USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Луцьким чиновникам закидають махінації з бюджетними коштами

19 Травня 2015 13:41
Працівників структурних підрозділів міської ради підозрюють в неощадливому використанні бюджетних коштів. Зокрема, йдеться про закупівлю товарів і замовлення послуг на суми, які відбуваються поза тендерами. Крім того, у Луцькій міській раді ніхто не займається питаннями конфлікту інтересів, як це вимагає антикорупційне законодавство. Відтак, міські депутати пропонують перевірити, як витрачаються бюджетні кошти і нагадати, що голосування на користь місцевих депутатів або їх родичів має бути здобутком громадськості.

Про це стало відомо під час прес-конференції членів депутатської групи «Новий Луцьк» сьогодні, 19 травня.

Так, голова групи Андрій Осіпов повідомив, що на розгляд сесії пропонується проект рішення про створення тимчасової контрольної комісії, яка перевірить угоди, укладені міськими чиновниками на закупівлю товарів на суми менше 100 тисяч гривень і послуг, вартістю менше мільйона гривень.

Проект рішення, який вноситься на сесію, називається «Про створення тимчасової контрольної комісії з питань перевірки ощадливого витрачання бюджетних коштів».

«Річ у тім, що згідно із Законом про державні закупівлі, всі угоди про закупівлю на суму до 100 тисяч гривень укладаються без проведення тендера. І всі роботи про підряд на будівництво – до мільйона. Як показала практика, в Луцькій міській раді є випадки, коли ціни на угоди, укладені за межами тендеру, є надто завищені. Щоб не бути голослівними і провести належну перевірку, я вважаю, що потрібно створити спеціальну тимчасову комісію. Є така форма, яка передбачена Законом «Про місцеве самоврядування в Україні», - пояснив депутат.

Він додав, що депутатська група володіє певними документами, які викривають оборудки в Луцькій міській раді. Це ж підтвердив і депутат Ігор Поліщук.

«У Луцьку є випадки, коли виконавчі органи Луцької міської ради, окремі комунальні підприємства, великі дороговартісні об’єкти розбивали на декілька частин, щоб уникнути проведення конкурсу. Це дає можливість замовнику таких робіт вільно на свій розсуд без конкурентних засад обирати контрагентів. Такий стан справ створює підґрунтя для зловживань та неощадливого необґрунтованого витрачання бюджетних коштів. У розпорядженні депутатської групи «Новий Луцьк» є документ, висновок компетентного органу, у якому значиться, що по одному з об’єктів сума, що була виплачена за виконання робіт, більш, ніж вдвічі перевищує реальну ринкову вартість», - зауважив депутат.

Однак, оприлюднити ці документи в групі поки що відмовляються у зв’язку з тим, що боротьба зі зловживаннями у владі, боротьба з привласненням бюджетних коштів і неощадливим їх використанням має бути справою усіх депутатів. Та згодом ці документи обіцяють надати громадськості. Якщо ж депутати вирішать не долучатися до створення комісії і проект рішення не набере достатньої кількості голосів, тоді депутатська група обіцяє оприлюднити ці документи самотужки.

На запитання, чому все-таки депутати перевірятимуть чиновників, як вони використовують гроші бюджету, а не правоохоронці, Андрій Осіпов відповів наступне: прокуратуру позбавили загального нагляду, це питання опинилося поза правовим регулюванням і єдиним уповноваженим органом в цьому питанні є тимчасова контрольна комісія.

До її складу пропонується ввести наступних депутатів, представників усіх фракцій та груп: Ігор Поліщук,Юрій Корольчук, Юрій Вега, Богдан Шиба, Олександр Плісецький, Анатолій Пархом’юк і Андрій Осіпов. Комісія працюватиме до 15 серпня 2015 року, аби ця робота не виглядала як переслідування з політичних мотивів.

Комісія, планується, витребує окремі договори, перевірить їх на предмет відповідності ринковим умовам і порівняє з цінами на ринку. Депутати очікують, що комісія виявить цікаві речі. Засідання, як правило, мають проходити в закритому режимі.

Комісія має напрацювати положення про ощадливе витрачання коштів, прийняти рішення, як мають обиратися контрагенти, коли закупівлі відбуваються поза тендерами. Окрім того, вивчення даних і доведення до відома громадськості виявлених порушень має стати своєрідною профілактикою неощадливого витрачання коштів спонукання до економії їх використання.

Власне, згаданий проект рішення і наступний, який пропонується на розгляд сесії, відповідають єдиному напрямку: боротьбі зі зловживаннями у владі. Зокрема, йдеться про конфлікт інтересів. Адже новий чинний антикорупційний закон передбачає, що питання конфлікту інтересів має розглядати одна з постійних комісій міськради. Цими повноваженнями пропонується наділити комісію з питань дотримання прав людини, законності, боротьби зі злочинністю, депутатської діяльності, етики та регламенту.

«Коротко кажучи, конфлікт інтересів – це ті випадки, коли депутати голосують на користь самих себе або своїх родичів. Це стосується і секретаря ради, і міського голови. Закон зобов’язує депутата повідомити постійну комісію про голосування на користь дітей, дружин, чи їх самих», - пояснив Андрій Осіпов.

Власне, метою прес-конференції було привернення уваги до згаданих проектів рішень, аби ці питання не були проігноровані депутатами. Адже неодноразово були випадки, коли депутати, підтримуючи проект рішення під час засідань постійних комісій, не голосують під час пленарного засідання. До прикладу, така доля спіткала один з проектів рішення авторства депутатської групи «Новий Луцьк».

Йдеться про проект рішення Про звернення до Кабінету Міністрів України щодо вдосконалення механізму обчислення місцевих податків. Нагадаємо, луцьким депутатам пропонували звернутися до Кабміну, аби фахівці розробили законопроект про введення справжнього «податку на розкіш», а не декларативного.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ПОДАТОК НА РОЗКІШ: ДЖЕРЕЛО НАПОВНЕННЯ БЮДЖЕТУ ЧИ СОЦІАЛЬНА НЕСПРАВЕДЛИВІСТЬ?

На розгляд сесії цей проект рішення виносився двічі, причому, мав позитивні рекомендації від депутатських комісій. Однак під час сесії депутати його не підтримали.

До слова, Ігор Поліщук повідомив, що цей проект рішення буде виноситися втретє на розгляд сесії.

«Чому він не пройшов – невідомо, адже під час комісій зауважень не було, як і під час виступу в сесійній залі. Ситуація з місцевими податками є надзвичайно гострою, і в проекті рішення вказані передумови. По-перше, це - недонадходження до місцевого бюджету через недосконалий механізм обчислення такого податку і певна соціальна несправедливість», - пояснив він.

ЧИТАТИ ЩЕ: ЧОМУ ЛУЦЬКІ ДЕПУТАТИ НЕ СХОТІЛИ ВДОСКОНАЛИТИ «ПОДАТКИ НА РОЗКІШ»

Власне, аби не повторювалися подібні прецеденти, вважають члени депутатської групи «Новий Луцьк», громадськість має знати, чому депутати не голосують за важливі для громади рішення, ставлячи особисті інтереси вище інтересів виборців.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 14
виборець Показати IP 19 Травня 2015 14:51
Осіпов, а як там питання з повісткою про призив до лав ЗСУ. Мабуть ти її викинув...
ви борцям до виборець Показати IP 19 Травня 2015 18:58
виборці "міськради" явно бояться Осіпова. На злодіях шапки загорілися?
Як там на Марсі Показати IP 19 Травня 2015 15:23
А у мене є факти, що Осіпов до інопланетян літав. Але поки що їх оприлюднити не можу. Нехай ми створимо контрольну комісію для вивчення питання, чи бував не робив він це за кошти бюджету, от тоді й поінформуєм громаду.
Вітя Показати IP 19 Травня 2015 15:28
Ці рішення черговий піар перед виборами! треба ж зібрати каку про міську раду перед виборами, а потім з фактами, чи без - оприлюднити і вчергове промити вуха лучанам. такі ми "прозорі і відкриті"... ліпше про свою "чесну" діяльність оприлюдніть інформацію!
Петя до Вітя Показати IP 19 Травня 2015 16:04
Шо ви хлопці мелете, Ося правду каже! йому тіко яйця, ой революція помішала доказать, що 3 поліклініку мав приватизувать син Якуновича! і то правда восторжествувала, Ося правду казав шо воздасться, загинув узурпатор медицини, а корупцінер вже не працює! А контрагенти у міської ради тьомниє - тра купувать у своїх, вони отмивають чистіше!
до Віті Показати IP 19 Травня 2015 15:50
Якщо все чисто, то немає чого боятися...Але, якщо десь "зарита собака" - то вже інше питання?!
лучанин Показати IP 19 Травня 2015 15:57
Зверніть увагу тільки ВН пишуть про осіпова "Новий Луцьк",палицю,товстинюка,поліщука.Може хватиь
чесне слово Показати IP 19 Травня 2015 16:07
ініціатива нормальна! тільки зрозуміло, що шустрити почали під вибори! треба було працювати під час всієї каденції!
Так -так Показати IP 19 Травня 2015 16:24
Де чотири роки були? Активісти хренові. До влади рветеся? А що там робити будете? Ви ж , окрім контролювати, нічого не вмієте. А хочете містом керувати?
Не так до Так -так Показати IP 20 Травня 2015 01:45
Що поганого робить Осіпов? Хіба контроль це погано? Публічність це погано? Осіпов , Іванов, Петров, Сидоров -яка різниця хто контролює якщо ВИ навіть на таке неспроможні! А як правильно треба робити/контролювати? ВИ самі знаєте що хочете, чи так...просто брудом полив і пішов далі в носі ковирятись?
не пацик Показати IP 19 Травня 2015 16:52
свіжа інформація з тернополя : повязали нашого земляка Камінсько за хабар 217 тисяч гривень за махінаціі із землею : Цей молодий перспктивний вчений вундркінд почав свою політичну діяльність з нашой украіни і закінчив злодійским кублом свободи : Злодіі в міській раді термінови викликають швидку так як бояться вийте до людей : можети позвонити знайомим вони підвердять : а можети і самому камінському хто мае бажання дам телефон безкоштовно : працювати треба а не писок на телевізорі показувати
Влад до не пацик Показати IP 19 Травня 2015 21:48
Свобода рулить!
123 Показати IP 19 Травня 2015 22:08
Знову запитую Коли Осіпов поверне борги західінкомбанку?
до лучан Показати IP 20 Травня 2015 07:43
А що коли б комісія працювала лише до 1 серпня, то це стало б приводом для звинувачень у політичних переслідуваннях ?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus