USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.20 39.40
  • PLN 9.71 9.93
Запитай юриста
[7 Вересня 2016 14:42] Anna - операції з нерухомістю: Добрий день. Велике прохання надати консультацію. Декілька років тому я купила будинок (коробку), зробила якісний ремонт, прожила в ньому 6 років. Хотіла викупити сусідню ділянку, але в банку повідомили, що та земля знаходиться під заставою і наразі не продається. 2 місяці тому я продала свій будинок. Покупець, звичайно, перевірив всі інстанції, БТІ. Все було в порядку і операція купівлі-продажу була здійснена. Зараз банк висуває претензії, що земля і під моєю колишньою хатою під заставою і грозиться скасувати договір. Чи має право банк таке зробити? Яка моя відповідальність у цій справі, якщо я вже не є власником будинку?

Щиро дякую за відповідь.

З повагою, Анна
Відповідь юриста:
Доброго дня!

Надам Вам відповідь цитуючи положення законодавства.

Стаття 659 Цивільного кодексу (обов'язок продавця попередити покупця про права третіх осіб на товар) Продавець зобов'язаний попередити покупця про всі права третіх осіб на товар, що продається (права наймача, право застави, право довічного користування тощо). У разі невиконання цієї вимоги покупець має право вимагати зниження ціни або розірвання договору купівлі-продажу, якщо він не знав і не міг знати про права третіх осіб на товар.

Стаття 660 Цивільного кодексу (Обов'язки покупця і продавця у разі пред'явлення третьою особою позову про витребування товару).

Якщо третя особа на підставах, що виникли до продажу товару, пред'явить до покупця позов про витребування товару, покупець повинен повідомити про це продавця та подати клопотання про залучення його до участі у справі. Продавець повинен вступити у справу на стороні покупця.

Якщо покупець не повідомив продавця про пред'явлення третьою особою позову про витребування товару та не подав клопотання про залучення продавця до участі у справі, продавець не відповідає перед покупцем, якщо продавець доведе, що, взявши участь у справі, він міг би відвернути відібрання проданого товару у покупця.

Якщо продавець був залучений до участі у справі, але ухилився від участі в її розгляді, він не має права доводити неправильність ведення справи покупцем.

Стаття 661 Цивільного кодексу (Відповідальність продавця у разі відсудження товару у покупця)

У разі вилучення за рішенням суду товару у покупця на користь третьої особи на підставах, що виникли до продажу товару, продавець має відшкодувати покупцеві завдані йому збитки, якщо покупець не знав або не міг знати про наявність цих підстав.

Враховуючи наведені норми закону, Вам слід вступити у справу при пред'явленні банком позову про визнання недійсним договору з відчуження земельної ділянки, яка, на думку останнього, перебувала під забороною її відчуження. В ході цієї справи слід довести, що щодо цієї ділянки не існувало будь-яких заборон. Основним аргументом тут буде відсутність про це інформації в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно та Реєстрі прав власності на нерухоме майно, Державному реєстрі іпотек, Єдиному реєстрі заборон відчуження об'єктів нерухомого майна записів про будь-які заборони щодо відчуження земельної ділянки (оскільки в протилежному випадку нотаріус би не посвідчив договір за яким відбулась зміна власника земельної ділянки).
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus