USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97
Запитай юриста
[12 Червня 2016 15:59] Vlad: Доброго дня. Підкажіть, будь-ласка, якщо людина в травні 2015 року призивалась на строкову службу (при цьому написавши попередньо на підприємстві заяву на звільнення по причині проходження служби в армії), чи має вона в такому випадку право на відшкодування середньомісячної заробітньої плати. Якщо так, то підкажіть її дії.
Відповідь юриста:
Доброго дня! За таких обставин людина могла взагалі не звільнятись з роботи, оскільки частиною 3 статті 119 Кодексу законів про працю передбачено, що за працівниками, призваними на строкову військову службу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період або прийнятими на військову службу за контрактом у разі виникнення кризової ситуації, що загрожує національній безпеці, оголошення рішення про проведення мобілізації та (або) введення воєнного стану на строк до закінчення особливого періоду або до дня фактичної демобілізації, зберігаються місце роботи, посада і компенсується із бюджету середній заробіток на підприємстві, в установі, організації, в яких вони працювали на час призову, незалежно від підпорядкування та форми власності. Виплата таких компенсацій із бюджету в межах середнього заробітку проводиться за рахунок коштів Державного бюджету України в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

А якщо ж все таки вона була звільнена – тоді робоче місце та вказані компенсації за ним не зберігаються.

Однак, реально людина, за яку запитуєте, має право отримати два розміри своєї заробітної плати. Так, відповідно до статті 44 КЗпП при припиненні трудового договору у разі призову або вступу на військову службу, направлення на альтернативну (невійськову) службу (пункт 3 статті 36) працівникові виплачується вихідна допомога - у розмірі двох мінімальних заробітних плат.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus