USD 39.40 39.70
  • USD 39.40 39.70
  • EUR 39.55 40.00
  • PLN 9.75 9.88
Чат з Володимиром Бондарем
Кандидат на посаду луцького міського голови, депутат Волинської обласної ради, очільник партії Єдиний центр на Волині Володимир Бондар сьогодні, 11 жовтня проведе чат-конференцію на інтернет-виданні "Волинські новини".

Розочка: Чого Ви змогли добитись, що для простих людей під час перебування на посту голови облдержадміністрації ви реально зробили? Що конкретно хочете зробити, яку користь на посаді міського голови принесете Луцькій громаді?

Всі здобутки були для простих людей. Якщо ми згадаємо, що тільки за 1 рік було залучено в 15 більше інвестицій, ніж за попередні роки, то ці кошти пішли на вирішення проблем простих людей. Так само відкриття заводів Кромберг енд Шуберт та Нестле. Це також робочі місця.

Скорочення заборгованості по зарплаті з 20 мільйонів до нуля – це теж питання простих людей. Врешті-решт це і будівництво шкіл, лікарень, доріг та інших закладів соціально-культурної сфери.

Цю ж роботу планую продовжити і на посаді луцького міського голови.

Тетяна Грішина: Сьогодні директор Інституту Горшеніна Володимир Фесенко оприлюднив чергову порцію рейтингів кандидатів і політичних сил. Так от у вас 5,7% "так" від луцьких виборців, а в ЄЦ - 0,2%. Лідирує Романюк аж з 37,3%. Ви виріте в ТАКІ соцопитування і чи ваша політична сила замовляла чесне соцопитування для визначення довіри виборців?

Ми постійно проводимо моніторинг думки лучан і жителів області і знаємо свої відсотки. Мені прикро, що деякі поважні установи опускаються до рівня нав’язування неіснуючих рейтингів. Думаю, всі ми будемо свідками волевиявлення людей під час виборів. Це найкраще соцдослідження. Все інше – це елементарна виборча технологія. Тільки один штаб використовує так технологію на Волині. По рівню «популярності» здогадатись про кого йде мова не важко.

Mirna: Володимире Нальковичу, не секрет, що усі кандидати на посаду міського голови Луцька тремтять, думаючи про Миколу Романюка. Подейкують, у нього найвищий рейтинг. Як гадаєте, кого боїться сам Романюк?

Це треба спитати в самого Романюка. Я не думаю, що в людини, яка балотується на посаду міського голови, можуть бути якісь фобії з цього приводу.

Юрій: Усі знають, що ви кандидат на посаду мера Луцька. А додатковий плацдарм в якості крісла депутата собі готуєте?

Я балотуюсь за списком Єдиного Центру до обласної ради. Разом зі мною йдуть мої колеги. Балотуюсь не тому, що готує плацдарм, а тому, що очолюю обласну організацію партії. Це логічно очолювати список своєї партії. Оцінка діяльності самої організації є результатом оцінки діяльності у тому числі ключових осіб, які до цієї організації належать.

кеу: Володимир Налькович, де ви поділи всі волинські здобутки Помаранчевої революції на Волині? Де золото партії?..

Золотом партії можу поділитись. Приходьте. Будемо «пиляти гирі», як то кажуть. А от здобутки Помаранчевої революції не може привласнити собі жодна людина. Вони у тому, що є в суспільстві і чого не може забрати жодна влада. Якщо ці здобутки дійсно є, а я вірю в те, що вони є, то, я думаю, що напрямок розвитку українського суспільства, вибраний у 2004 році, буде зберігатись і надалі.

Софі: Як і де Ви святкуватимете свій День народження, який уже "на носі"? )))

Сподіваюсь, у партійному штабі. Разом з колективом, з яким працюю. Ну, і з друзями, які не забувають і приходять. А наступного дня – у родинному колі, якщо буде така можливість.

Юрій: Що мінятимете в міській раді в ПЕРШУ ЧЕРГУ - кадри, кабінет чи зарплату мера?

Все. І кадри, і зарплату, і якщо вдасться – кабінет. А головне – принципи діяльності і вимоги до виконання прийнятих рішень.

Mirna: Очевидно, ви дружите з багатьма бізнесменами. Якщо ви станете мером, як будете налагоджувати співпрацю мерії з бізнесовими структурами? Я маю на увазі прозорі схеми і ефективну співпрацю...

Безперечно, треба буде налагоджувати ефективну роботу з бізнесом. І дружні стосунки тут не мають жодного значення. Необхідно створювати умови для прозорої роботи бізнесу на потреби громади, не боятись запускати бізнес у вирішення важливих питань, забезпечивши при цьому чітку систему контролю за виконанням договірних зобов’язань. Бізнес повинен стати конкурентом бюджету у вирішенні нагальних потреб жителів, мати чіткі правила функціонування у конкретній громаді, але з іншого боку бізнесмени повинні усвідомлювати, що їх будуть жорстко контролювати за невиконання умов договорів. Більшість питань, які сьогодні не може вирішити бюджет в тій чи іншій формі повинні вирішуватись за рахунок бізнесових або не бюджетних коштів.

Волинянин_80: А який ваш реальний рейтинг - поділіться

Ми це дізнаємось через 2 з половиною тижні.

Тетяна: Вас ще взимку відверто підтримував Василь Столяр. Тепер він балотується від Фронту змін до облради. Ви втратили його довіру? Чи політична сила не пов"язана з симпатіями президентом ФК "Волинь"?

Я ціную дружні стосунки з Василем Андрійовичем, але в кожного з нас є приватне життя, власні ідеологічні переконання та політичні погляди. Вважаю, у цьому й полягає справжня дружба, що маючи приязне спілкування, залишатись самим собою. Принаймні у вище перечислених аспектах.

Юрій: А хабарі викоріните? Якщо так - то як?

Сьогодні мав розмову з цього приводу з Віктором Швидким, якого у разі перемоги, звичайно, за його згоди, бачив би одним із заступників. З функціями, які б в кінцевому варіанті зводились до викорінення цього характерного явища, як для органів державної влади, так і для органів місцевого самоврядування. Не хочу розкривати всі плати передчасно, але можу сказати – тільки в ефективній співпраці з цією людиною було викрито і доведено до суду більшість корупційних скандалів, які мали місце останнім часом на території Волинської області.

Солдат Джейн: Як ви будете боротися з поборами в школі? До речі, вам є що сказати стосовно "гадостєй на стіні" Анжели Масиник? Ваші враження?

Мені важко коментувати подібні речі. А щодо поборів, то частково відповідь на це питання я дав це у попередній відповіді.

Юрій: Ким буде у вас працювати Влад Стемковський? Ви довірите йому ЖКГ? Вам подобалося як він його реформував?

Владислав Стемковський у своєму інтерв’ю на Волинських новинах висловив своє ставлення до роботи чиновником. Наскільки мені відомо, воно не змінилось, і він не планує працювати у владі. Щодо оцінки роботи, мені здається, що це сильна особистість з креативним підходом до поставлених перед ним завдань, з глибоким аналітичним мисленням. Досвід такої людини буде корисним у будь-якій команді. Щодо роботи ЖКГ, то на моє глибоке переконання очолювати подібну структуру може людина, яка має потрібний досвід роботи у цій сфері, а також якості які дають можливість вирішувати складні питання, які стоять перед цією сферою.

Волинянин_80: Яка головна "фішка" вашої передвиборчої програми? І де з нею можна детально ознайомитися?

Вважаю головною фішкою програму енергозбереження. Отримати інформацію можна у наших наметах, у штабі або під час безпосереднього спілкування чи зі мною, чи з нашими агітаторами. Частково з цією програмою можна познайомитись на проспекті Перемоги, 10. Це конкретна справа, яку, я вважаю, треба втілити у межах всього міста і яка дає відповіді на багато питань, які зараз стоять перед громадою міста.

Mirna: Не секрет, що політиків, чиновників часто дістають журналісти. Іноді цілком виправдано. А яких журналістів не любите ви?

Не знаю чи є людина, про яку я можу сказати, що її не люблю. Є більш чи менш незручні запитання, більш чи менш незручні люди, які їх ставлять. Але це все в межах норми.

Tan4ik: Хто розробляє вам біл-борди?? Особливо цікавить мене той, де ви у спортивному костюмі. Підкажіть, що це означало??????

Я на жодному білборді не був у спортивному костюмі, якщо ви уважні. А розробляє їх штаб.

mass: У буклеті з програмою Вашого конкурента М. Я. Романюка ми зі здивуванням побачили окремі тези, очевидно позичені з Ваших проектів та з програм Ваших колег (енергоаудит, облік комунальної власності тощо). Як Ви це оцінюєте? Це гонка за лідером, або прояв творчої кризи?

Я не хотів би оцінювати роботу штабів своїх опонентів. Вважаю, що моя функція у тому, аби правильно оцінити роботу власного штабу. Щодо подібних тез чи принципів, які є у кандидатів, то скоріш за все це говорить про наявність певної проблематики у громаді. У всіх будуть пункти про дороги, освітлення, тепло. Питання не в тому, що є проблемою. Питання у тому, що кандидат пропонує зробити для того, щоб вирішити проблему. Прочитавши продукцію кандидатів під цим кутом зору, ви зможете зробити свої висновки.

Волинянин_80: А можна детальніше про енергозбереження? Бо я нічого не зрозумів...

Я можу присвятити весь подальший чат цьому питанню, але все-таки запрошую до нашого офісу на вулицю Ковельська, 2, там де можна отримати детальну інформацію. Або можете зателефонувати 78-82-80. Ми надамо інформацію у будь-який зручний для вас спосіб.

Зиновій Пипка: От ви на Перемоги пофарбували будинок, якщо не помиляюся. Він фігурує в плакатах і білбордах. А сусідній з величезною діркою в даху! ЯК ВИ ВИБИРАЛИ БУДИНОК ДЛЯ РЕМОНТУ??? Кажуть, у вас там живуть куми і родичі...

У всіх 144 квартирах причому. Обирали шляхом зустрічей з мешканцями різних будинків. На цей будинок вийшли з 6-го разу. В першу чергу через розуміння об’єднання співвласників. Ми його не тільки пофарбували, ми замінили повністю фасад, утеплили пінополістирольними плитами, замінили систему теплопостачання. Сподіваюсь, у разі обрання мене міським головою, подібні технології застосуємо до сусідніх будинків, і до інших будинків, які є в місті Луцьку, суттєво зменшивши при цьому використання теплової енергії, а отже і газу, який йде на її приготування, забезпечивши людям можливість менше сплачувати за комунальні послуги та відновивши зовнішній вигляд та стійкість конструкцій конкретного житлового будинку.

Тетяна: Ви так часто змінюєте сіті-лайти на проспекти Волі, що здається лучани скоро зможуть зробити фотоальбом з ваших фото в різних іпостасіях. Скільки ви витрачаєте на зовнішню рекламу? Овчинка стоит выделки? :)

Змінюємо стільки, скільки того вимагає концепція. Про вартість робіт ви можете дізнатись із мого виборчого фонду. Сподіваюсь, будуть оприлюднені усі видатки і це стане надбанням громади.

кеу: Ваш колишній соратник Ігор Гузь певним чином дистанціювався від вас зайнявшись партією Кириленка. ЩО ви з цього приводу можете сказати? І як оцінюєте його політичні потуги насьогодні?

Я не вважаю Ігоря Гузя колишнім соратником. Маю з ним багато спільних поглядів. Звісно, на щось ми дивимось по-різному. А щодо політичних перспектив, то час покаже, але я вважаю, що молоді політики повинні в будь-якому разі бути присутніми і у волинському політикумі, і в представницьких органах влади для того, аби доносити думку свого покоління. Щодо партії, яку розбудовує Ігор, вважаю, що кожен має право бути членом тієї партії, в програмі якої більше бачить можливостей для втілення власних переконань.

Юрій: Можна відверту і без зайвої скромності відповідь на таке питання: ЧОМУ ВИ БУДЕТЕ ЛІПШИМ МЕРОМ НІЖ БОГДАН ШИБА? Тільки не кажіть що "хай скажуть лучани". Я лучанин, а не знаю що сказати

Лучани вміють ставити питання, на які варто добре потрудитись для того, аби дати влучну відповідь. Щодо мене, то я маю з чим порівнювати. Маю бачення роботи Богдана Павловича, коли він працював моїм заступником в ОДА. Маю розуміння прийняття тих чи інших рішень, тому впевнений, що у мене вийде краще. Але в будь-якому разі на це питання не можна відповісти швидко і в одному інтерв’ю. Рекомендую вам проаналізувати досвід вирішених питань, здатність до прийняття рішень, вміння довести поставлене завдання до логічного результату, здатність залучити бізнес до виконання тих чи інших програм. Врешті-решт команду, яка працювала з одним і з другим кандидатом, і коло спілкування, як в середині області, так і за її межами. І ви знайдете відповідь на поставлене запитання.

Розочка: Як би Ви підтримали галузь культури у нашому місті, чи є у вас якісь креативні ідеї?

Галузь культури треба забезпечити так, як і інші сфери, надійним бюджетним фінансуванням. Необхідно створити умови для розвитку творчого потенціалу громади, дати можливість цьому потенціалу реалізуватись. Має бути рівень культури людей, які приймають рішення у цій сфері – і політичний, і загальний, аби достатньо усвідомити проблематику, яка є в галузі, і в кожному конкретному випадку запропонувати шляхи її вирішення.

Vlad2009: Кого Ви бачите на посаді директора департаменту молодіжної політики та спорту?

А я не переконаний, що в міській раді повинен бути такий департамент

Юрій: Кандидат на мера Токарський хвалиться, що як стане мером збудує у Луцьку три фонтани. А як на вашу думку, чого найбільше не вистачає місту? Підз6емного переходу? Аква-парку? Кінотеатру?

Місту не вистачає найбільше ефективного менеджменту, розуміння проблематики міста і бачення конкретних, не віртуальних, шляхів вирішення цих проблем. Василю Васильовичу нічого не заважає сьогодні будувати фонтани, аквапарк і залучати бізнесменів з усього світу на благо громади Луцька. Переконаний, що якщо перша частина сказаного мною буде виконана, то Василь Васильович побудує і фонтан, і аквапарк, і переходи, і другу чергу Юванту на Завокзальному ринку.

anatolij: Чи не вважаєте ви за потрібне попросити у лучан вибачення за змарновані роки помаранчевої влади?
Ні, не вважаю роки помаранчевої влади змарнованими. Якщо читач уважно прочитає перші питання, то я б хотів побачити ще владу, яка виконала ті речі, про які я говорив, відповідаючи на перше питання. З точки зору ідеологічної, ці роки були часом утвердження особистості, громади як явища, свободи слова як символу. Ці здобутки, ще раз підкреслю, забрати жодна влада не зможе.

Зиновій Пипка: А як же ж молодь???? ЯКщо не буде департаменту? на неї, перепрошую, і так уваги не звертають.

Я свого часу був завідувачем відділу у справах неповнолітніх, молоді та сім"ї, в якому працювало 5 осіб. За цей час функціонувала найбільша в історії міста кількість громадських молодіжних організацій. Саме вони були основою політики міської ради в сфері молоді. Ми в більшості випадків тільки втілювали ідеї, запропоновані цими активними людьми. Вважаю таку модель ефективною для роботи в молодіжному та студентському середовищі.

Olga: Володимире Нальковичу! Питання такого характеру. Я освітянка і мала змогу працювати з багатьма керівниками. Ваш стиль роботи мені особисто імпонує. Ви доводите справу завжди до кінця і слідкуєте за процесом виконання завдань до кінцевого результату. Для Богдана Шиби Ви у свій час зробили «ведмежу» послугу, пролобіювавши свою однокласницю Лілію Кревську на посаду заступника начальника управління освіти. Вся луцька освіта уже оцінила її якості. Перепрошую, але ця пані не вміє працювати з людьми,зверхня і не професійна. Чому ж Ви і далі активно з нею співпрацюєте, чи за таким самим принципом підбиратимете кадри до міської ради? Дякую.

Дякую за сигнал. В кожному конкретному випадку обіцяю радитись з колективами галузей у підборі тих чи інших людей на керівні посади. Якщо є конкретні факти, на основі яких ви зробили такі висновки, готовий вас вислухати, можливо й листом. Щодо Лілії Богданівни, знаю її як вмілого організатора, як людину, яка вміє вирішувати ті чи інші проблеми, зокрема в галузі освіти, тому і приймав рішення щодо її перебування на тих чи інших позиціях. В будь-якому разі вважаю її більш підготовленою до виконання функції, ніж людини, яка сьогодні очолює сферу освіти в Луцьку.

Юрій: Ви читаєте газету Луцький замок? Як що так, то вас би вона задовільнила як мера?

Не читаю

Olga: Діючий міський голова до списку партії "За Україну" записав Анжелу Масиник - начальника управління освіти і ще кількох людей, з якими він працює кілька тижнів. Натомість люди, які з ним прийшли до влади у 2006 році уже з ним не працюють. Ви не раз формували особисту команду. Як Ви можете оцінити такі кроки мера і як Ви ставитеся до людей, які працювали у його штабі в 2006 році, а тепер з якихось причин не працюють у міськраді (Стемковський, Зелінський, Гурманська, Шпак...)

В мене різне ставлення до перерахованих людей. До кожного своє. Прийшовши на посаду голови ВОДА, підібравши команду, на 80% я залишався з цією командою, коли я йшов з посади. І ці ж люди відпрацювали каденцію наступного голови ОДА. Тому вважаю власний кадровий підбір в основному правильним. Щодо кадрових рішень Богдана Павловича загалом оцінюю як неефективні. Мені здається, що можна було б глибше використати потенціал тих людей, які працювали і працюють у міській раді.

Юрій: Чому ви не підписували разом з опозиційними силами "клятву" боротися з Януковичем? Чому не ввійшли до комітету порятунку нації і держави? ЧИ правда, що ви можете зняти свої кандидатуру, якщо у Грицюка буде вищий рейтинг як кандидата на мера?

А ще не клявся на Біблії у відданості жодному політику і не збираюсь цього робити за жодних обставин. Вважаю подібну функцію фарсом. А підписи і створення будь-яких комітетів – театральним дійством, яке заміняє здійснення реальних справ. Від такого підписання не змінилось поки нічого. По жодному з округів не було узгоджено жодного кандидата. Брати участь у театральних виставах іншої політичної сили або кандидата я не буду. Якщо ж в якоїсь політсили є конкретна потреба узгодження позицій по тих чи інших округах, то я готовий сідати за стіл переговорів з метою не підписання якогось документу, а задля проходження того чи іншого демократичного кандидата.

Mirna: Ви вважаєте доцільним існування ІАЦ "Луцьк"? І як реформуватимете цей структурний підрозділ?

Не готовий зараз конкретно відповідати на це питання. Треба проаналізувати його функції і діяльність. До кінця вони мені не відомі. Буду приймати рішення, коли матиму відповідні можливості.

Маркіян: Хто є для Вас прикладом для наслідування?

Керуюсь у більшості випадків біблійними словами «не сотвори собі кумира».

Olga: Назвіть три найбільші помилки, яких на Вашу думку припустився Богдан Шиба на посаді міського голови, адже колисть він мав рейтинг близько 20%, а зараз далеко ні.

Не можна міряти роботу міського голови помилками. У кожного керівника такого рівня є своя стратегія, стиль, принципи управління. Тільки час може показати якою була його робота – правильною чи ні. Я ж пропоную інший стиль і стратегію управління

Маркіян: Кого б з місцевих чиновників Ви б зробили персонами нон-грата в нашому місті?

Тих, хто порушує закон

Mirna: З Миколою Романюком ви колишні однопартійці. Ви змінили партію і він майже змінив, погодившись на висування від політсили Тігіпка. Виходить, що ви обоє використали "Нашу Україну" для власної політичної кар'єри? Чи є інше пояснення? В чому між вами різниця була і є? Хто більше зло: Бондар чи Романюк? І які у вас зараз стосунки?

Ми не були з Миколою Ярославовичем однопартійцями ніколи. Я прийшов у партію, коли вона не була популярною, розбудував її структуру на Волині, і пішов, коли очолював партію Президент України Ющенко. Романюк же прийшов, коли був Ющенко, а пішов, коли вона знову стала непопулярною. Я вийшов з партії через незгоду з рішеннями тодішнього керівництва партії, зокрема щодо підготовки до президентських виборів. З яких причин вийшов Микола Ярославович я не знаю. Наші стосунки з часу нашого знайомства не змінились. Принаймні з мого боку.

кеу: Скілька коштує Ваш костюм?:) і взагалі який ви в побуті, що дозволяєте собі що ні? і що для вас розкіш?

Важко сказати. Я його носив ще будучи головою ОДА. Вартості вже не пам’ятаю. Про побут можуть сказати близькі люди, зокрема дружина. Складно себе в цьому сенсі оцінювати. Розкішшю для мене є багато вільного часу, можливість протягом тижня і більше засмагати на сонці.

Olga: Чи підтримуєте якісь стосунки з Віктором Ющенком?

Я зустрічався з Віктором Андрійовичем не більше місяця тому. Не можу назвати це стосунками, але періодично ми бачимось.

Волинянин_80: Сьогоднішній міський голова "не помічає" проблеми бродячих собак у Луцьку... Як цю проблему вирішуєте ви? Ви за гуманістів чи за реалістів?

В моєму розумінні гуманізм не повинен відрізнятися від реалізму. А вирішувати її ми будемо ефективно.

Tan4ik: Знову на рахунок біл бордів.... Значить команда погано попрацювала, адже склалося враження, що ви у спортивному костюмі на фоні будинків. Таке враження склалося не лише у мене... Так у чому ви там одягнуті??

Я втомлю читачів, якщо буду перераховувати увесь свій гардероб. Про враження від білбордів сперечатись не буду. Воно у багатьох людей різне. Головне – вони викликають увагу, відтак і жваве обговорення. А це головне завдання зовнішньої реклами.

Mirna: У яких закладах ви проводите вільний (або й робочий) час? Ну, приміром, де п'єте чай-каву, або щось більш зігріваюче... ;) Чи часто обідаєте у ресторанах, кафе?..

Обідаю часто у ресторанах-кафе. Чай, каву п"ю у різних місцях, зокрема і у редакції «ВН». Вільного часу маю дуже мало. Тому говорити про те, що десь системно його проводжу, не доводиться.

Солдат Джейн: А чого ви не вийшли на сцену до Флайзи?

Це було їхнє свято. Я, як і інші колеги, прийшов їх привітати. Вважаю, що це не формат людини, яка займається подібною до мене сферою діяльності.

кеу: чи готові Ви після виборів давати гроші на схожі культурні проекти а-ля день народження гурту Флайза? чи це була типова передвиборча ліміта?
Я починав підтримувати україномовних співаків, ще будучи членом студентської громадської організації. Вважаю своїм обов’язком долучитись до популяризації україномовних гуртів, співаків, української пісні. При чому не лише під час виборів, а в кожен історичний момент.

rusych: якщо програєте вибори мера, чим займетеся?

Я виграю

Маркіян: А Ви не плануєте видати книжку?

Найменше у своєму житті люблю щось писати.

editor: Ваші побажання читачам Волинських новин

Бажаю читачам «ВН» бути гідними свого вибору і на цих, і на усіх подальших виборах. Берегти завоювання попередніх часів, у тому числі і Помаранчевої революції. І хай нам всім допомагає Господь Бог.
На "Волинських новинах" відбувся чат з керівниками Волинської асоціації КВН - в гості завітали голова асоціації Валерій Пельц, головний редактор…
Лідери політичної партії «Наша Україна» – голова виконкому Сергій Бондарчук та голова політради Валентин Наливайченко стали гостями відео-чату інтернет-видання «Волинські…
Чат-конференція з начальником обласного управління охорони здоров’я Ігорем Ващенюком
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus