USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.70
  • PLN 9.76 9.95
Запитай юриста
[14 Листопада 2016 10:40] Оксана: Як діяти в такій ситуації? У 1996 році, оскільки мій батько працював у колгоспі менше 5 років, пай йому не виділили, а надали в користування земельну ділянку. Рішення сільської ради не маємо, але у книзі такий запис є. Батька мобілізували до війська. Земельну ділянку обробляли та користувалися до червня 2015 року. Восени 2015 року виявили, що цю ділянку вже хтось обробив. Звернулися в сільську раду усно. Сільський голова повідомив, що за рішенням саме цю ділянку вже виділили під забудову. Батьків не попереджали ані в усній, ані в письмовій формі! Виник конфлікт. Батько повернувся із зони АТО, отримав посвідчення УБД. Хоче відновити свої права на цю земельну ділянку, так як вважає, що таке рішення сільської ради є незаконним. Чи є це порушенням? При цьому цю ділянку виділили сестрі голови сільської ради та всі наближені ділянки в цьому місці виділили її родичам.
Відповідь юриста:
Доброго дня! Ситуація дійно складна. Для того, щоб вирішити це питання потрібно скасувати в судовому порядку рішення сільської ради про виділення такої земельної ділянки під забудову іншим особам з підстав, що така земельна ділянка була надана Вашому батькові у користування раніше. Як розумію, право користування ніяким чином оформлено на земельну ділянку не було. Тому можна спробувати висувати свої права на таку земельну ділянку зокрема за набувальною давністю.

Так, у відповідності до ч. 1 ст. 119 Земельного кодексу України, громадяни, які добросовісно, відкрито і безперервно користуються земельною ділянкою протягом 15 років, але не мають документів, які б свідчили про наявність у них прав на цю земельну ділянку, можуть звернутися до органу державної влади, Ради міністрів Автономної Республіки Крим або органу місцевого самоврядування з клопотанням про передачу її у власність або надання у користування.
Коментарів: 1
Оксана Показати IP 18 Листопада 2016 11:11
Дякую за пораду! Вже звернулися в сільську раду із заявою про надання саме цієї земельної ділянки посилаючись на ч. 1 ст. 119 та ч. 2 ст 149 (не попереджали, згоди на вилучення ні усного, ні письмового не давали) Земельного кодексу України.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus