USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94
Запитай юриста
[30 Червня 2016 14:59] Дмитро Луцьк: Восени 2015 року мій дідусь успадкував від своєї рідної сестри (чоловік якої помер, дітей не було) квартиру. Спадщину оформили відповідно до закононадвства, через півроку отримали свідоцтво про право власності на квартиру. Подали відомості про це в податкову. Тепер до 1 серпня 2016 року треба заплатити чималу суму грошей податку - трохи більше 20 тисяч грн. (5% ПДВ + 1,5% військовий збір). Діду 84 роки, отримує десь до 1400 грн. пенсії, тобто можливості заплатити немає.
Працівники податкової кажуть, що можна робити розстрочку, але це ніби-то такий собі кредит виходить, бо треба буде щось додатково доплачувати. Ще можна продати квартиру чи зробити дарчу, але десь чув, що податкова може звернутись до суду про визнання таких договорів недійсними, мотивуючи це ухиленням сплати податку.

Питання: Яким чином найкраще вийти з цієї ситуації, коли грошей заплатити такий великий податок. ні у діда ні у мене немає. У діда родичів немає, тільки я - внук (батьків вже немає). Він написав на мене заповіт. Виходить йому треба заплатити 6,5% від ринкової вартості, а коли діда нестане, то й мені ще раз прийдеться платити стільки ж. Що робити? Допоможіть будь ласка!
Відповідь юриста:
Доброго дня! Уникнути сплати податку на спадщину практично не можливо! Якщо податок на спадщину не сплачено у строк, наступного дня після закінчення граничного строку за місцем проживання платника буде надіслано першу податкову вимогу, а через тридцять днів - другу. При цьому така вимогу може містити вимоги про сплату пені і штрафів за несплату податку на спадщину, що буде цілком законно. Пеня починає нараховуватися з першого дня прострочення сплати податку на спадщину і до повного погашення зобов'язання. Її розмір становить 120% річних на облікової ставки НБУ за кожен день прострочення. Застосовується або облікова ставка, що діє на момент виникнення боргу зі сплати податку на спадщину, або на момент його погашення, залежно від того, яка з них більше. Сьогодні облікова ставка НБУ становить 12% річних. Розміри штрафів:

* За несвоєчасну сплату податку на спадщину при затримці до 30 календарних днів - 10% від суми боргу

* За несвоєчасну сплату податку на спадщину при затримці від 31 до 90 календарних днів - 20% від суми боргу

* За несвоєчасну сплату податку на спадщину при затримці понад 90 календарних днів - 50% від суми боргу

* За неподання податкової декларації у строк -170 гривень.

Якщо податок на спадщину не сплачено у строк, наступного дня після закінчення граничного строку за місцем проживання платника буде надіслано першу податкову вимогу, а через тридцять днів - другу.

Тому краще дідусеві заплатити такий податок. І це слід зробити, домовившись із податковою про реструктуризацію цього податку. І в цей час продати квартиру, якщо хочете уникнути подальшого оподаткування. А податкова навряд чи визнає такий договір недійсним. І в подальшому, якщо вчасно не сплачуати, податкова зможе вжити заходів до примусового стягнення суми податку, і в межах виконавчого провадження це буде 20 відсотків щомісячно від суми пенсії.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus