USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.20 39.50
  • PLN 9.76 9.94
Запитай юриста
[22 Січня 2017 15:13] Дмитро: Доброго дня! Мене поклали в обласну інфекційну лікарню з отруєнням. Коли мені там набридло, я попросив мене виписати, проте мені було відмовлено, сказали, що це режимний об'єкт. Чи я маю право відмовитися від послуг лікарів у такому випадку і де мені почитати, щоб бути більш обізнаним проти такої їхньої поведінки? Дякую
Відповідь юриста:
Доброго дня! Маєте таке право, це ж не в’язниця, і не психіатричний заклад, куди Вас примусово госпіталізували. А право свободи вибору лікаря і лікування передбачені наступними нормативими документами:

Європейська хартія прав пацієнтів Стаття 5. Право на свободу вибору

"Кожен має право на свободу вибору між різними медичними процедурами та установами (фахівцями) на підставі адекватної інформації".

Конституція і закони України

Цивільний кодекс України від 16.01.2003 р. [статті 284 (ч. 2), 633].

"Фізична особа, яка досягла чотирнадцяти років і яка звернулася за наданням їй медичної допомоги, має право на вибір лікаря та вибір методів лікування відповідно до його рекомендації" (ч. 2 ст. 284).

"Публічним є договір, в якому одна сторона - підприємець - взяла на себе обов'язок здійснювати продаж товарів, виконання робіт або надання послуг кожному, хто до неї звернеться (роздрібна торгівля, перевезення транспортом загального користування, послуги зв'язку, медичне, готельне, банківське обслуговування тощо)" (ч. 1 ст. 633).

Про захист прав споживачів: Закон України від 12.05.1991 р. (в ред. Від 01.12.2005 р.) [стаття 21].

"... Права споживача вважаються в будь-якому випадку порушеними, якщо при реалізації продукції будь-яким чином порушується право споживача на свободу вибору продукції (будь-які товар, робота чи послуга)" (п. 1 ч. 1 ).

Основи законодавства України про охорону здоров'я: Закон України від 19.11.1992 р. [статті 6 (п. "д"), 34 (ч. 2), 36, 38].

У п. "д" ст. 6 визначено, що кожен громадянин України має право на охорону здоров'я, що передбачає, в тому числі, квалифици-рованную медико-санітарну допомогу, включаючи вільний вибір лікаря і закладу охорони здоров'я.

"Лікуючий лікар обирається пацієнтом або призначається йому в установленому цими Основами порядку. Пацієнт має право вимагати заміни лікаря" (ст. 34).

"Кожен пацієнт, який досяг чотирнадцяти років і який звернувся за наданням йому медичної допомоги, має право на вільний вибір лікаря, якщо останній може запропонувати свої послуги, та вибір методів лікування, відповідно до його рекомендацій. Кожен пацієнт має право, якщо це виправдано його станом, бути прийнятим в будь-якому закладі охорони здоров'я за своїм вибором, якщо цей заклад має можливість забезпечити відповідне лікування" (ст. 38).

Про протидію поширенню хвороб, зумовлених вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ), та правовий і соціальний захист людей, які живуть з ВІЛ: Закон України від 12.12.1991 р. (в ред. Від 23.12.2010 г .) [стаття 6 (ч. 4)].

"Безкоштовне тестування для виявлення ВІЛ, відповідне дотестове та післятестове консультування, підготовка і видача висновку про результати такого тестування можуть здійснюватися медичними закладами незалежно від форми власності та підпорядкування, службами соціальної підтримки та іншими організаціями, що працюють в сфері протидії поширенню хвороб, зумовлених ВІЛ, мають відповідну ліцензію на здійснення такого виду діяльності та акредитовану в установленому законодавством порядку медичну лабораторію (далі - установа, яка проводила тестування)".

Про захист населення від інфекційних хвороб: Закон України від 06.04.2000 р. [стаття 7].
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus