USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95
Світ вражає: Четверта вежа Луцького замку
Якщо вас запитати, скільки веж у Луцькому замку, що ви відповісте? Даю дев’яностовідсоткову гарантію, що три. Був так само упевнений в цьому до позавчорашнього дня, доки, прогулюючись містом, не придбав собі книгу П.Троневича «Луцький замок».
А в процесі читання натрапив на факт, який мене особисто здивував, адже, як з’ясувалося, у місті збереглася одна з веж Окольного замку разом з фрагментом його стіни.

У Старому місті я бував не надто часто, але й не настільки рідко, аби не побачити такий недрібний елемент архітектури, як замкова вежа.
Провівши експрес-опитування серед знайомих, пересвідчився, що про наявність ще однієї башти ніхто не в курсі. Відтак, вирішив знайти «приховану» таємницю і у вівторок вранці, звірившись із давньою схемою міста, вирушив на пошуки.

Запримітити вежу вдалося з вулиці Драгоманова, й відразу стало зрозуміло, чому вона не впадала мені у вічі раніше. Забудова та буйна рослинність закривають огляд останньої з веж Окольного замку від очей перехожих й лише якщо визнаєте, що вона там є, то тоді її знайдете…

Проте, для більш детального споглядання башти довелося вирішувати ще одну проблему, а саме – як до неї дістатися.
Вивчення навколишніх хащ та парканів не дозволило знайти прохід до замкової вежі ні збоку вулиці Драгоманова, ні з паралельної.
Зрештою, вдруге проходячи через Драгоманова, вдалося запримітити прохід через ворота з двома замками, які виявилися незамкненими… Хм…


Більш детальний огляд, безумовно, цінної пам’ятки архітектури дозволив зробити сумний висновок, що наскільки вона є невідомою для мешканців міста, настільки ж жалюгідним є й стан самої вежі – обдерта цегла, замуровані арки,поросла рослинністю стіна й один з боків башти.
При тому, вона аж ніяк не поступається за своєю величчю усім знайомим вежам Верхнього замку.
Просто парадоксальним виявився факт наявності склопакету в одному з вікон башти – можливо, навіть, там хтось живе або розташована якась організація… Зрештою, захочете – прогуляйтесь й подивіться самі.


Наразі ж прикро стає за те, що бездоглядність останніх залишків Окольного замку може призвести до втрати історичної та архітектурної пам’ятки міста. Можливо, в недалекому майбутньому міській владі або дирекції історико-культурного заповідника все ж таки варто взятися за відновлення та збереження четвертої башти Луцького замку…


Історична довідка: Окольний замок складався з двох часин муру – від Стирової вежі й до костелу Петра і Павла стіни були змуровані з цегли й включали у себе чотири кам’яні вежі.
Остання з них – вежа князів Чарторийських й збереглася до наших днів, а значна частина самих замкових мурів увійшла у якості стін до будівель того ж костелу або, до прикладу, Луцької тюрми.
Частина замкових стін від В’їзної вежі й до костелу була дерев’яною також з чотирма баштами і до наших часів, природно, не дожила…

Коментарів: 12
Tarantino Показати IP 25 Серпня 2010 01:17
Теж якось довго шукав цю вежу - приїхав знайомий з Києва, начитався історичних довідок, просить показати - а я, соромно зізнатися, і не знаю... Да, стан її жалюгідний, більше того - непонятно що в ній в середині. Будівля ж справді немаленька. Але, здається мені, вежа Чарторийських, яка входить в комплекс будівель костьолу (який теж колись був елементом оборонних споруд Окольного замку) зараз - у віданні Луцької дієцезії римо-католицької церкви. Як і костьол. І якщо це браві цивілізовані европейсько мислячі католики так вежу запустили - тоді ганьба... Люди, хто знає - хто зараз у тій вежі господарює?
Ромек Показати IP 25 Серпня 2010 08:23
Про Окольний замок багато написав один луцький краєзнавець. (інтернет-нік kotyk) Читайте у вікіпедії: http://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%97%D0%B0%D0%BC%D0%BE%D0%BA_%D0%9B%D1%8E%D0%B1%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B0 Та на сайті Луцьк неформатний: http://lutsk.myneformat.com/2009/06/15/scho-take-okolniy-zamok-abo-yak-kolis-viglyadav-lutsk-rekonstruktsiya-epohi-renesansu/
Марк Показати IP 25 Серпня 2010 09:24
Костел у вежі Чарторийських точно не господарює. І здається, це єдина конфесія, яка не розвалює пам'яток історії, зокрема у нас, на Волині. На жаль, всі інші конфесії доклали до цього розвалу масу зусиль. Прикладів - безліч!!!
Sid Vicious Показати IP 25 Серпня 2010 09:49
Швидвн за все вежа відноситься чи то до училища, чи взагалі до приватного сектору. Якна мене, все одно, куди вона відноситься, але доводити останнє, що залишилося з, так би мовити, "оригіналів" Окольного замку до такого стану - це дурість.
kotyk Показати IP 25 Серпня 2010 16:16
дякую Ромеку за вкзаані посилання - у них можна дізнатися уточнену і набагато розширену інфу. У вежі я недавно був. Там міститься один із класів бурси, яка розмістилася в колегіумі. Звичайний навчальний клас - дошка, парти, стільці.
Pro100 Показати IP 26 Серпня 2010 17:55
у місті існує поняття "Малого замку" - там є і 5 вежа )))
Ромек до Pro100 Показати IP 27 Серпня 2010 08:35
Так, "Малим замком" називають нашу синагогу.
kotyk Показати IP 27 Серпня 2010 10:58
ну раз уже почали про оборонні вежі, то давайте згадаємо і ще дві оборонні вежі бернардинського монастиря і зовсім нікому не відому вежу колишньої латинської троїцької кафедри. :)
Ромек до kotyk Показати IP 27 Серпня 2010 15:35
Kotyk, а вони є????
kotyk Показати IP 27 Серпня 2010 22:16
чого ж нема? В бернардинському просто треба придивитися, а от про латинську - охохо - в цьому куточку Луцька мабуть за останні 300 років ніхто не був, бо то в такій глушині Старого міста, що там певно бродять тільки коти, які виринають із підвалів старих монастирських стін - я сам це бачив! і ніколи не знав про те, доки один художник мені ні показав... Є!
kotyk Показати IP 27 Серпня 2010 22:19
чого ж нема? В бернардинському просто треба придивитися, а от про латинську - охохо - в цьому куточку Луцька мабуть за останні 300 років ніхто не був, бо то в такій глушині Старого міста, що там певно бродять тільки коти, які виринають із підвалів старих монастирських стін - я сам це бачив! і ніколи не знав про те, доки один художник мені ні показав... Є!
Leva Показати IP 11 Жовтня 2010 17:39
Фотографії зроблені вже після того як ми тут прибрали нав практиці... =)

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus