USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94
Запитай юриста
[4 Грудня 2016 10:45] Оксана: Доброго дня. Я б хотіла дізнатись вашу позицію щодо вартості оформлення паспорта громадянина України для виїзду за кордон. Адже в мережі є багато інформації щодо того, що він повинен коштувати значно менше. Наприклад, є постанова Верховного Суду України, що оформлення паспорта повинно коштувати 170грн. Дякую.
Відповідь юриста:
Доброг дня! З цього приводу повідомлю Вам таке.

"Ціна закордонного паспорта становить всього 170 гривень! Така інформація облетіла Інтернет після того, як Верховний Суд України 03.12.2013 року в справі №21-416а13 виніс постанову, в якій говориться про вартість закордонного паспорта (з постановою можете ознайомитись в реєстрі судових рішень). Ця постанова стала підсумком тривалого розгляду в судах справи, ініційованого Ігорем Блюменталь, який вважав, що обов'язкове замовлення платних послуг, надання квитанції про їх сплату, а також надання додаткових квитанцій про сплату вартості бланка не ґрунтуються на нормах чинного законодавства.

Однак на практиці питання "ціни" закордонного паспорту так і залишається невирішеним. І ось чому.

У постанові ВСУ кажуть, що за бланк платити не потрібно.

Позиція ВСУ з цього питання така. Декретом "Про державне мито" № 7-93 від 21.01.1993 року (ст. Ст. 2, 3) передбачена плата за оформлення та видачу закордонного паспорта в розмірі 170 гривень (10 неоподаткованих мінімумів доходів громадян).

У свою чергу Переліком платних послуг, що надаються підрозділу МВС і ДМС (постанова КМУ від 04.06.2007 р № 795), також передбачена плата за оформлення закордонного паспорта громадянина України в розмірі 87 гривень 15 копійок. У зв'язку з цим Верховний Суд зазначає, що органи Державної міграційної служби України не мають права вимагати повторної оплати тих же дій на підставі іншого нормативно-правового акта.

Водночас, людина, яка бажає отримати паспорт громадянина України для виїзду за кордон, повинна звернутися до органів ДМС України та надати такі документи, передбачені Правилами оформлення і видачі паспорта громадянина України для виїзду за кордон і проїзного документа дитини, їх змісту та вилучення (затверджені постановою КМУ № 231 від 31.03.1995 року):

- Заява-анкета встановленого зразка, паспорт громадянина України (а для осіб до 16 років - свідоцтво про народження);

- ідентифікаційний код;

- Квитанцію про сплату державного мита, розмір якого становить 170 гривень. Саме такий порядок встановлюють зазначені вище Правила. Всі інші документи, які вимагають органи ДМС України, не передбачені Правилами, а отже, такі вимоги є незаконними.

А що ж робити, якщо фахівці ДМС вимагають "зайве"? Методи "протидії" можуть бути різними: від вічливого і розбірливого пояснення Правил і постанови ВСУ до повідомлення про те, що зверніться до суду або органи прокуратури, адже незаконні вимоги працівників органів ДМС України можуть становити склад злочину, передбачений ст. 364 Кримінального кодексу - зловживання владою або службовим становищем.

Однак же на практиці, не дивлячись на вказане рішення ВСУ, ситуація абсолютно не змінилася. Співробітники міграційної служби дотримуються позиції, то вказане рішення суду стосується одного громадянина, однією ситуації і не більше того. Всі документи для отримання закордонного паспорта перераховані на сайті служби. Це залишається актуальним, обґрунтування таких платежів так само на сайті відомства - відповідні постанови Кабінету Міністрів, за якими вони працюють. ДМС одна зі складових виконавчої влади, ми не може не виконувати. І Вам запропонують оплатити наступні суми, навівши правові аргументи:

- Держмито - 170 грн. (Декрет Кабінету Міністрів України від 21.01.1993 № 7-93 "Про державне мито");

- Вартість послуг - 87,15 грн. (Постанова КМУ від 4 червня 2007 р N 795 "Про затвердження переліку платних послуг, які надаються підрозділами Міністерства внутрішніх справ та Державної міграційної служби, і розміру плати за їх надання");

- Вартість бланка - 120 грн. (П. 4 Порядку надання підрозділами Міністерства внутрішніх справ та Державної міграційної служби платних послуг, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 26 жовтня 2011 № 1098 "Деякі питання надання підрозділами МВС та ДМС платних послуг").

У разі термінового (протягом 10 днів) оформлення держмито буде залишати вдові більше - 340 грн. (П. 6 "л" статті 3 Декрету Кабінету Міністрів України від 21.01.1993 № 7-93 "Про державне мито"), інші складові ціни будуть як і при нетермінові порядку.

Зазначу від себе, що постанова ВСУ не є джерелом права, тому вказане рішення стосується тільки сторін процесу, тобто особи-позивача і відповідача - територіального управління ДМС України. Іншими словами, ВСУ поставив крапку тільки в одній суперечці з багатьох. Правова позиція ВСУ з цього питання носить рекомендаційний характер при вирішенні судами аналогічних суперечок, тому що в нашій країні рішення судів не носить преюдиціального характеру.

Під час офіційного оформлення кожен охочий отримати закордонний паспорт може зобов'язати міграційну службу видати його при оплаті всього 170 гривень, однак це займе мінімум 4 місяці і низку зусиль: отримання письмової відмови у видачі паспорта при оплаті лише зазначеної суми, оскарження відмови в суді першої інстанції, перегляд рішення в апеляційній інстанції, повторне звернення за видачею з урахуванням рішення суду. Так що за яку вартість отримувати закордонний паспорт - вибір кожного, враховуючи співрозмірність часу, ресурсів, принциповості, терміновості і важливості цього документу.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus