USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90
Світ вражає: У перший же день зими – рекордний мороз!
Такого випадку, щоб за два – три дні наступила справжня зима – напевно, не пам’ятають і старожили.

Адже, приміром, у Любешові ще 28 листопада, у четвер, термометр показував хоч невелику, але плюсову температуру, хоча й випав перший у цьому році невеликий сніжок.
Наступного дня була вже справжня завірюха. Випало аж 16,4 міліметра снігу (це навіть більше від норми опадів на цілу декаду). Намело снігу цілі кучугури.
Уранці в останній день дуже теплого листопада – уже майже 12 градусів морозу!
А в перший же день календарної зими, 1 грудня, – Любешівська метеостанція о 8 годині ранку відразу зареєструвала рекордний мороз: 20,8 градуса!
Великі морози дошкуляють усій Європі. Рекордні морози цими днями реєструються у Великій Британії.
Це видається неправдоподібним. Адже нинішньому листопаду метеорологи пророкували, що він може бути найтеплішим. Для цього були всі підстави. Адже середня температура повітря першої декади була аж на 5 градусів більша від багаторічної норми. Друга декада видалася теплішою аж 6 градусів! Однак прогноз не справдився: «підвела» третя декада, хоч вона також майже на градус була тепліша від норми. Середня температура повітря нинішнього листопада у Любешові склала 5,9 градуса.

Та найтеплішим листопад на Волині видався у 2000 році. Середня температура повіт-ря в Луцьку тоді становила 6,4 градуса тепла, або майже на 4 градуси вище від норми! Надзвичайно теплої осені добре росли гриби. Навіть 30 листопада, в останній день осені, житель села Заліси Ратнівського району В’ячеслав Михайлович Зубрицький у молодій сосновій посадці зі-рвав чистого білого гриба вагою 1 кілограм 594 грами! [є його фото]

Якою ж буде нинішня зима? Польські науковці прогнозують, що зима буде однією з найхолодніших. Навіть за останнє тисячоліття! І навпаки – українські метеорологи, передбачають, що нинішня зима буде, так би мовити, середньостатичною. Прямо як у тому анекдоті, коли батькові у косовицю один син передбачав ясну погоду, а інший – дощ.
Зрештою, такі самі протилежні прогнози були й відносно нинішнього літа. Під час затяжної холодної й дощової весни прогнозували й холодне літо. Ми якось скептично поставилися до прогнозів американського аерокосмічного агентства НАСА, що літо буде не лише теплим, але й спекотним. Неймовірно, але після надокучливих червневих дощів (опадів випало майже півторамісячна норма) Волинь, як і всю Україну, з другої декади липня охопила сильна спека.
Дуже високі температури повітря (30 градусів і більше) на Волині фіксуються майже щороку. Але цього літа навіть на півночі області, у Любешові, було відмічено 23 таких дні – найбільше за весь період спостережень! В окремі дні температура атмосферного повітря перевищувала багаторічні рекордні величини. Понад 50 днів термометри показували 25 градусів і більше. Цікаво, що на Волині деякий час було навіть тепліше, ніж у Криму.
На сході та в центральній частині України температура повітря сягнула 30–35, а інколи перевищувала 40 градусів. Епіцентром спеки в нашій країні був Луганськ, де 12 серпня метеорологи зафіксували 42,0 градуси в тіні! Це рекордна температура повітря для всієї України. За всю історію метеорологічних спостережень така температура зареєстрована вперше. Цікаво, що в Луганську зареєстрована й найнижча температура повітря в Україні – 41,9 градуса морозу (у 1935 році)! Отже, Луганськ є одночасно Полюсом спеки й Полюсом холоду для України! Напевно, що більше в жодній країні немає такого співпадання.

Та повернемося від спекотного літа до нинішніх холодів.
Щоб з'ясувати, чий прогноз щодо нинішньої зими (польський чи український) буде точнішим – доведеться ще почекати. А от зараз я хочу розповісти про температурні рекорди першого зимового місяця.

Найтеплішим зимовим місяцем на Волині (за останні майже 120 років метеорологічних спостережень!) залишається нещодавній грудень 2006 року.
Неймовірно, але тоді на Любешівщині корів пасли майже до Нового року! Такого не пригадували навіть старожили! Пригадую – селяни на моїй малій батьківщині, у селі Гірки, зі здивуванням вираховували, кому ж припаде черга пасти корів на Новий рік, а, чого доброго, – і на Різдво! Тоді місцева метеорологічна станція в Любешові зареєструвала середньомісячну тем¬пературу 3,1 градуса тепла!
Однак у Луцьку грудень 2006 року був на цілий градус (!) холоднішим і для обласного центру найтеплішим залишається грудень 1960 року (2,7 градуса тепла).

А от найхолоднішим грудень на Волині видався у 2002 році: середня температура повітря в Луцьку становила 8,2 градуса морозу! Цікаво, що того року був побитий рекорд для грудня, який у нашому краї протримався рівно 100 років! (з 1902 року), і становив 8 градусів морозу. Ось і вір після того, що наступило глобальне потепління…

Найбільший мороз у грудні в Луцьку
– 27,8 градуса морозу! – був зареєстрований 25 грудня холодного 1961 року.

Однак найбільші морози на Волині були зареєстровані не в грудні, а в січні. За весь період метеорологічних спостережень (з 1891 року) найнижча температура повітря в області (-38,9 градуса) зареєстрована 11 лютого 1929 року у Володимирі-Волинському. Це найбільший мороз на Волині, який має документальне підтвердження. Трапляється він дуже рідко, напевно не частіше 1–2 разів на 100 років. Принаймні не відмічався ось уже понад 80 років.
Наступним (після рекордного) найхолоднішим днем залишається 12 січня 1950 року: то-ді о 7 годині ранку в Любешові метеоролог Козинець зафіксував 37,2 градуса морозу. Лише три доби перед цим було тільки 15,9 градуса морозу. Але стовпчик термометра почав невпинно опускатися вниз. Уже на другий день було відмічено 30,1 градуса морозу, на третій – 34,4, а наступного – рекордна відмітка за всі роки (з 1946 року) метеорологічних спостережень у Любешові: 37,2 градуса морозу! Та екстремальний мороз протримався недовго. Вдень він спав до 24,7 градуса. На четвертий день (16 січня) температура піднялася навіть до 2,6 градуса тепла! Правда, відлига тривала недовго – лише три дні, потім знову почалися морози. Місяць був – холодним.
Абсолютні мінімальні температури повітря того дня (12 січня 1950 року) зафіксували також Ковельська (-34,8 градуса) і Маневицька (-36,9 градуса) метеостанції. Вони й до тепер, ось уже понад 60 років, залишаються рекордними для цих населених пунктів.
Морози 30 градусів і нижче бувають дуже рідко. За останні 65 років постійних метеорологічних спостережень найчастіше вони фіксувалися на півночі області – у Любешові. Але й тут було лише 10 днів із 30-градусними морозами протягом 5 років (у 1950, 1954, 1963, 1970, 1987 роках). Удень мороз різко спадав. Лише дві доби (11 і 12 січня 1950 року) середньодобова температура повітря була нижчою 30 градусів морозу. Але протягом цього періоду 30-градусний мороз ще ніколи не тримався цілодобово.
Морози нижче 30 градусів на Волині бувають протягом двох зимових місяців – січня і лютого. Однак у лютому (після 1945 року) вони реєструвалися лише в 1963 році: у Луцьку протягом трьох днів, а в Любешові – двох.
Останній 30-градусний мороз на Волині було зареєстровано ще 8 січня 1987 року.
Тож чи повториться він цього року, як пророкують польські метеорологи?
Петро Кравчук
Любешів
01 грудня 2010 року
Коментарів: 2
ursa Показати IP 3 Грудня 2010 12:56
-31C было в этом году в Теремно у озера. Это ж территория Луцка? Цитата от 25 января 2010: "Восемь утра. Хо-хо. У озера -31°С." :)
Петро Кравчук до ursa Показати IP 22 Грудня 2010 15:40
Ось і не Хо-хо, т. я. цього року на Волині таких морозів метеостанції не фіксували. Напевно, що рибка у Вас добре клювала: на озері в Теремно, у "восемь утра"?!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus