USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94
Запитай юриста
[21 Вересня 2016 09:30] Yulia: Доброго дня. Підкажіть, будь ласка, чи має право медичний заклад на запит страхової компанії надавати відомості, які стосуються лікарської таємниці (факт звернення пацієнта до закладу, наявність хронічних захворювань, перебування на обліку, встановлені діагнози і т.п.)? Пацієнт був застрахований за програмою добровільного страхування життя в 2010 році, помер в 2015 році, страхова компанія просить надати вищезазначені відомості за п'ять років включно. Разом з листом вони надіслали копію заяви пацієнта на приєднання до договору добровільного страхування, де пацієнт надає згоду на отримання Страховиком права на звернення до будь-яких фізичних або юридичних осіб з метою отримання інформації про його особу та стан здоров'я. Як діяти медичному закладу в такому випадку? До того ж пацієнт був ВІЛ-інфікований. А відомості про наявність або відсутність в особи ВІЛ-інфекції є конфіденційними та становлять лікарську таємницю, медичним працівником можуть передаватися третім особам лише за рішенням суду в установлених законом випадках. Заздалегідь вдячні за відповідь.
Відповідь юриста:
Доброго дня!

Відповідно до статті 32 Конституції України, вона гарантує конфіденційність особистої інформації про людину, статтею 286 Цивільного Кодексу України, гарантовано кожному право на право на таємницю про стан свого здоров'я, факт звернення за медичною допомогою, діагноз, а також відомості, одержані при медичному обстеженні. Крім того, згідно зі ст. 7 Закону України "Про захист персональних даних" до обробки персональних даних про здоров'я людини пред'являються особливі вимоги. Персональні дані такого характеру можуть бути предметом збору та обробки тільки, якщо це необхідно з метою охорони здоров'я, встановлення медичного діагнозу, для забезпечення опіки або лікування або надання медичних послуг за умови, що такі дані обробляються медичним працівником або іншою особою закладу охорони здоров'я, на якого покладено обов'язки щодо забезпечення захисту персональних даних і на якого поширюється законодавство про лікарську таємницю.

Згідно зі ст. 39-1 Основ законодавства України про охорону здоров'я пацієнт має право на таємницю про стан свого здоров'я, факт звернення за медичною допомогою, діагноз, а також про відомості, одержані при її медичному обстеженні. Забороняється вимагати та подавати за місцем роботи або навчання інформацію про діагноз та методи лікування пацієнта.

Поняття лікарської таємниці сформульовано в статті 40. Медичні працівники та інші особи, яким у зв’язку з виконанням професійних чи службових обов’язків стало відомо про хворобу, медичне обстеження, огляд та їх результати, інтимну і сімейну сторони життя громадянина, не мають права розголошувати ці відомості, крім передбачених законодавчими актами випадків.

Аредмет лікарської таємниці складають: стан здоров'я пацієнта; хвороби і діагноз; огляд і його результати; методи лікування; інтимна і сімейна сторони життя пацієнта; інші відомості, отримані при медичному обстеженні.

Проте в деяких випадках лікарська таємниця все ж може бути розкрита. Порядок розголошення лікарської таємниці:

Відповідно до частини другої статті 39 Основ законодавства про охорону здоров'я батьки (усиновлювачі), опікун, піклувальник мають право на отримання інформації про стан здоров'я дитини (до 18 років) або підопічного (недієздатної особи).

Тимчасовий доступ до документів, що містять лікарську таємницю, може надати слідчий суддя або суд в рамках розслідування кримінальної справи, якщо при цьому буде встановлено, що інших способів отримання необхідної слідству інформації немає (ч.6 ст. 163 КПК).

Також лікарська таємниця може бути розголошена без згоди пацієнта у таких випадках:

Розкриття медичним працівником відомостей про позитивний ВІЛ-статус особи партнеру (партнерам) дозволяється, якщо людина, що живе з ВІЛ, звернеться до медичного працівника з відповідним письмово підтвердженим проханням або ж людина, що живе з ВІЛ, померла, втратила свідомість або існує ймовірність того, що вона не отямиться і не відновить свою здатність надавати усвідомлену інформовану згоду.

Допускається передача відомостей про стан психічного здоров'я особи та надання їй психіатричної допомоги без згоди особи або без згоди її законного представника для організації надання особі, яка страждає важким психічним розладом, психіатричної допомоги; проведення досудового розслідування або судового розгляду за письмовим запитом слідчого, прокурора і суду.

Відомості про лікування в наркологічному закладі можуть бути розголошені правоохоронним органам у разі притягнення такої особи до кримінальної або адміністративної відповідальності.

Тому у Вашому випадку можете не надавати страховій компанії відомості, які стосуються лікарської таємниці, зіставшись на неможливість ствердно прийняти за належним чином підтверджену згоду на розкриття лікарської таємниці копію заяви пацієнта на приєднання до договору добровільного страхування, де пацієнт надає згоду на отримання Страховиком права на звернення до будь-яких фізичних або юридичних осіб з метою отримання інформації про його особу та стан здоров'я з підстав неможливості на сьогоднішній день нелаженим чином перевірити об'єктивність такої заяви.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus