USD 39.62 39.90
  • USD 39.62 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94
Запитай юриста
[23 Лютого 2017 12:04] Annet: Добрий день! Я працюю бухгалтером в державній установі. Починаючи з травня 2016 року в нашу організацію почали звертатись пенсіонери з офіційним запитом на видачу довідки № 15-1 затверджену 04.09.2013, для перерахунку пенсії непрацюючим державним службовцям згідно постанови 1013 (підвищення окладів на 25%).

Довідки організація видала, хоча Пенсійний фонд України забороняв їх видачу, але потім ПФУ ці довідки приймали і назначали, без перевірки достовірності наданої довідки, нові пенсії. Значно пізніше (через 3-6 місяців), прийшли ревізори з ПФУ для перевірки даних довідок і виявивши помилки був складений акт перевірки, згідно якого ми видали нові (правильні) довідки в результаті чого виникла переплата пенсійного забезпечення (пенсія по правильній довідці менша).

Тепер ПФУ надсилає нам претензії на суму переплати, організація повертати гроші не буде (по кошторису такої статті витрат не закладено), у ПФ кажуть, щоб повертали бухгалтера (нами видано більше 100 довідок, переплата від 500грн. по одній довідці). Ми вважаємо, що потрібно утримати з пенсіонера, адже він їх отримав. Хто повинен повертати гроші у ПФУ? Дякую.
Відповідь юриста:
Доброго дня! Пропоную Вам надати в Пенсійний фонд офіційну відповідь про відсутність підстав для повернення таких коштів, нехай звертаються до суду. І вже якщо у судовому порядку доведуть свою правоту, тоді на підставі такого рішення зможети скласти відповідний бюджетний запит, та отримати з бюджету кошти для виконання судового рішення на користь ПФ. А взагалі, на мою думку, вимоги до підприємства з боку ПФ є підставними. Так, згідно з ч. 1 ст. 50 Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування "суми пенсій, виплачені надміру внаслідок зловживань з боку пенсіонера або подання страхувальником недостовірних даних, можуть бути повернуті пенсіонером добровільно або стягуються на підставі рішень територіальних органів Пенсійного фонду чи в судовому порядку. Відповідно до ст.101 Закону України "Про пенсійне забезпечення", органи, що призначають пенсії, мають право вимагати відповідні документи від підприємств, організацій і окремих осіб, а також в необхідних випадках перевіряти обґрунтованість їх видачі. Підприємства та організації несуть матеріальну відповідальність за шкоду, заподіяну громадянам або державі внаслідок несвоєчасного оформлення або подання пенсійних документів, а також за видачу недостовірних документів і відшкодовують її.

Також ПФ може звернутись і до пенсіонерів за стягненням надмірно виплаченої пенсії у відповідності до Порядку повернення сум пенсій, виплачених надміру, та списання сум переплат пенсій, що є безнадійними до стягнення, затвердженого Постановою правління Пенсійного фонду України від 21 березня 2003 року N 6-4, якщо такі суми пенсій не будуть визнані безнадійною заборгованістю рішенням відповідної комісії.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus