USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.20 39.50
  • PLN 9.76 9.94

На Волині визначать п’ять ділянок для розвідки бурштину

29 Листопада 2016 12:50
Профільна комісія облради рекомендувала підтримати об’єднання ділянок, які досліджуватимуть на предмет видобування бурштину, у групи для зниження фінансових затрат на їхнє фінансування.

Про це йшлося під час засідання постійної комісії обради з питань екології, раціонального використання природних ресурсів 29 листопада.

Депутати розглянули проект змін до рішення про погодження надання надр у користування КП «Волиньприродресурс» . Зміни полягають в об’єднанні окремих ділянок без зміни площ в групи з метою отримання 5 спеціальних дозволів на користування їх надрами замість 17. При цьому знизяться фінансові затрати на їх утримання. Відповідно до проекту рішення, визначили ділянки Маневицька-1, Маневицька-2, Камінь-Каширська-1, Камінь-Каширська-2 та Ратнівська, де КП «Волиньприродресурс» здійснюватиме геологочіне вивчення

Член комісії Борис Бабійчук запитав, який шанс існує на отримання спеціального дозволу, і чи не може виникнути ситуація, коли кошти обласного бюджету витратять, а дозвіл на земельні ділянки отримають інші організації в результаті конкурсу.

Голова комісії Василь Столяр пояснив, що кошти на придбання ліцензії надаватиме інвестор при укладенні договору про співпрацю, тобто, не йдеться про витрачання значних коштів обласного бюджету. З моменту подачі документів оголошуватимуть конкурс.

Виконувач обов’язків директора КП «Волиньприродресурс» Веніамін Туз зауважив, що у разі відсутності інвестора документи на конкурс не подаватимуть.

Член комісії Ігор Лех зазначив, що процедура затверджена на законодавчому рівні, і жодних моментів непрозорості щодо цього питання бути не може.

Начальник управління екології та природних ресурсів ОДА Дмитро Новохатський звернув увагу на те, що на вказаних ділянках багато об’єктів природно-заповідного фонду, тому виникає питання як комунальне підприємство всупереч вимог законодавства проводитиме на ділянках геологічне вивчення та видобування. Веніамін Туз зазначив, що геологічне вивчення на таких ділянках може здійснюватися. До того ж, з 52 тисяч гектарів як родовища виділять, очевидно, 4-5 тисяч гектарів.

Своєю чергою, член комісії Сергій Котюк зауважив, що керівнику підприємства потрібно звітувати на кожному етапі про здійснену роботу. Також депутат поцікавився, навіщо витрачати великі кошти з обласного бюджету на геологічне вивчення 52 тисяч гектарів, якщо використовуватимуться лише 4-5 тисяч гектарів.

Веніамін Туз пояснив, що геологічне вивчення має різні ступені. Так, спочатку зроблять 100 свердловин, які допоможуть визначити, які ділянки є перспективними. На перспективних ділянках відбуватиметься більш детальне вивчення, вивчатимуть бурштиноносну породу.

Член комісії Олександр Омельчук зазначив, що дехто з депутатів поводиться, наче сепаратисти, чинячи перешкоди комунальному підприємству, робота якого спрямована на легалізацію видобутку бурштину і відповідно, гідних зарплат для волинян, які займатимуться цим видобутком. Він радив колегам поглянути на села, де розбиті дороги та розвалюються школи у районах, де розташовані бурштиноносні ділянки.

Нагадаємо, що голова облради Ігор Палиця стверджував, що від роботи КП «Волиньприродресурс» отримає зиск громада Волині, адже передбачається, що інвестори працюватимуть під контролем громади та КП. А якщо вони не будуть рекультивувати землі та сплачувати податки в бюджети всіх рівнів, то договір з ним відразу розриватимуть.Втім, проти роботи підприємства налаштовані ті, хто надає перевагу «кришуванню».

У підсумку, проект рішення рекомендували підтримати під час повторного голосування.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
стах Показати IP 29 Листопада 2016 13:37
Спочатку вивчіть кодекс "Про надра",визначіться до якої категорії відноситься бурштин, а тоді діліть шкуру неубитого медведя. Все елементарно просто.
1122 Показати IP 29 Листопада 2016 19:55
А для чого робити геологічне вивчення надр на територіях природно-заповідного фонду витрачаючи на це гроші, коли там видобуток не планується та, тим більше, заборонений? Хто мені, лоху, це пояснить?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus