USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Луцькі освітяни образились на депутатів

28 Серпня 2014 09:57
Шкільні колективи міста ображені на заяву політсили Луцької міської ради, де їх звинувачують у змушуванні вивчати російську мову.

Представники ВО «Свобода» в Луцьку заявляють про те, що у деяких школах міста впроваджують примусове вивчення російської мови за рахунок інших іноземних мов. Зокрема, до депутатів надійшли відповідні звернення батьків школярів, які навчаються у ЗОШ 16, 18, 21.

З цього приводу фракція «Свобода» зачитала заяву під час чергової 63 сесії міськраді вчора, 27 серпня.

Зокрема, як йдеться у тексті заяви, яку зачитав депутат Юрій Вега, до депутатів звернулися батьки учнів загальноосвітніх закладів №16, 18, 21 та деяких інших шкіл Луцька. Вони стверджують, що управління освіти Луцького міськвиконкому намагається цілеспрямовано проводити політику з примусового впровадження у навчальний процес вивчення російської мови. Це відбувається, стверджують, за рахунок навчального часу, призначеного для вивчення іноземних європейських мов.

«Складається враження, що керівництво міського управління освіти більше не здатне на кроки щодо захисту та збереження української мови, тому вирішило зосередитися на підпорядкуванні мовного середовища в місті інтересам відверто ворожої до нашого народу Російської держави, яка веде неоголошену війну проти українців. Така позиція тих, хто перебуває на службі в органах місцевого самоврядування, на наш погляд, виходить надто далеко за межі службової недбалості або ж помилки, щоб залишатися непоміченою українською громадськістю і не викликати справедливого обурення і несприйняття з боку громади міста. В час воєнної агресії Росії додаткове впровадження мови російського окупанта є недопустимим і злочинним», - йдеться в заяві.

Заявники вимагають міського головуМиколу Романюка втрутитись у ситуацію. Також вимагають від міського голови усунути від виконання службових обов’язків посадових осіб, які причетні до впровадження додаткового вивчення в школах Луцька російської мови.

Та з такими твердженнями категорично не погоджуються освітяни міста. Зокрема, відповідь на цю заяву підготували колектив і рада гімназії № 21. Лист зачитав депутат Анатолій Пархом’юк.

«Наша гімназія має гуманітарне спрямування, саме тому головна увага приділяється вивченню мов. З перших днів заснування гімназії російська мова вивчається факультативно за рішення ради гімназії та відповідно до навчальних планів Міністерства освіти і науки України, а не за рахунок інших іноземних мов. Управління освіти не впливало на прийняття рішень. Жодних звернень на примусове вивчення російської мови від батьків не було. Не можна, на нашу думку, ототожнювати російську мову з тими, хто розв’язав війну в Україні. Адже російською мовою розмовляє частина населення, офіцерів і солдат, які зі зброєю в руках відвойовують у терористів кожен клаптик рідної землі. Тому вимагаємо подавати достовірну та перевірену інформацію», - йдеться в листі від освітян.

Сам Анатолій Пархом’юк зізнався, що його діти також навчалися в гімназії № 21. Він теж виступив на захист навчального закладу. Від себе він додав, що колектив, керівництво гімназії не можна звинуватити у тому, що там немає патріотичного виховання.

Міський голова Микола Романюк пообіцяв заявникам дати офіційну відповідь.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 9
Наталія Показати IP 28 Серпня 2014 10:10
Можу стверджувати, що патріот гімназії №21 - це Андрій Миколайович Мельник - вчитель історії, улюбленець дітей.
123 Показати IP 28 Серпня 2014 10:40
Депутати типу Веги це клоуни, які нічого не хочуть робити для міста а шукають мождивість лишній раз попіаритись.
Лев Показати IP 28 Серпня 2014 10:55
Я руску би вивчив лиш тільки за то, що треба допитувать пленних.
не-байдужко Показати IP 28 Серпня 2014 11:16
..этот толстомодый пассажтр Улюблинец детей.За вами плачет Правый сектор.Те суммы денег который так скажем оху...ший дерик насобирал пора пустить ему жирок.Пусть скажет в глаза что не брал.Брал берет и будет брать а носит Гребенику-карлику в штанах.А Колян молчит..ждет окончание войны...только вам бежать не куда.Самая страшная коррупция это в школах Луцка.
Мама Показати IP 28 Серпня 2014 11:23
Російська - не європейська мова. Факультативно можна вивчати польську.
Анонім Показати IP 28 Серпня 2014 12:41
Під час другої світової війни діти в школах вивчали німецьку і ніхто в обморок не падав! А тій "Сволоті" аби людей колотити! Ну да, виборча кампанія вже ж почалася!
Ваня до Анонім Показати IP 28 Серпня 2014 13:11
Ви,що сумнівєтесь,що хтось новий прийде до корит,з яких ця наволоч депутатаьска краде 23 роки. Ні. У вас нема мільйона буде це ж саме.Доки ми їх не повикидаємо вперед ногами,або за ноги.Тільки,як будуть боятися вони самі рватися красти біля їх же насиджених корит
Хвілолог Показати IP 28 Серпня 2014 12:48
Мову противника потрібно вивчати і знати. Ліс теж потрібно берегти - він нам ще пригодиться.
Аня Показати IP 28 Серпня 2014 13:14
Та що тут вичати, а хто її не знає У нас пів Луцька полішуків шпрехає російською, не знаючи своєї.А ці переселенці скоро нас будуть з хат своїх виселяти,бо їм потрібно все безкоштовно і все задарма, квартири ,їжу,умови . А на Полісся не хочуть на земельці попрацювати.Ми живемо в найманих,а їм за наш кошт. Гнати їх потрібно звідси, як паршивих собак

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus