USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.98

«Христос хрестився!»: як лучани пірнали в крижану воду

19 Січня 2017 14:00
Сотні вірян прийшли на Теремнівський став для того, аби освятити воду, умитись нею, а дехто – пірнути в крижану водуз нагоди свята Хрещення Господнього.

Дійство розпочалось об 11:00 - у місцевому храмі Воздвиження Хреста Господнього УПЦ МП розпочалась Божественна літургія, приурочена до світлого свята. Після чого люди, разом зі священнослужителями, пішли на став, що знаходиться поруч.

Попередньо там прорізали отвір у кризі в формі хреста, а поруч – ополонку для занурювання. Після молитви всі охочі могли набрати свяченої води та навіть умитись у воді, яка, за повір’ями, цього дня особлива – дарує здоров’я на цілий рік.

Чимало людей захотіли не лише вмити руки та обличчя, але й зануритись у крижану воду повністю. Купатись у зимовій воді зібрались лучани будь-якого віку – від дітлахів до людей поважного віку. Ті, хто занурюються на Водохреще вже не вперше, кажуть, що для непідготовленого організму така процедура може стати стресом. Відтак, рекомендують готуватись до ритуалу.

Також додають, що алкоголь ні до купання, ні після, не гріє, хоч відчуття тепла на деякий час і з’являється. Проте, замість «50 грамів» оковитої рекомендують пити гарячий ромашковий чай з термоса та не забутись ретельно обтертись після купання.

На місці освячення чергувала бригада рятувальників, проте їхня допомога цього разу не знадобилась.


Цього року до «водохрещенських купань» приєдналися і представники громадського формування «Варта порядку». Хлопці зізнаються, що пірнають у крижану воду протягом року, однак на Водохреща це занурення є особливим.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 15
микола Показати IP 19 Січня 2017 14:04
це має бути святе а не всі фотаються як то головне зараз в соц сеті добавити. Це віра а не показуха можна. Зараз на грудях хрестики золоті а деревяні серця, а в Ісуса було золоте серце і дерев"яний хрестик Зі СВятом.
До Миколи до микола Показати IP 19 Січня 2017 21:01
"а в Ісуса було золоте серце і дерев"яний хрестик" Сумнівно, що Ісус носив хрест зі своїм майбутнім розп'яттям.
уважний Показати IP 19 Січня 2017 14:23
Правильно писати УПЦ, а от інша конфесія УПЦ КП! МП - такого немає!!!
дідо до уважний Показати IP 19 Січня 2017 16:07
Правильно писати РПЦ.
Анонім до дідо Показати IP 19 Січня 2017 18:16
ти ж адвокат, працюєш з документами, відкрий статут- офіційний документ і почитай )))
Анонім Показати IP 19 Січня 2017 14:57
Це правда! Наша Православна церква так і називається - Українська православна церква. А от інші храми - треба завжди ставити відміточку - КП. Щодо купання, то це просто звичай. Набагато важче - зранечку встати і поїхати на службу, ще відстояти літургію, не штовхаючись, постоявши в черзі, набрати крещенської водички. На мій погляд - це потребує більше сил і терпіння. Всіх зі Святом!
ЕН до Анонім Показати IP 19 Січня 2017 15:45
Ти зомбований московським попом!!! "крещенська водичка")))
Ігор Показати IP 19 Січня 2017 15:45
Невже важко зробити деревяний настіл, адже дуже слизько. Все робиться на ентузіазмі простих людей, а потрібно до свята було долучитися і владі.
Роман до Ігор Показати IP 19 Січня 2017 21:57
Церкві долучитися. Вони ж заробили трохи на свята. при чім тут влада????Тільки яке свято, весілля, хрестини-родини- уже з корзиною збирають дань(дуже неприємно)....
123 Показати IP 19 Січня 2017 16:00
Дмитрук лучший!
Анонім Показати IP 19 Січня 2017 16:07
атмосферні фото :)
сашко Показати IP 19 Січня 2017 19:26
Давно звернув увагу шо Анонім то троляка московський.
Анонім до сашко Показати IP 19 Січня 2017 20:15
Ну, важко не відповісти. Мабуть, кожна людина для Вас, яка має іншу точку зору, ніж Ваша - це "троляка". Якщо в мене є власна думка, я не зоглядаюся на інших (що ж вони про мене подумають), це не є приводом обурюватись тут і навішувати ярлики. Я - такий самий громадянин України, якщо щось не подобається - вчіться у тих, кому Ви постійно заглядаєте до рота в очікуванні подачок у вигляді демократичних європейських цінностей, а ще краще - грошей. В Європі існує свобода думки і свобода висловлювати свою думку. І така річ, як взаємоповага. Хоча, такі як Ви прагнуть до Європи не через загальнолюдські цінності (навіщо ж Вам себе обмежувати всілякими там цінностями, коли бажання принизити і похизуватись надувним патріотизмом так і переповнює), а через соц. стандарти, хороші дороги, дешевші авто, одяг і т.д. і т.п.
77 до Анонім Показати IP 20 Січня 2017 11:02
Класно сказано,аж приємно перечитувати!
11 до Анонім Показати IP 20 Січня 2017 22:38
Приємно читати такі слова.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus