USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97
Запитай юриста
[8 Вересня 2016 18:28] Senja: Доброго дня! Підкажіть, будь ласка, як діяти. Керівництво змушує писати заяву на продовження дії строкового трудового договору. Працюю на повну зайнятись не на декретному місці, жодних причин укладати і продовжувати дію строкового договору нема. Заяву на продовження дії строкового договору пишу вже п’ятий рік. Доводи адміністрації, що переукладеній неодноразово строковий договір є безстроковим - марні. Підкажіть, як правильно діяти в такій ситуації. Не писати заяви. Чи в заяві вказати щось, щоб у разі можливого звільнення з причин закінчення терміну строкового договору, у судовому порядку було простіше довести, що заява написана під примусом.
Відповідь юриста:
Доброго дня! За загальним правилом трудовий договір укладається на невизначений строк (безстроковий трудовий договір).

Строковий трудовий договір відповідно до частини другої статті 23 КЗпП укладається лише у випадках, коли трудові відносини не можуть бути встановлені на невизначений строк з урахуванням характеру наступної роботи, або умов її виконання, або інтересів працівника, та в інших випадках, передбачених законодавчими актами.

Роз'яснення понять "характер наступної роботи", "умови її виконання" міститься в листі Міністерства праці та соціальної політики України від 3.02.2003р. № 06/2-4/13. Характер майбутньої роботи в цьому випадку означає, що робота не може бути постійною, а є такою, що виконується протягом певного строку ( сезонні роботи тощо).

Під умовами виконання роботи розуміються такі обставини, за яких трудові відносини не можуть бути встановлені на невизначений термін, навіть коли сама робота за характером є постійною. Зокрема, мова йде прийняття на роботу особи для заміщення тимчасово відсутнього працівника, за яким відповідно до закону зберігається це робоче місце.

Так, народному депутату України після закінчення строку депутатських повноважень, а також у випадку дострокового їх припинення надається попередня робота. Дружині (чоловікові) народного депутата України, якщо вона (він) звільняється із свого місця роботи у зв'язку з переїздом до м. Києва, надається можливість повернутись на попереднє місце роботи у порядку переведення. За громадянином, який проходить альтернативну (невійськову) службу, зберігається попередня робота, яку він виконував до призову. Жінці, яка перебуває у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, гарантується збереження на період відпустки місця роботи (посади).

Зацікавленість працівника у встановленні трудових відносин на визначений термін, як правило, обумовлюється сімейно-побутовими обставинами.

Підставою для укладення строкового трудового договору на вимогу працівника є його заява про прийняття на роботу, в якій вказуються обставини або причини, що спонукають працівника найматися на роботу за строковим трудовим договором, а також строк, протягом якого він працюватиме. При цьому конкретизувати сімейно-побутові обставини працівник не зобов'язаний, адже така вимога може розцінюватися як втручання в особисте життя.

При укладенні трудового договору на визначений строк цей строк встановлюється погодженням сторін і може визначатись як конкретним терміном, так і часом настання певної події(наприклад, повернення на роботу працівниці з відпустки по вагітності, родах і догляду за дитиною; особи, яка звільнилась з роботи в зв'язку з призовом на дійсну строкову військову чи альтернативну службу, обранням народним депутатом чи на виборну посаду (або виконанням певного обсягу робіт).

Строк, на який працівник наймається на роботу, обов'язково має бути вказаний у наказі про прийняття на роботу, інакше буде вважатися, що працівник прийнятий на роботу за безстроковим трудовим договором. У трудовій книжці робиться запис без посилання на строковий характер трудових відносин.

Пленум Верховного Суду України в постанові "Про практику розгляду судами трудових спорів" від 6 листопада 1992 року № 9 (пункт 9) зазначив, що укладення трудового договору на визначений строк при відсутності умов, зазначених в ч. 2 ст. 23 КЗпП, є підставою для визнання його недійсним у частині визначення строку.Тобто такі договори вважатимуться укладеними на невизначений строк від часу їх укладення.

Строковий трудовий договір, укладений у випадках, не законодавчими актами, навіть за наявності згоди працівника, вважається безстроковим трудовим договором.

Тому, за вказаних Вами в запитанні обставин, а також з врахуванням наведеного, можна вийти з ситуації так: підписанти пропонований роботодавцем строковий трудовий договір, і після цього написати йому відповідного листа, де зазначити наведені мною тут аргументи, а також те, що виконувана Вами робота не містить ознак сизонної чи будь-яких інших, які зумовлюють її строковість, і що Ви вважаєте укладений строковий договір безстроковим, і у разі якщо роботодавець з цим не згідний – щоб він письмово виклав свої аргументи. Тут важливим буде зафіксувати факт надходження такого листа роботодавцеві.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus