USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.71 9.93
Відео-чат з Олександром Башкаленком
Гість відео-чату "Волинських новин" - перший заступник голови Волинської облдержадміністрації, голова Волинської обласної організації Партії регіонів Олександр Башкаленко

– Чому не відбулась сесія, а Гузь назвав вас з Клімчуком «кукловодами». Звинувачення у тому, що її зірвали, аби не дати опозиційним силам зайвий раз заявити про свої позиції, мають якусь реальну підставу чи ні?
– Як добропорядний депутат я прийшов на 10 годин, всунув картку та зареєструвався.
– Тобто ви були на сесії?
– Так. Я завжди буваю на сесіях. Що там відбувалося? Популізм. Ну, намагалися сесію обласної ради перетворити в зібрання партії БЮТ. Я так розумію. Моя особиста думка – в них це не вийшло, тому і сесія, мабуть, не відбулася. Депутатам набрид, чесно кажучи, популізм. Їм хочеться щось зробити і показати те, що вони зробили. Я думаю, тому й сесія не відбулась.
– Чи вплинув пікет на роботу сесії?
– Це і є прояв демократії. Будь ласка, кожен має право. Багато хто говорить, що нема свободи слова, немає демократії. Я лишній раз хочу підкреслити – те, що сьогодні відбувалось під стінами ОДА – це і є прояв демократії. Кожен громадянин, кожна політична партія може зареєструватися, спокійно вийти і висловлювати свої думки, пропозиції, оформити і подавати до влади. Я вважаю, це абсолютно нормальним процесом, абсолютно демократичний розвиток нашого суспільства.
– Перший заступник губернатора і очолюєте партію. Як розділяєте ці дві роботи? На що витрачаєте найбільше часу?
– З 7:30 я знаходжусь на роботі і мінімум до 8-9 або й 10 години. Це однозначно. Більше уваги, 90 %, я приділяю своїй отій роботі, на якій я сьогодні знаходжусь. А партійна робота це само-собою – субота-неділя.
– Ваша партія активно розкручує програму «Збудуємо нову Волинь». Чому збудована вами Волинь буде новою?
– Ми єдина з усіх політичних сил партія, яка розробила програму, показали людям і оприлюднили її. Ми зробили загальну програму обласну, і також районні і міські програми. Районні програми ми розробили на кожне село. Тому сьогодні ми йдемо з програмою до кожного села, що ми будемо робити. І за півроку кожен громадянин може спитати спокійно, що ви зробили. Ми можем показати – ми зробили те, те і те. В нас є чіткий план.
– Така програма діє в кожному регіоні України?
– В кожному регіоні України наша політична сила зробила ту програму, з якою ми будемо діяти протягом 5 років. Ми можемо дивитися в очі кожному громадянину, ми можемо показувати за період півроку, що ми зробили і звіряти з програмою, яку ми презентували.
– Напередодні виборів багато йдеться про адмінресурс. У тому числі звинувачують провладну Партію регіонів. Як прокоментуєте?
– От ми тут находимось в студії в прямому ефірі. Я хочу, щоб люди сказали про факти, які є. Я не знаю, чесно кажучи, що то є адмінресурс. Якщо ми сьогодні говоримо про адмінресурс, про якесь втручання у виборчі процеси. То я хочу наголосити – у Волинській області 21 територіальна виборча комісія. 17 з них очолюють представники БЮТу. Це прояв демократії?
– Претензії на адміністративний тиск є?
– Я перший раз це чую і ще таке чую, коли по телебаченню дивлюся виступи Гузя. Він постійно каже про якісь адмінресурси, адмінтиск. Але я хочу сьогодні сказати – мій кабінет ну майже цілодобово працює. Будь ласка, заходьте, якщо є прояви якісь адмінресурсу. Я готовий втручатися цілодобово.
– Чи слідкуєте ви за агітацією кандидатів на телебаченні, у газетах? Як загалом зараз реагуєте на пресу?
– Реагую абсолютно спокійно, тому що майже 90% того, що пишеться сьогодні, це абсолютна неправда, це політичний заказ. Взагалі я вважаю, що людина, яка займає якісь посади, повинна дати сама оцінку. Думаю, я можу спокійно виїжджати у любий район і спокійно дивитись в очі тим, хто до мене підходить, бо те, що пишуть і те що зроблено, це зовсім різні речі.
– З вашим приходом, у владі стало більше порядку. Які пріоритети ставите передусім?
– Пріоритет перший – я працюю, працюють всі, є завдання – його треба виконувати. І контроль. Те, що поставили, обов’язково треба проконтролювати. Дуже просто – мати бажання працювати!
– Вас порівнюють зі строгим вчителем, який на нарадах вичитує, сварить своїх підлеглих. Навіть виганяє з нарад. Як діє така тактика на дисципліну?
– Вже зараз трошки починає вибудовуватись та вертикаль і кожен чиновник для себе починає розуміти, що дійсно треба працювати. До того було так – шалтай- балтай. Я не є вчитель, хоча керівник любого рангу – це є дійсно вчитель, він, мало того, що повинен навчати, він повинен знати те, чого він хоче навчити своїх підлеглих. Я нікого не лякаю, я дійсно так роблю. Якщо ти неспроможний справитись зі своєю посадою, то треба написати заяву, і тоді прийде інший, який дійсно буде робити те, що треба робити.
– Чи є серед молоді люди, які готові замінити невідповідальні кадри?
– Серед молоді є. Ми сьогодні формуємо кадровий резерв. І є дуже багато талановитої молоді.
– Яким чином формується цей резерв?
– Пам’ятаєте, коли були радянські часи, дуже багато уваги приділялось кадровому резерву. Це, по-перше, знання чи освіта, бажання, якісні характеристики.
– Звертаєте увагу на тих студентів, які стажуються у ВОДА?
– Я звертаю увагу абсолютно на всіх.
– Олександре Костянтиновичу, на виборах мера Луцька голосуватимете за Смоленга чи все-таки за Романюка?
– Мені важко сказати, тому що було б не правильно, якщо я тут сьогодні у вас агітував би або за Смоленга або за Романюка. В кожного із вас є своя громадська позиція. Сьогодні дуже багато є популістських і не популістських заяв. Суспільство в нас вже доволі грамотне і може відрізнити одне від одного. Я маю на увазі популізм або бажання щось зробити краще для нашого міста. Тому, я думаю, ви зробите правильний вибір.
– Чому самі не балотувались в мери?
– Я – голова обласної організації Партії регіонів, і я є солдат партії. Партія визначила, що я маю бути в п’ятірці на виборах в обласну раду, тому я йду туди.
– Чи є спокуса на своїй посаді розвивати власний бізнес?
– Бізнесом я вже не займаюсь два з половиною роки, з тих пір коли, я очолив партію на Волині. Може, і є спокуса, але немає бізнесу, щоб далі розвивати. Бо я займаюсь тільки політичною діяльністю.
– Хто вам зателефонував з Києва і сказав, що Клімчук повинен бути першим, а ви другим?
– Це було рішення нашої партійної організації. Сьогодні взагалі не доречно про це казати.
– Як оновились ваші списки до місцевих рад?
– В місті Луцьку абсолютно нормальна у нас іде п'ятірка. Її очолює Смоленг Іван Павлович. Друга – Демєнтьєва Тетяна Сергіївна. Вона все життя пропрацювала в апараті адміністрації. Третя – Комлик Ірина. До речі, це ваша колега, журналіст. Четвертою іде Оля, теж ваша колега, вона головний редактор газети «ВолиньРегіон». І п’ятим – Олександр. Дивлячись на них, я можу сміливо сказати – це наше майбутнє. От така п’ятірка. А п’ятірка в обласну раду – це Борис Петрович – професійний, другий – я , третій – Королюк Олександр Іванович , четвертий – Мельник Андрій, і п’ятий іде Івахів – це керівник фірми «Континіум».
– Кого вважаєте найкращим кандидатом на пост мера Луцька?
– Якщо партійна організація висунула Смоленга Віктора Павловича, то як ви думаєте, яка моя позиція відносно того, за кого голосувати?
– Можливо, користувач провокує вас?
– Я дав відповідь – якщо партійна організація, яку я очолюю, висунула Смоленга Івана Павловича, і я в тому ж числі голосував за це, то за кого тоді голосувати?
– Не будемо агітувати щоб нам не дорікали.
– Так, я не хочу агітувати, бо зараз знов з’явиться Гузь і скаже, що ми щось не правильно робимо. До речі, я хочу сказати про Гузя – це мій колега по обласній раді. У свій час я йому запропонував, що є підприємство «Волиньторф» наприклад. Якщо ти знаєш і постійно виступаєш, то, може, ти вже підріс до цієї посади? Я готовий Гузю, я ще раз кажу, запропонувати посаду керівника підприємства. І щоб він своїм досвідом підняв це підприємство, зробив так, щоб там не було боргів, зробив так, щоб воно було прибуткове. Я готовий працювати з самим Гузем так, щоб у нього дійсно вийшло.
– Ви зараз наводите приклад підприємства?
– Ні, я вважаю, що депутат обласної ради Гузь, він так гучно постійно виступає, критикує владу, то я хочу, щоб він взяв це підприємство і своїм досвідом підняв його. Саме державне підприємство.
– Чи вважаєте доцільним збільшення пенсійного віку?
– Тут можна казати двояко. Як пересічний громадянин я вважаю, це дуже неправильно. А як державний чиновник розумію, що сьогодні в нас росте отряд пенсіонерів і їх треба якось годувати. Тому для того, щоб ми змогли спокійно виплачувати пенсії, треба робити якусь реформу.
– Тобто ви очікуєте протестів з цього приводу і надалі?
– Це нормально. В любому випадку процеси демократії повинні бути. Люди повинні висказувати свої думки, влада повинна висказувати свої думки і доходити до того, що загальні думки перетворюються в життя.
– Програму «Будуємо нову Волинь» ви будете реалізовувати всього півроку?
– Ні. Програма розрахована на п’ять років. Через півроку ми вже будемо готові звітуватись за цей період, що ми зробили. От і все.
– Ви колишній підприємець. Вас би влаштував проект Податкового кодексу, який пропонує ваш уряд?
– Я привожу приклад. Не буду називати прізвище, але давайте поміркуємо разом. От є підприємець який має по всій області 48 робочих точок. А він є на єдиному податку, і в місяць сплачує 350 – 480 гривень. Має 48 робочих місць, 48 людей, які працюють на тих роботах. І кожен з них завтра буде йти на пенсію, кожен з них має право на пенсію. Яким чином можна сплачувати ті пенсії, якщо підприємець, маючи 48 робочих місць, жодної копійки не сплачує ні в пенсійний фонд, ні податки, а тільки 359 грн?
– Це правда що у вас є кавказька кров?
– Ні. В мене абсолютно немає кавказької крові. В мене прізвище Башкаленко, в моїх жилах тече українська кров і трішки російської.
– Трохи це як?
– В мене мама росіянка, але народилася на Україні.
– Чи вважаєте вибори на сході України тероризмом? Адже там змушують вступати до Партії регіонів.
– Давайте ми знову вернемось до Волині. Це політичні заяви. Я не можу відповідати за те, що відбувається десь там. Але я думаю, що це плітки. Назвіть якісь факти, і я готовий сьогодні ж реагувати. Але фактів немає. Як хочу, щоб вибори пройшли чесно і прозоро.
– Чому ви проігнорували мітинг підприємців, який відбувався під стінами ОДА? Де ви перебували в цей час? Ми знаємо, що до підприємців вийшов Едуард Стоєв.
– Едуард Стоєв вийшов до підприємців, бо він корує цей напрямок. Він вийшов пояснити, адже відповідає за економічні питання. Тому я вважаю, що влада не проігнорувала.
– А чому на прохідні місця до міськради взяли аж двох журналістів?
– Це рішення партії. Знаєте, коли б на прохідні місця ми б взяли бізнесменів, то у нас би запитували, чому так. Коли ми взяли людей, яких нема у чому звинувачувати, знов задають питання. Це дуже поважні люди в партійні організації. І я знаю, що з них буде толк.
– До слова, на які результати ви очікуєте за підсумками цих виборчих перегонів?
– Колись перед виборами президента я казав, що ми візьмемо 50%. Подобається мені ця цифра. Хочу 50%.
– Чи підтримуєте ви особисто або ж обласна партійна організація кандидата на посаду міського голови у місті Володимирі-Волинському пана Саганюка?
– Так, ми його підтримуємо.
– Прокоментуйте, будь ласка, принципи демократизму у вашій партії. Коли за дзвінком з Києва Борис Петрович Клімчук йде номером один у списку Партії регіонів.
– Я давав з цього приводу інтерв’ю, у тому числі й для «ВН». І якщо користувач уважний, то він повинен був прочитати. Там я зрозуміло я висловив свої думки. Можете прочитати.
– Традиційне питання до наших політфункціонерів – де золото партії? І як багато його осіло на «регіональному» дні?
– Знаєте, золото партії – це наші партійці, яких ми сьогодні нараховуємо вже 10 тисяч. І я можу з гордістю сказати, що, коли ми були в опозиції, в нас було 9500.
– Що вам як новоявленому чиновнику найважче давалося на початку роботи заступника голови ОДА?
– Найважче мені давалась ота чиновницька робота, про яку запитують.
– Ви раніше не працювали в органах державної влади?
– Ні, я ніколи не працював. Ну, якщо не вважати за державну роботу, а вона є державною, те, що я проходив службу.
– Тут вам одразу ж компліменти пишуть – «Костянтинович, ви молодець!».
– Дякую.
– Вам вистачає зарплати на оплату комунальних послуг, бо мені після підвищення вашою партією цін на газ вже не вистачає?
– Ну, взагалі давайте не будемо говорити про підвищення. Його не має. Є тільки балачки. Покажіть, де є підвищення на газ? В якому напрямку в нього подорожчав газ?
– Який ваш найдешевший годинник і взагалі скільки у вас їх?
– Я взагалі годинник почав носити тільки три роки тому. Зараз мені 48, а це було. А до цього часу я годинник не носив.
– Грошей бракувало чи просто не любили?
– Якось так склалося, що коли я проходив службу, то ми постійно там по полях, по лісах і так далі, тому годинник вічно або ламався, або розбивався.
– Ваше ставлення до закриття секонд-хенду? Чи ви за чи проти?
– Я однозначно проти. Вчора цей пункт про закриття секонд-хенду був викреслений з Податкового кодексу. Секонд-хенд залишається і я взагалі вважаю – нема про що говорити. Секонд-хенд був, є і буде.
– Не бачите ви у ньому загрози?
– Я сьогодні не бачу загрози. Я вважаю, що на цей період розбудови нашої країни такий вид як секонд-хенд повинен бути. Але він повинен бути в межах закону.
– А скажіть чому у нас нема вітчизняного секонд-хенду? У нас теж є багаті люди, які готові віддавати свій одяг.
– Наша держава тільки розбудовується. Ви ж знаєте скільки років. До речі, я теж хочу сказати – ми такими великими кроками зараз йдемо вперед. І коли ми кажемо, чому не як у Європі, то давайте подивимось скільки Європа розвивалась. Знаєте, є такий анекдот. По Лондону йде чоловік і бачить галявину, на якій підстригають траву. Він підходить та каже: «Скажіть, будь ласка, як вам це вдалося? Травичка рівненька, гарно так». А той відповідає: «Сер, протягом трьохсот років кожен день я підстригаю цю траву».
– Чи зазнали ви особисто як російськомовний громадянин рідної вам російської мови? Як оцінюєте законопроект про мови, запропонований вашими колегами у Верховній Раді?
– Є питання дуже тонке, його не треба зачіпати. От я хочу розмовляти і розмовляю українською. Не треба звертати на це увагу, і це питання пропаде з поля зору взагалі.
– Як ви оцінюєте свою українську мову?
– Як я можу оцінювати свою? Я думаю, ви повинні оцінювати.
– Клімчук вас хвалив коли-небудь? Не публічно, а за чаркою, наприклад?
– Багато хто хоче внести якусь тріщину у наші стосунки з Борисом Петровичем. В нас доволі плідні тверді позиції загальної розбудови області.
– Яка ваша улюблена книга, автор, фільм?
– Мені дуже подобаються вірші, полюбляю Афанасія Фета. Багато разів можу перечитувати. А взагалі полюбляю історичну художню літературу. На жаль, зараз все менше часу на читання.
– Який ваш улюблений заклад харчування в Луцьку?
– Я постійно обідаю в «Кварталі». Мені там дуже подобається.
– І ви кажете, що ціна на газ не підвищилась?
– Я не знаю де, в якому місці? Для пересічних громадян – ні.
– Вам подобається Тимошенко як жінка?
– Як жінка мені дуже подобається моя дружина. Її звати Людмила.
– Розкажіть нам ще трохи про свою сім’ю. У вас є сини, так?
– В мене є дружина і два сина. Один закінчив Інститут міжнародних відносин і зараз здобуває другу освіту в Англії. Фінансову. Молодшому 20 років. Він навчається на 4 курсі Інституту міжнародних відносин в Києві.
– Цікавить скільки коштує ваш новий телефон?
– По-моєму, 560 гривень. До речі, дуже подобається. Він легкий і зручний у користуванні.
– Часто доводиться відповідати на телефонні дзвінки? Оскільки чиновникам вашого рангу, постійно телефонують і під час нарад, ефірів.
– Дуже часто, так. Я взагалі думаю – а якби не було мобільних телефонів? То голубами, листами?
– Ви так і не відповіли на запитання: то скільки ж ваш годинник коштує?
– Я не знаю. Цей годинник мені подарувала моя родина на 45-річчя.
– Як ви ставитеся до жінок у політиці? Чому в Януковича перша леді не дружина, а Герман?
– До жінок взагалі я ставлюсь дуже позитивно. Бо жінки завжди навіюють якісь романтичні стосунки і без них просто не можливо. А відносно Президента, то краще запитувати у нього.
– З великою повагою ставлюсь до вашого однопартійця Івана Смоленга. Але, даруйте, невже у список в міську раду не знайшлося достойніших? Маю на увазі 2, 3, 4, 5 номери списку.
– Наша людська сутність дозволяє жабі душити. Партійна організація має право визначати, кого делегувати.
– Коли ви востаннє їздили на тролейбусі? Чи статус не дозволяє?
– Ні, мені статус не дозволяє. Ну, і в мене просто є машина.
– На кого з мажоритарників Партії регіонів по Луцьку робити найбільшу ставку?
– 70% ми плануємо набрати мажоритарників.
– Шиба весь час ходить на футбол. Кварцяний його терпіти не може, а він все ходить і ходить. Чому ви не ходите на матчі «Волині»? До речі, 24-го вони грають з «Динамо». Чи ви не вболівальник?
– Неправда, я ходжу постійно на футбол. Я вболівальник. І 240го обов’язково буду.
– Вам не важко сидіти відразу сидіти на кількох стільцях: бізнесовому, державному та політичному?
– Я вже давав відповідь – бізнесом не займаюсь вже три роки. Дуже неуважно слухають мене. А якщо брати посаду чиновника і партійну роботу, то я вважаю, що сьогодні у нас розбудова держави йде на партійних засадах. Тому це не злочин. Це абсолютно нормально.
– Сьогодні депутат Гузь заявив, що Партія регіонів хоче зняти його з виборів на Старовиживщині. І він в знак протесту буде голодувати разом з однопартійцями у вашому кабінеті. Ви справді будете знімати з виборів Гузя? Чи пустите його у свій кабінет голодувати?
– Я ж про Гузя вам вже сказав. Це політичний популіст. Я взагалі не вважаю за доцільне про нього щось говорити. Гузь може прийти до мене, я йому запропоную підприємство, щоб в нього не було часу, як в мене, на різні думки. Він буде цілодобово працювати, якщо він це може робити. Кабінет я йому дам, без питань.
– Ви будете Гузю таємно бутерброди давати, якщо той геть охляне?
– Буду давати, а що робити.
– Чому так довго будується шахта №10. Коли очікувати на завершення робіт?
– Чому довго будується питання не до мене. Якби уряд у 2007 році очолював Віктор Янукович, шахта б до 2010 року вже працювала. В наступному році до Дня шахтаря шахта буде запущена.
– Тривалий час ви носите вуса? Тому що Богдан Павлович не так давно їх поголив і викликав цим бурхливу реакцію преси.
– Вуса ношу зі студентських часів. Абсолютно не заважають.

– Чи є у вас вільний час, де відпочиваєте з сім’єю?
– Зараз в період виборів я забув про слово «вихідні». А взагалі дуже люблю бути вдома, у спокійній атмосфері, читати, спати, дивитись телебачення і так відпочивати.
– Чому Янукович на Волинь не приїздить? Боїться чи ви не запрошуєте? Чи, може, Клімчука боїться?
– Це якесь глупе запитання. Що значить Клімчука боїться? В нього дуже щільний графік. Але Волині є в цьому графіку. Якщо не помиляюсь, то в листопаді цього року.
– Була інформація про приїзд Миколи Азарова на Волинь? Чому не приїхав?
Планував 22 жовтня. Але, на жаль, йому не вийшло.
Поважати себе і не бути «лобухами» радять учасники гурту «ФІОЛЕТ» музикантам і слухачам якісної музики. Зокрема у відеочаті на «Волиинських…
Гість відеочату на «ВН» - депутат Волинської обласної ради, член постійної комісії з питань бюджету, фінансів та цінової політики, кандидат…
Український поп-гурт «Дзідзьо» завітає до Луцька із великим та грандіозним концертом
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus