USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Митний ліміт до €22: для чого хочуть підвищити податки на доставку товарів

7 Грудня 2016 16:26
Україні можуть підвищити податки на доставку товарів із іноземних інтернет-магазинів.

Найбільші в Україні постачальники електроніки хочуть обкласти податками всі посилки, які надходять в Україну, вартістю понад 22 євро (зараз ліміт становить 150 євро).

Такі заходи, вважають вони, повинні "перекрити канал тіньового імпорту товарних партій і будуть стимулювати сумлінних імпортерів".

Для чого ініційоване зниження митного ліміту до 22 євро - вбити «тінь» чи поховати конкуренцію – йдеться у матеріалі на Економічній правді.

Лобістська структура постачальників - АПІТУ - вже запропонувала Міністерству фінансів відповідний законопроект.

Натомість постачальники електроніки, що не входять до складу АПІТУ, законопроект охрестили "картельною змовою" з метою монополізації ринку.

На їхню думку, зниження безподаткового ліміту призведе до подальшої тінізації імпорту, монополізації ринку і зростання цін на закордонні товари.

ПОДАТОК НА ПОКУПЦІВ

Асоціація підприємств інформаційних технологій України (АПІТУ) лобіює інтереси 72 найбільших виробників, імпортерів і дистриб'юторів споживчої електроніки. Їхні товари займають 90% ринку України.

Ідею оподаткування посилок вартістю понад 22 євро АПІТУ почала просувати з весни 2016 року. Тоді асоціація написала прем'єру лист з проханням посилити умови імпорту, зокрема, встановити ліміт в 22 євро. "Через тіньового імпорту держбюджет щорічно не отримує 3,6 млрд грн податків", - ішлося в листі.

Через п'ять місяців в пояснювальній записці до законопроекту цифра зросла на мільярд з гаком. Тепер в АПІТУ стверджують, що втрати куди більше - 4,7 млрд грн. Всю провину за це в організації покладають на приватних підприємців. Вони нібито замовляють за кордоном партію товару, дроблять її, щоб потрапити в ліміт 150 євро і не заплатити податки, а в Україні продають через свої інтернет-магазини.

Обкласти податками посилки дорожче 22 євро потрібно ще й для того, щоб наблизити законодавство України до законодавства Євросоюзу, стверджують в асоціації.

Хоча в інтернет-магазині "Цитрус", який входить в АПІТУ, не приховують, що мета у законопроекту зовсім інша. Директор з маркетингу компанії Володимир Шолошенко на своїй сторінці в Facebook написав, що мета документа полягає в "спробі ввести оподаткування для іноземних інтернет-магазинів через покупців".



"Зараз, якщо ви замовили товар з Aliexpress або Аmazon вартістю до 150 євро, на кордоні за вашу посилку вам не потрібно платити мито. Пропонують знизити поріг з 150 євро до 22 євро, як у більшості європейських країн. Цей крок зрівняє у витратах китайський і український бізнес ", - стверджує Шолошенко.

ОМАНЛИВІ МОТИВИ

Задекларовані АПІТУ цілі - побороти тіньовий імпорт, наповнити бюджет і наблизити національне законодавство до європейського - для когось можуть виглядати переконливо, якщо їх не аналізувати.

По-перше, тіньовий імпорт неможливо перемогти навіть у тому випадку, якщо оподаткувати всі посилки. За словами юристів, проблема в фізичної неможливості ввезти в Україну дрібну партію товару легально.

Щоб ввезти товар з-за кордону, підприємець повинен здійснити низку дій.

Це було зроблено для запобігання безконтрольного виведення валюти, але це також не дозволяє легально ввозити дрібні партії товару. Продавцям не вигідно укладати контракти на дрібні партії.

По-друге, наповнити бюджет на 4,7 млрд грн після прийняття законопроекту теж навряд чи вийде. Експерт з e-commerce Ян Ружичка каже, що цифра виглядає привабливо, особливо для УКРІНФОРМ, але вона не обгрунтована. "Автор не показує алгоритм розрахунку", - відзначає експерт. П'ять місяців тому ця цифра становила 3,6 млрд грн.

По-третє, наближення національного законодавства до законодавства ЄС і зовсім виглядає спекуляцією. В Євросоюзі оподатковуються посилки вартістю 22 євро, але тільки ті, які прийшли з третіх країн. Всередині ЄС посилки взагалі не оподатковуються. При цьому ЄС - це 28 держав, 21% світового виробництва, найбільша економіка світу, 500 млн осіб.

ПРИЧИНИ ЗАВИЩЕНИХ ЦІН

"Ідеї АПІТУ грунтуються на тому принципі, що умови ведення бізнесу для всіх повинні бути однаковими", - пише в публічній дискусії в Facebook гендиректор АПІТУ.

"АПІТУ хоче вирішувати, кому і що можна ввозити, - відповідає йому засновник Rozetka Владислав Чечоткін, який виступає проти законопроекту. - Це вже було. Називалося асоціація імпортерів. В результаті ціна на товари в Україні в два і більше разів вищі, ніж ціни в сусідніх країнах. А так дійсно, для всіх однакові ".



Його підтримує президент Unitrade Group Володимир Колодюк.

"Подайте від АПІТУ законопроект про скасування нікому не потрібною сертифікації та про вичерпання авторських прав. Як у всьому світі. І тоді вам може хтось і повірить. А поки це лише відстоювання інтересів купки дистриб'юторів і вендорів з метою наживи шляхом монополізації ринку", - пише Колодюк.



Чинний в Україні національний принцип вичерпання авторських прав і система сертифікації - дві головні причини завищених цін на імпортні товари. Цими недоліками національного законодавства успішно користуються не тільки члени АПІТУ, але постачальники, не пов'язані з електронікою.

УКРАЇНЦІ ВПОРАЮТЬСЯ САМІ

Виходить, що законопроект АПІТУ про зниження безподаткового порога для посилок до 22 євро лобіюється в інтересах світових корпорацій і невеликого числа українських імпортерів і ритейлерів.

Роздрібні мережі намагаються нав'язати країні свої послуги, хоча вони потрібні споживачам все менше і менше. Українці навчилися купувати на Аliexpress, Amazone і eBay.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Ахванасій Показати IP 7 Грудня 2016 16:43
З черговим здобуттям!
Спостерігач Показати IP 7 Грудня 2016 17:28
Ура,все чудово,все для людей
Хтось Показати IP 7 Грудня 2016 18:15
До майдану був ліміт 300€ Ще раз дякую за зміну країни.
Волинянин Показати IP 7 Грудня 2016 21:13
Хр*н пожилого зайця вони отримають! просто збільшиться плата на митниці!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus