USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

На Волині знайшли серп 12-16 століття до нашої ери

7 Грудня 2016 13:22
Рідкісний артефакт, датований періодом пізньої бронзової доби, знайшли у Камені-Каширському брат і сестра Іванка та Роман Каширці, виконуючи батькове завдання по господарству, - інформує Вісник і К.

– Тато мав орати поле перед посадкою малини. Попрохав нас позбирати на городі камінці, аби ті не потрапили у фрезу мотоблока і не пошкодили його. Під час цього заняття ми і запримітили, що один із камінців аж надто відрізняється від решти. Він був правильної форми та мав специфічні зубчики. Здогадалися, що річ вартісна, а тому передали її до шкільного музею, – розповіли діти кореспонденту газети «Полісся», хоча, як зізнаються, спочатку хотіли свою знахідку викинути.

– Це тшинецько-комарівська культура, 12-16 століття до нашої ери, – розповідає історик Олександр Деркач. – Спочатку ми сумнівалися щодо датування. Тож звернулися за консультацією до керівника ДП «Волинські старожитності» Олексія Златогорського. Саме він і визначив таку дату.

Унікальність цієї речі у тому, що археологічних знахідок названої культури на території Камінь-Каширщини надзвичайно мало. Певною мірою, ці племена можна вважати матеріальними правонаступниками трипільців, адже вони теж проживали на теренах, що входять до сучасної України. Були землеробами, рибалили, ловили звіра.



На сьогодні унікальна знахідка є однією з найдавніших у колекції шкільного музею. Місцеві історики вже мають певні плани щодо неї. Найвірогідніше, віковий серп буде не просто виставлятися у вітрині на огляд відвідувачів, а й використовуватися як знаряддя для занять у гуртку історичної реконструкції, що діє при школі. Як розповів Віталій Генелюк, один із керівників гуртка, він має ідею спробувати разом із учнями відтворити подібний серп заради експерименту, аби поближче дізнатися про вміння наших предків.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Sieger Показати IP 7 Грудня 2016 13:31
То хай ще молот знайдуть, щоб троневичам і бондарукам робота в рамках дедебілізації була. Пайку ж треба не лише на Героях-Визволителях відробляти, чи не так, деком'юнізатори х**ві?!
вася пупкін до Sieger Показати IP 7 Грудня 2016 16:39
коментар було видалено
Олександр Деркач Показати IP 7 Грудня 2016 13:52
Шановні, виправте, будь-ласка, фактичні неточності, які зустрічаються у публікації, починаючи із заголовка. 1. Не 30 000 років, а 3 000 років. 2. Дана культура не має до трипільців жодного відношення. І вона існувала в період середньої бронзи, а не пізньої. 3. Бронзовий вік - більш пізній, а не більш ранній, порівнято з неолітом. 4. Перші єгипетські фараони були приблизно 5 тисяч років тому, а залізний вік розпочався 3 тисячі років тому. Прохання також до тих, хто будуть здійснювати репост публікації: врахуйте ці зауваження. Прошу вибачення в Олексія Златогорського, що його прізвище згадується тут поряд із цілим оберемком некоректних формулювань.
Олександр Деркач до Олександр Деркач Показати IP 7 Грудня 2016 13:56
Перепрошую редакцію, одразу не роздивився, що більшість неточностей, які зустрічалися в відповідній статті на сайті газети "Полісся" у вашу публікацію не потрапили. Тому лише уточнюю, що до трипільців дана культура не має жодного відношення. З повагою.
Гриць Показати IP 7 Грудня 2016 16:03
Так тож бумеранг якийсь, яким в 12 столітті камено-каширці збивали ворожі безпілотники.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus