USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Через погане харчування майже усі діти хворіють на гіповітаміноз

30 Квітня 2016 14:21
Захворювання органів травлення у дітей посідають друге місце після інфекційних хвороб. В останні роки респіраторні віруси агресивно втручаються у роботу підшлункової залози, жовчного міхура. Всі інфекції супроводжуються болями в животі, сильною інтоксикацією.

Про це йдеться на сторінках газети Волинські Новини (№ 13).

Педіатри помічають, що навіть у новонароджених малюків уже є камінчики в жовчному міхурі та пісок у нирках. А в десятирічних дітей жовчнокам’яну хворобу виявляють масово. Гастроентеролог вищої кваліфікаційної категорії, завідувач педіатричного відділення №2 Волинського обласного дитячого територіального медичного об’єднання Ірина Каліщук наголошує, що у формуванні патології завжди задіяна сукупність факторів.

На першому році життя бачимо, що більшість малюків погано переносять материнське молоко. Різко збільшилася кількість кишкових колік, функціональних захворювань кишечника, що пов’язані зі слабкою активністю ферментів. Грудне годування перетворюється на суцільний стрес і для дитини, і для мами й тата, – зауважує лікар. –Непереносимість грудного молока – свідчення того, що органи травлення дозрівають із запізненням. Дитячий організм тепер формується зі знач­ним відставанням від норм. Ще п’ять років тому підшлункова залоза була зрілою у восьмилітніх дітей, тобто її активність дорівнювала функціям дорослої людини. Тепер орган і в 10, і в 12 років незрілий. Тим часом порушення моторики органів створюють фон для випадання жовчних кислот в осад, формування каменів, осідання солей у нирках. У середньому дитячому віці та в підлітків функціональні порушення переходять у запальні захворювання (панкреатит, гастрит). У розумовому розвитку сучасні діти випереджають попередні покоління, але фізіологічно організм дуже відстає, - зауважує лікар.

– Тобто нерегулярне харчування, перекуси сухариками та чипсами – не головні причини хвороб травної системи?

– Насамперед треба звернути увагу на нехтування багатьма режимними моментами. Діти завантажені в школі, дуже мало часу проводять на свіжому повітрі, переважно сидять. Від постійного сидячого положення органи травлення затискаються, не працюють нормально. Побільшало закрепів через сухе харчування і сидячий спосіб життя. 80% дітей щонайменше дві години на день витрачають на телевізор і комп’ютер, а на прогулянки їм часу не вистачає. Зайнятість батьків і несвідомість дітей призвели до того, що школярі майже перестали рухатися, а звідси всі болячки.

– Як привчити дитину до здорової їжі?

– Принцип такий: доїдати не обов’язково, але обов’язково спробувати. Так формується смак дитини. Треба враховувати, що одні люблять яєчко з тостом, інші – молочну кашу, сирну запіканку. Раціон дитини формується залежно від культури харчування у сім’ї. На жаль, теперішні батьки хочуть перекласти відповідальність на садочок, на школу, ще на когось. Та базові навики закладаються вдома на прик­ладі мами з татом. Треба привчити малечу добре снідати. Їжа має покривати енергетичні потреби організму. Якщо дитина вранці не поїла, між уроками зжувала бутерброд, а на вечерю – макарони з сосискою і булку, то це не буде адекватним покриттям усіх затрат енергії. Від неповноцінного харчування страждають імунітет, підшлункова залоза і печінка, нервова система не отримує достатньо поживних речовин, погіршується пам’ять.

– Чи можна встежити, що дитина їсть поза домом?

– Ті батьки, які формують вдома правильний раціон, знають, що їхні діти їдять поза домом. Наголошу ще раз: усе залежить від культури харчування в сім’ї. Наприклад, зараз на перші прикорми малюків готують броколі. Потім приходять мами і скаржаться на розлади випорожнення у малюків. Питаю: «Скільки разів ви їли броколі до і під час вагітності?». Зазвичай відповідь однакова у всіх: «Не їла взагалі, вона несмачна!». То чому ви починаєте прикорм із броколі, де логіка? Бо так написано на форумі. Керуються даниною моді, а не здоровим глуздом і системою. Нещодавнє дослідження, в якому брали участь сто сімей із різних областей приблизно з однаковими доходами і харчуванням, показало жахливу картину. Практично у всіх дітей є гіповітаміноз, вони не отримують повноцінного білка. Продукти мають бути натуральними і збалансованими за складом. Звісно, простіше дати в школу якесь печиво і сік, але корисніше – сухофрукти, родзинки, горішки в торбинці.

– Чи варто давати дітям перші овочі, фрукти, ягоди?

– Найповніше джерело вітамінів, мікроелементів, антиоксидантів – це ягоди. Журавлина – для інтелекту, чорниця – для очей, суниця – для шкіри. Треба вводити у раціон все, що росте в регіоні проживання. Але вживати потрошки й дивитися на реакцію організму, чи нема алергії, непереносимості. Перші ягоди починати з маленької порції і поступово нарощувати. Організм чітко підкаже, до якої пори їсти той чи той продукт: доти, доки смакує. Перші овочі насичені стимуляторами росту, нітратами. Їх небажано давати дітям, оскільки у продуктах і так велика кількість хімічних домішок, що руйнують печінку, підшлункову. Педіатри констатують факт, що кожне наступне покоління слабше за попереднє.

Ольга ЮЗЕПЧУК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
мама Показати IP 30 Квітня 2016 16:45
Погоджуюсь з усім, крім інформації про грудне молоко . Нічого кращого за материнське молоко не існує!!!!!А стрес у батьків виникає через те що не має підтримки та інформаціі , як правильно налагодити процес грудного вигодовування.
Анонім Показати IP 2 Травня 2016 00:32
Одни страшилки... какаято безнадега, прям. А вы посмотрите в другкю сторону - какой раньше был показатель детской смертности, а какой сейчас... так что не все так плохо
Мамуся Показати IP 29 Квітня 2020 20:54
Бачу стаття і коментарі дворічної давності. але нічого. Що до статті. Погоджуюсь з усім, що радить лікарка. Хочу додати одну пораду, яку мені колись дала одна лікарка( царство їй небесне), коли в моєї дитини почались закрепи після вживання антибіотиків. І дуже корисного харчування почали дотримувались, і води багато пили,і ІНУЛІН з Топінамбуру пили. Власне Інулін з Топінамбуру і порекомендувала лікарка. Сказала, що все нормалізується і імунітет пакращиться. Все нормалізувалось і минулий цілий рік ми не хворіли на простуду. Я потім про той Інулін в НЕТі прочитала і Вам рекомендую: корисна штука)))

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus