USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Під румунським кордоном виявили кругляк з волинськими чіпами, - активісти

6 Грудня 2016 18:36
Щотижня через україно-румунський кордон прямують вагони з лісом-кругляком. У Чернівецькій області б’ють на сполох: минаючи мораторій на вивіз необробленого лісу, під виглядом 3-сортної деревини вивозять високоякісний ліс, крім того, експортують не лише сосну, а й смереку. Прямує українська деревина з Рівненської, Волинської, Львівської областей в білоруських вагонах.

Про це Інформаційному агентству Волинські Новини розповіли активісти ГО «Стоп Корупція» Валерій Аіриній та Микола Петіченко.

Нагадаємо, днями в сюжеті телеканалу ICTV йшлося про те, що Україна експортує ліс-кругляк за ціною в €27, оформляючи його як дрова. Головний покупець – австрійський гігант Schweighofer. Відповідно до документів, в вагонах дрова, ціною в €27 за метр кубічний. А ось в дійсності туди прямує здорова деревина, ціна якої сягає €70-100, залежно від якості.

Валерій Аіриній розповідає, не далі, як ціє неділі, 4 грудня, активісти побачили на одному з митних пунктів пропуску, за 2 кілометри від україно-румунського кордону, вагони, навантажені колодами лісу-кругляка (на вивіз якого, нагадаємо, в Україні мораторій).

«Такі перевезення відбуваються щодня, з вашого боку (Волинської області, – ред.) під різними документами намагаються перевозити кругляк, і цей вантаж переправляють в Румунію. Останній такий факт відбувся в неділю. Коли ми під’їхали, то помітили не тільки сосну, а й смереку 1-го сорту. Це нас дуже зацікавило, і ми почали оглядати вагони, дивитися чіпи. Ми їх сфотографували, була там і Рівненська, і Волинська область. Всі ми не встигли перефотографувати», - стверджує активіст.
Власне, на фотографіях, наданих Інформаційному агентству Волинські Новини, чітко читаються чіпи лісгоспів Рівненської області. Валерій Аіриній розповідає, що згідно з документами, чіпована деревина – 4 метри завдовжки. Проте, за фактом це 5-метрові колоди. А це, відповідно, додаткова не облікована кубатура. Оглянувши колоди, яка згідно документів має 2 та 3 сорт, активіст переконує: це першосортна деревина.
Окрім того, зацікавилися активісти і вагонами, якими транспортують деревину за кордон. Зокрема, смереку виявили у вагоні, який належить залізниці Республіки Білорусь.

«Смерека, яка мала діаметр від 40 сантиметрів і вище, їхала на білоруському вагоні. На одному з них написано, що цей вагон має стояти на ремонті до квітня 2017 року, а він спокійно їде до Румунії. І друге: як може з Білорусі їхати смерека, адже її там немає. Там росте дуб, сосна, але аж ніяк не смерека. У нас була інформація, що через Волинську область з Білорусі заїжджають порожні чи напівпорожні вагони, які, згідно з документами, навантажені деревиною, і саме тут їх довантажують нашим лісом», - провадить активіст.
Його колега з ГО «Стоп Корупція» Микола Петіченко закінчив лісовий технікум, тож, переконує, може розрізнити першосортну деревину від третьосортної.

«Ми не раз приїжджали на митницю і розпитували, що це таке робиться. Але ж вони не кричатимуть, що Волинь замитнила неправильно. До Чернівецької митниці надходить ліс, замитнений на Волині, а тут лише перевіряють, чи є всі документи, і потім пропускають. Того дня ми просто побігли сфотографували чіпи, переміряли ту деревину і виявили невідповідність: 5-метрові колоди задокументовані, як 4-метрові», - зазначає він.
Вся ця деревина, переконує Петіченко, прямує до австрійської компанії Schweighofer. Свого часу пан Микола побував і там, де, начебто їх гарно прийняли. А на прохання оприлюднити документи, за якими вони отримують ліс, пообіцяли скинути на поштову скриньку. Проте надіслані відскановані документи такі неякісні, що не можна прочитати жодного слова.

«Або в них такий поганий сканер, або вони не хотіли оприлюднювати документи. Крім того, поліція нам дала список експортерів лісу, з п’яти ми знайшли лише одного. Решта – фіктивні фірми. До прикладу, за адресою, де зареєстрована компанія SCPROLISOKS.R.L., розташована фірма, яка торгує запчастинами від авто. А згідно з документами, через неї ледь не щодня проходить як мінімум 200 вагонів лісу. Румуни знайшли директора, в якого автомобіль з київською реєстрацією, це колишній румунський розвідник, у якого в товаришах колишній начальник УБОЗу Чернівців і Бурбачелло (нардеп з Буковини Максим Бурбак, товариш екс-Прем’єр-міністра Арсенія Яценюка – ред.)», - переконує активіст.
Той же PROLISOK платить по 20 євро за кубічний метр деревини, а компанії Schweighofer продає по 100-120 євро за куб.

«Наш ліс іде на фейкові компанії, створені нашими ж політиками. І ті ж самі політики «напрягають» всю країну, що треба зняти мораторій на вивезення кругляка», - каже Микола Петіченко.

Крім того, якщо повернутися до білоруських вагонів, якими везли деревину, то з’ясовується, що з Білорусі до Румунії офіційно вивозять лише технічну сировину.

«Я давав запит на Міністерство лісового господарства Білорусі, і вони надіслали відповідь, що в них пріоритетом для ділової сировини є Нідерланди, Польща і Німеччина, а на Румунію їде техсировина для целюлозного виробництва», - зазначає Микола Петіченко.
Отож, як на румунському кордоні в білоруських вагонах опиняється український кругляк під виглядом техсировини і дров? Очевидно, що не з волі рядових лісівників. До слова, 1 грудня на станції Ізов Володимир-Волинського району активісти заблокували вагони з необробленою деревиною, яку намагалися вивести з країни в обхід мораторію контрабандним шляхом під виглядом дров.

Натомість, як повідомляло Інформаційне агентство Волинські Новини, під час саміту Україна-ЄС стало відомо, що Петро Порошенко може ініціювати скасування закону щодо мораторію на експорт лісу-кругляку. Зокрема, такою є умова для виділення Євросоюзом кредиту Україні в розмірі 600 млн евро. Натомість у суспільстві вже встигла розгорітися дискусія з цього приводу. Так, одна частина українців готова погодитися зі скасуванням мораторію. Інша ж стверджує, що за «безвіз» і черговий кредит нам доведеться заплатити надто дорогою ціною.

Варто нагадати, що депутати Волинської обласної ради прийняли звернення до керівництва держави, в якому висловлюються проти скасування мораторію на експорт лісу-кругляку. Наміри президента дати дозвіл на експорт необробленої деревини депутати вважають здачею національних інтересів
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
О ! Показати IP 6 Грудня 2016 18:41
так це ж подарунки!...
Лис Микита Показати IP 6 Грудня 2016 22:50
Та ви що чисті руки волинського прокурора нічого не брали і депутати цей ліс не пиляли.
не розумію Показати IP 6 Грудня 2016 23:32
Багато букв,а,кого покарали????
Йопрст Показати IP 7 Грудня 2016 03:27
Скоро все на:х*р доріжуть

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus