо учасники домовляться попередньо на тендері держава втрачає мільйони гривень. Відповідно, що підвищення кари дозволить попередити такі порушення. Частина людей задумують, а чи варто брати участь у картелях, чи варто в чесній боротьбі працювати і виграти тендери. З іншої сторони в цій ситуації також страждають люди, які могли би за якісну послугу платити менше.
- Які найбільші штрафи тер відділення накладало на Волині?
- Найбільший штраф, який може накласти адмінколегія Волинського тер відділення - це 17 тисяч гривень. В нас таких з десяток відповідачів, які визнали свою провину, були покарані. Наприклад, така сума штрафу може бути тоді, коли є зловживання монопольним становищем. Остання найпоказовіша справа стосується ВАТ «Хліб», яке підвисило ціну на продукцію і не надало інформацію відділенню. Що стосується тих справ і важкості їх скоєння, які нанесли збитки конкуренції на Волині, то ці всі справи визиває комітет і вони приймають рішення про штрафи, які можуть бути більшими. Також можливий варіант тимчасового виїзного засідання АМКУ, коли справа розглядається в області, але склад визначається керівником колегії. Наприклад, таке було взимку, коли ми розглядали справу трьох волинських молокозаводів, тоді був накладений штраф в 69 тисяч гривень.

Кожний ЖКГ – це монополіст
- Про АМКУ згадують, що коли є підвищення цін на продукти, пальне, тарифи. Ви реагуєте на зрушення і приймаєте певні дії. А чи може АМКУ реагувати не постфактум, а на випередження?
- Розглянемо роботу комітету на прикладі ВАТ «Хліб». Сьогодні хлібозаводи Волині, знаючи свою частку на ринку, законослухняні. Ми з ними співпрацюємо і вони нам повідомляють, що у них планується підвищення цін. Наприклад, 21 травня 2010 ми отримали повідомлення, що через те, що є перебої з ціною на поставку борошна з ДП «КХП №2», підприємство ВАТ «Хліб» змушене закупляти продукцію в інших постачальників. Тоді ми видали рекомендацію, аби вони не поспішали підвищувати ціну і використали інші варіанти виходу зі становища. Наприклад, попробувати отримати борошно з держрезерву інших КХП чи агробірж, перерахувати калькуляції аби втримати ціну. На виконання рекомендації у хлібзаводів було 10 днів. Більшість з них наші побажання врахували, а ВАТ «Хліб» ціну таки підвищив. Тоді я призначив позапланову перевірку, яка працювала на заводі майже місяць. З’ясувалося, що підприємство мало залишки борошна для випікання хлібу і інші складові, аби втримали ціну. Це було порушення, відповідно тоді ми вжили відповідні заходи.
- Якщо монополісти вас попереджають про підвищення цін, то відкрийте секрет, на які продукти очікується зростання?
- Повідомляють нас лише монополісти, а не усі 60 тисяч підприємств, які є ринку Волині. Ми маємо перелік природних монополій – «Волиньгаз», «Укртелеком», «Укрпошта», «Волиньобленерго», залізниця. Вони досліджені, ми з ними співпрацюємо. Однак АМКУ не відповідає за ціни, а лише за чесну конкуренцію. Є інші органи влади і установи, які регулюють тарифи. Наша функція відслідковувати і виправляти поведінку підприємств.
- Чимало скарг від лучан надходить про діяльність житлово-комунальних підприємств. Особливо в тій частини, що заявлені ціни не відповідають якості виконання послуг. Чи є ЖКГ зараз монополістами?
- Як би не виглядало цікаво, але у нас кожний ЖКГ – це монополіст, по тій причині, що коли ми реєструємося, беремо довідки про склад сім’ї, прочистку димоходів, інші послуги – усі зв’язані з цими підприємства. Міськвиконком, який зобов’язаний організувати життєдіяльність міста, визначив ЖКГ, як певних виконавців деяких робіт. Тому повноваження щодо встановлення і погодження тарифів належить міській владі, а формування контролює державна цінова інспекція. Коли не було таких державних регуляторів, ми багато що брали на себе. На сьогодні ж у області діє житлово-комунальна інспекція, яка цей ринок контролює , є рада з забезпечення тарифів з теплопостачання і ряд інших інституцій, які приймають рішення щодо величини тарифів. Наші ж зараз функції – це перевірити чи виконком не порушив порядок встановлення цін.
- Але ж тарифи на деякі послуг ЖКГ встановлюють самостійно?
- Так, наприклад, нещодавно закінчилася серія справ з «Водоканалом», ДП «Луцьктепло» щодо вартості послуги на водовідведення, водо відключення, опалення. Такі тарифи не потребують висновку цінової інспекції. Перевіривши порядок формування ціни, ми встановили, що ціни економічно не обґрунтовані і зобов’язали луцький виконком переглянути тарифи. Аналогічна ситуація була десь півроку пов’язана з ритуальними послугами який здійснював «Луцькийспецкомбінат»
- Якщо звичайний волинян вважає, що його права порушують монополісти, або ж він став жертвою оманливої реклами, чи може він до вас звернути?
- Ми раді будь-якій заяві, що поступає. За сім місяців ми отримали 56 заяв на 20 працівників. Це звернення громадян, підприємців. На основі них ми розглянули сім справ, надали 27 рекомендацій. Частина заяв були написані не по адресу і ми їх переадресували в інші відомства. А також були заяви про недобросовісну конкуренцію, монопольне становище. Проте, вони не знайшли доказів і підтвердження.
- Чи буває таке, що конкуренти пишуть заяви один на одного?
Таке буває не часто, але трапляються. Є така риса характеру у людей, ми і анонімні скарги розглядаємо. Але тут є певні складнощі. Так як коли справа починає стосуватися доказів, доходить до суду, то ми не можемо її розглядати від аноніма. Такі заяви можуть бути для нас сигналом про те, де вчинюються порушення. В заяві, аби її прийняли треба, щоб заявник вказав, як саме порушують його права внаслідок дій або бездіяльності відповідача. Ним можуть бути не лише підприємців, а й органи влади.
- Чи звернення до вас є платними?
Ні, на сьогодні ми приймає у будь-якій формі, в тому числі на електронну адресу. Однак, зараз вступив у силу новий закон про оскарження результатів тендерів за державні кошти. То в цих справах єдиним органом оскарження є Антимонопольний комітет. Це велика довіра і великі клопоти. Тому що навіть якщо рішення АМКУ буде прийнято правильно, то заявник може його оскаржувати у суді. Ця заява на оскарження дій замовника, або на інших учасників тендеру платна. Поки що ціну уряд не встановив, так як закон вступив в силу 1 серпня.
- В якій сфері найбільше порушень антимонопольного законодавства?
В області найбільші ринки АПК і зрозуміло, що де найбільше учасників ринку, випускається продукції – то там і значна кількість порушень. Також є досить багато порушень серед учасників нафтового бізнесу, так як на Волині 27 учасників цього ринку, більше ніж 100 АЗС. Немає такого року, аби ми не виявляли в цій сфері порушень. Відсутні порушень з металургійною промисловості, так як її немає на Волині як такої.
- Гучного розголосу набула справа пов’язана з діяльністю ДП «Волинські старожитності», якістю надання послуг та цін на них. На які стадії зараз перебуває справа по цьому підприємству і що відділення їм інкримінує?
Сьогодні ДП «Волинські старожитності» є монополістом зі 100 % часткою на ринку археологічних послуг. Є відрита на розгляді справа про економічну конкуренцію. Підтверджують факти, що підприємство брало кошти за роботи, яке воно не виконувало, або виконувало не в достатньому об’ємі, тобто без виїзду на місце. Це ми кваліфікуємо як зловживання монопольним становищем. Що стосується вартості цих послуг, то сьогодні підприємство державне і працює по їхнім розцінкам, які розроблені в 1994 році. Ці розцінки йдуть за земляні роботи для територій під будівництво. АМКУ звернувся до відповідних відомств, міністерств, аби ті розробити розцінки саме на археологічні послуги. Вони можуть бути менші, більші, але чітко призначені для цих робіт. Наскільки великі розбіжності в діючих тарифах? Що сотка обстежується, що гектар землі – вартість однакова. Рішення по справі ДП «Волинські старожитності» має бути до кінця місяця.
- Чи підприємство оскаржити рішення суду щодо розпорядження АМКУ про відкриття справи?
- Так, очевидно, вони подадуть на апеляцію.
- Скільки судів загалом виграєте і чи були випадки, коли Феміда стає не на користь волинського відділення АМКУ?
Сьогодні не було програних судів. Принаймні за час своєї роботи у відділені я таких випадки не знаю. Однак, справа від справи відрізняється, є різні суди. Це як йти на рибалку – ніколи не знаєш чи зловиш. Якщо докази слабенькі, або у відповідача є докази, які не були враховані під час розгляду справи, то можливий програш. У нас у більшості ми праві.
Якщо є проступки по діючим мерам, їх будуть розглядати і 31 жовтня
- Чи вважаєте ви можливою перемогу Анатолія Грицюка на виборах на пост луцького міського голови?
- Поки що лише серпень. Про шанси можна говорити лише тоді, коли усі карти на руках і відомо у кого козир. Сьогодні шанси в кожного є, хто має право висовуватися і сподіватися на довіру. Що стосується Анатолія Петровича, з огляду на той досвід, який у нього є ще за району і зараз, знаючи економіку області – чому ж не бути шансам? Вся справа в тому, що треба дочекатися коли на календарі буде жовтень, усі карти будуть на руках.
- Чи будете ви балотуватися у Волинську обласну раду?
- Я не боюся наперед сказати. Але ще не було з’їзду партії – Єдиний Центр, до якої я належу. Відповідно після нього, конференцій якщо політична сила запропонує мою кандидатуру у списку – мажоритарному чи пропорційному – я прийму рішення. Остаточну відповідь чи піду я на вибори я дам усередині вересня.
- Ви були також у 90-х роках депутатом Луцької міськради. В якій раді вам було комфортніше?
- Різниця в роках - це десятиріччя пройшли, я постарів з тим часом. Кожна рада має свою специфіку. 90-ті роки в міській раді – це були буремні роки, коли вирішували питання державної символіки, це було питання національної свідомості, перехід від УРСР. На сьогодні є також досить питань, які потрібно вирішувати на рівні міністерств. В області вони також є, але стосуються економіки і діяльності області. Не можна сказати, де було краще.
- Ви увійшли до депутатської групи «Волинські ініціативи». Чому ви прийняли таке рішення?
- Я став депутатом від «Нашої України». Сьогодні так сталося, що маємо результати виборів, Президента, Кабінет міністрів, призначеного голову облдержадміністрації Бориса Петровича, який знає область і свою роботу. Коли звернулися до мене для того, аби отримали підпис – я його поставив, подумавши добу. Тому що сьогодні і законодавство, і регламент роботи дозволяє депутату бути членом між фракційних груп. Я не вийшов з фракції «Наша Україна» і не збираюся це робити. Разом з тим, два роки тому була створена група «ЄЦ», членом якої я є. Якщо виникне ще якась група, яка буде мені по душі, можливо я стану до її лав. Ті сесії, які пройшли після сесії довели, що група не була створена для того аби когось змістити чи провести якість перетрубації.
- Деякі політологи кажуть, що це штучна група, яка не має спільної ідеології? Чи з цим погоджуєтесь?
- Було б штучно, якби до неї не входили живі депутати, а їх зараз мабуть із 25, які ходять на сесію, реально їдять, говорять, дають прес-конференцію. То чи можна говорити, що вона штучна? Якщо будуть виникати спірні питання – економічні, або розподілення бюджету, коли у фракціях виникатимуть різні думки – тоді можливо група себе і проявить, результатом голосування, виступами. Поки що таких не було. Говорити про те, що група себе проявила чи ні – ще не часі.
- Чи не боїтеся ви, що політична складова тиснутиме на АМКУ?
- За минулий рік проходило до сотні відповідачів і не на початку, ні в кінці справи, ні я, ні мої колеги не питали до якої політичної сили надходить відповідач. Нас це не цікавить. Стоїть питання порушення, які збитки нанесені. Замовних справ не було. Якщо вони будуть – я їх не виконуватиму. Якщо стоїть питання, що на одній апаратній нараді піднялося якесь питання, чи у пресі, що ніби був якийсь телефонний дзвінок – не вірте. Специфіка така, що АМКУ - це не швидка допомога. Може бути така ситуація, що певну тему підняли у владних кабінетах, а тоді підключився АМКУ, є такі питання. Але це не свідчить, що якісь справи є замовними. Якщо ж ви такі випадки знаєте, то подзвоніть, чи напишіть. Розумію, що різні ситуації можна трактувати по різному. На сьогодні, якщо є проступки по діючим мерам, які будуть балотуватися повторно, то вони будуть розглядуватися і у вересні, і у жовтні, і 31 числа. Тоді, поки справа не дійде до свого логічного завершення. Це не свідчить про те, що справи лежать під столами і чекають, поки їх озвучили в переддень виборів, аби когось дискримінувати і використати якусь інформацію проти них. Якщо хтось з претендентів був порушником – то ця інформація є гласною і з нею ознайомитися можна в будь-який момент на офіційному сайті.
Держслужба змусила працювати в певних рамках
- Ви прийшли у крісло чиновника з бізнесу. Чи важко було зробити такий вибір?
- Завжди важко. Підприємство, яке я очолював було в списку монополістів і наказане АМКУ через те, що на той момент, люди які працювали в комітеті вважали, що підприємство зловживало монопольним становищем. Я був керівником, визнав, сплатив штрафи, вніс відповідні поправки у внутрішні документи. І тепер люди, які працюють на підприємстві таких порушень не допускають. Будь-яка робота важка. У нас є багато зауважень до законодавства, яке не змінювалося з 1994 року. Зараз проходить гармонізація законодавства до стандартів ЄС. Ми регулярно працюємо і вчимося, вивчаємо досвід Європи, Америки, відомства Росії, які мають прописані такі вимоги, які прописані краще, як в Україні.
- Наприклад, які зміни варто очікувати, зі введенням стандарті Євро Союзу?
- В Америці є спеціально створені суди для антимонопольних справ, і величина штрафу визначається судом. Так у нас є в адміністративних або цивільних судах.
- Вас, як людину, яка прийшла з бізнесу поставили в чиновницькі «в рамки», аби корупції не було? Вас зобмували, прослуховують? Чи просто «Волинський ремонтро-монтажний комбінат» поставили «під ковпак»?
- Я б не сказав, що під ковпак поставили. Є люди, які виконують свої роботу. Якщо не влаштовує ціна або якість робіт – завжди можна співпрацювати з іншим підприємством. Щодо зомбування – то люди, які працювали у відділені і працюють зараз є держслужбовцями, які дали клятву і ознайомлені з законодавством. Що стосується прослуховування – то такого рівня ми не досягли, аби нами так займалися. Ми намагаємося працювати чесно, але якщо є певні скарги, то можна отримати дозвіл на «прослушку».
- Ви і екс-бізнесмен, і політик, і чиновник. Ким вам комфортніше працювати?
- Це надто складне поняття. Пропрацювавши 16 років першим керівником підприємства, я був інженером, заступником – досяг висот, яких планував. Мені декілька разів пропонували посаду керівника відділення АМКУ, знаю, що були і інші претенденти, але я подумав чому б не погодитися.
- Ви повністю «зав’язали» з бізнесом?
- Корпоративні права переоформлені на родичів, на рідню, дітей, дружину. Зараз я отримую зарплату державного чиновника, яка вставлена і стараюся своїми поступками не заплямити своє прізвище, посаду. В бізнесі більше волі, зарплаті, доходів. Держслужба ж зобов’язує працювати в певних рамках, є клопоти. Разом з тим, використовуючи права голови тер відділення, я можу хоч на йоту поправити конкурентне становище в області. Аби коли я буду полишати цю посаду, можна було собі подумати, або люди би сказали, що я не нашкодив, а навпаки - виявили змову, що привело до того , що людям повернули кошти. Це те, від чого працівники відділення отримують задоволення. Що стосується заробітної плати, то ми її отримаємо, як і інші державні чиновники. Єдине що ми маємо 30% надбавки, як правоохоронний орган.
На «Волинських Новинах» 19 квітня відбудеться чат із відомим українським виконавцем, фронтменом гурту «Тартак» Сашком Положинським
На «Волинських Новинах» 18 квітня відбудеться чат із відомим українським письменником Степаном Процюком
На «Волинських Новинах» 21 березня відбудеться чат із головою Державної податкової служби у Волинській області Володимиром Михалчичем
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus