USD 39.62 39.95
  • USD 39.62 39.95
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94
Запитай юриста
[1 Листопада 2016 11:16] uspesnaledy8: Доброго дня!

Скажіть, будь ласка, як коректно відмовити Головному управлінню ДФС у наданні документів, а саме: договорів, видаткових накладних, актів приймання - передачі та ін., які укладалися між міською радою та ТОВ. Крім того, органи при витребуванні таких документів посилаються на ПКУ та на депутатське звернення (депутат міської ради). Може є якісь статті юристів з цього приводу чи практика судів? І ще таке питання: чи мають право органи ДФС запитувати копії таких документів і де це зазначено?

Заздалегідь дякую!
Відповідь юриста:
Доброго дня! Стаття162 Господарського кодексу України визначає, що суб'єкт господарювання, який є власником технічної, організаційної або іншої комерційної інформації, має право на захист від незаконного використання цієї інформації третіми особами за умов, що ця інформація має комерційну цінність у зв’язку з тим, що вона невідома третім особам і до неї немає вільного доступу інших осіб на законних підставах, а власник інформації вживає належних заходів до охорони її конфіденційності.

У свою чергу, статтею 420 Цивільного кодексу України визначено, що комерційна таємниця є одним з об'єктів інтелектуальної власності, відповідно майнові права інтелектуальної власності на комерційну таємницю належать особі, яка правомірно визнала інформацію комерційною таємницею, якщо інше не встановлено договором.

Постанова Кабінету міністрів України від 09.08.1993 року №611 "Про перелік відомостей, що не становлять комерційної таємниці", містить вичерпний перелік документів, що не становлять комерційну таємницю, при цьому, фінансово-господарські документи суб’єкта підприємницької діяльності до їх складу не входять.

Натомість, всі документи щодо фінансово-господарських відносин підприємства з його контрагентами можуть містити інформацію, яка має комерційну цінність, невідома третім особам і до неї немає вільного доступу інших осіб, а отже правомірно може бути визнана підприємством комерційною таємницею.

Таким чином, враховуючи зміст вищевказаних норм законодавства, на моє переконання, головне управління ДФС може самостійно витребувати (без наявності ухвали слідчого судді), або поза межами планової чи позапланової перевірки, документи, які не містять комерційну таємницю та які, власник таких документів, погодиться надати добровільно.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus