USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Скільки коштуватиме сміттєзвалище під назвою «Луцьк»?

25 Лютого 2017 17:51
Після трагедії на сміттєзвалищі Львівщини сміття з міста Лева почало подорожувати Україною. Дісталось і Волині, де його, стараннями окремих осіб, хочуть «прописати» та легалізувати. Риторичним залишається питання, кому вигідне погіршення екологічної ситуації в області та намагання до сміттєвих проблем Луцька звалити і львівські. Та й яку ціну заплатять за це лучани, і хто за таких обставин отримає від того преференції.

Недаремно чи не половина депутатів Луцької міськради прямо чи опосередковано виступають сьогодні проти того, аби обов'язки мера міста виконувала представниця команди мера Львова Андрія Садового - секретар міськради Юлія Вусенко. Яка, зі слів депутатів, тримається за свою посаду, аби вислужитися перед своїм керівником та зрештою, коли звільниться місце у Верховній Раді, отримати сприяння для здобуття статусу нардепа у Верховній Раді, наміри щодо якого пані Вусенко і не приховує. Практичний шлях для досягнення цілей - допомогти Садовому вирішити проблему сміття. Та чого це коштуватиме Луцьку?

***

Сміття, яке збирають на вулицях Львова, після Грибовицької трагедії досі вивозять всією Україною. Декілька днів самоскиди з сусідньої області прямували і на Волинь – до луцького полігону твердих побутових відходів.
Окрім того, як повідомлялося раніше, сміття зі Львівської області викидали у волинських лісах. Зокрема, його помітили у Ківерцівському районі, намагались висипати під Колками та на Локачинському полігоні.

Автівки з львівським сміттям, яке ось уже кілька місяців активно «розтягують» по Україні, дісталися й до Володимира-Волинського. Також відходи зі Львова виявили у селі Лісопіль Костопільського району, що у Рівненській області, а на Малашівське сміттєзвалище, яким користується Тернопіль, найняли цілодобову охорону. Причиною такого кроку стало кількаразове несанкціоноване вивезення сміття зі Львова.

Заборона – не заборона

Що стосується Луцька, то торік депутати ухвалили рішення про заборону прийому сміття на міський полігон з інших областей. Проте таке рішення депутатів, які представляють громаду міста, не влаштувало секретаря Луцької міської ради Юлію Вусенко.

Попередньо Вусенко переконувала лучан, що місто повинне допомогти Львову. Бо ж, з її слів, відвідуючи його, лучани залишають там своє сміття.

«Мені прикро, що ми не можемо допомогти Львову. Адже всі ми, відвідуючи Львів, залишаємо там своє сміття. Проект рішення має виключно політичний характер, бо якщо завтра нам перекриють дорогу, а інші міські ради приймуть аналогічні рішення – що будемо робити? І до питання сміття, знайденого в лісах, теж є питання: чого було везти до Колківського району (очевидно, Вусенко мала на увазі Маневицький район, в якому розташовані Колки, – ВН), чи Ківерцівського району, і сам об’єм говорить, що це був не сміттєвоз», - аргументувала вона свою позицію.

Вочевидь для секретаря міськради - не проблема те, що і під Луцьком на сміттєзвалищі утворився сміттєвий колапс, вирішити який вже котрий рік просять мешканці навколишніх сіл. Так, луцьке сміттєзвалище, що у селі Брищі, розташоване за кілька кілометрів від обласного центру з 1992 року. За цей час воно суттєво розширило межі.


Наразі луцький міський полігон твердих побутових відходів постійно контролюється громадою. Але, так було не завжди, - розповідає Княгининівська сільська голова Олена Твердохліб (село Брище у грудні минулого року увійшло до складу Княгинівської об’єднаної територіальної громади).

Власне сьогодні, люди, які живуть усього за кілька кілометрів від луцького сміттєзвалища – а це мешканці Брищ, Сирників, Буків, - можуть вперше за десятки років дізнатися, що ж насправді відбувається на полігоні та які ризики він у собі приховує.

Контрольні інспекції полігону за участі представників луцької міської влади та Княгининівської ОТГ розпочалися з кінця листопада минулого року. Це ще один результат роботи депутатів-укропівців Волинської обласної та Луцької міської рад та місцевої громади.

Саме голова фракції «УКРОП» в облраді Вячеслав Рубльов вперше приїхав до полігону, коли жителі тутешніх сіл повстали проти будівництва сміттєспалювальної печі поблизу ТВП. Далі укропівці організували «круглий стіл», за результати якого з ініціативи голови фракції «УКРОП» у Луцькій міській раді Ігоря Поліщука створили робочу групу щодо вирішення «сміттєвого» питання.

«У той час, коли наша громада боролася за дотримання екологічної безпеки в цих умовах, в яких ми живемо, у Луцькій міськраді кілька разів піднімалося питання про прийом полігоном сміття зі Львова. Найбільше цей проект рішення підтримувала секретар Луцької міськради Юлія Вусенко з «Самопомочі». На жаль, думки людей, які тут живуть, депутати, які підтримували таку ініціативу, тоді не запитували. Окрім того, місцеві неодноразово розповідали, що у той період, коли львівський непотріб курсував усієї країною, на наш полігон також неоднарозово, в тому числі і в темну пору доби приїжджали вантажівки не з волинськими номерами», - розповідає у коментарі Інформаційному агентству Волинські Новини Олена Твердохліб.

Своєю чергою, позиція секретаря Луцької міськради викликала справедливу критику в голови фракції УКРОП в міській раді Ігоря Поліщука, який заявив, що Вусенко, яка є представником «Самопомочі», радше захищає позицію міського голови Львова та свого однопартійця Андрія Садового, аніж позицію Луцька. Адже в той час, коли Луцьк ледь справляється з власними сміттєвими загрозами, Юлія Вусенко пропонує «добити» його львівським сміттям.

«З вашого голосування за проект рішення про заборону ввезення сміття з інших областей (фракція «Самопоміч» не підтримала його) помітно, що ви більше адвокат Садового, ніж секретар Луцької міської ради, на жаль. Однак, не зважаючи на це, запрошую вас у робочу групу та сподіваюсь на конструктивну співпрацю з метою вирішення проблеми Брища», - резюмував свого часу Поліщук.

Бізнес Садового на смітті і крові

Трагедія на Грибовецькому сміттєзвалищі не була несподіванкою – замовчуючи проблему утилізації сміття зі Львова міський голова Андрій Садовий запустив бомбу сповільненої дії, яка «вибухнувши», забрала життя 4-х людей на полігоні. Показовим є й те, що мера, який прийшов на їх похорони, рідні прогнали з подвір’я.

Та Львів таки мав усі шанси запобігти трагедії. Попередньо Садовий відмовив 43-м інвесторам, які хотіли звести сміттєпереробні заводи і перетворювати газ зі звалища в енергію. Чому роботу так і не розпочали? Відповідь наскільки банальна, настільки й очевидна – гроші.

Екс-міністр з питань ЖКГ Олексій Кучеренко переконаний, що Андрій Садовий свідомо не хотів залучати інвесторів до будівництва сміттєпереробного заводу на Львівщині, оскілки в такому разі він втратив би надприбутки, які Грибовицьке сміттєзвалище приносило місцевій владі впродовж останніх 20 років. Адже несанкціоновані смітники у містах є джерелом схем із великими заробітками на нелегальному вивезенні сміття, і держава може їх позакривати, однак не хоче, а місцева влада не робить цього, бо розуміє наслідки сміттєвого колапсу.

Враховуючи дані факти, логічним стало рішення Львівського апеляційного адміністративного суду, який підтримав позицію прокуратури та визнав протиправною бездіяльність міського голови Львова Андрія Садового і виконавчого комітету Львівської міської ради у вирішенні проблеми Грибовицького сміттєзвалища. Відреагувала і прокуратура – нещодавно генеральний прокурор України Юрій Луценко, посилаючись на дані експертизи, «зорієнтував» обласного прокурора вивчити наявність зловживань та службових злочинів у діях посадових осіб Львівської міської ради, які призвели до трагедії на сміттєзвалищі.

«Ціна питання» для Юлії Вусенко мандат депутата Верховної Ради?



Усе має свою ціну. Аналізуючи вищесказане, можна дійти висновку про те, що такі самовіддані спроби пані Вусенко вирішити свідомий промах Садового з вирішенням сміттєвої проблеми завдяки Луцьку є ні чим іншим, як її намаганням здобути «очки» перед своїм соратником - очільником «Самопомочі». Адже саме Садовий може забезпечити Вусенко покровительство і протекторат на виборах у Верховну Раду.
Пригадаємо, під час кампанії 2014 року Юлія Вусенко фігурувала у виборчому списку «Самопомочі», проте її 36-й номер виявився непрохідним, і майбутня секретар міськради залишилась без депутатського мандату, на який так сподівалась. Та й сама Вусенко не приховує своїх амбіцій щодо омріяного статусу нардепа.

Не секрет і те, що стосунки з очільником «Самопомочі» в Юлії Вусенко є не лишень робочими, адже чоловік пані Юлії, Дмитро Вусенко, є товаришем Андрія Садового.

Тим часом вчора, 24 лютого, Юлія Вусенко не змогла забезпечити явку депутатів на сесію міськради та вирішила провести позачергове засідання в час, призначений для чергового. Попри те, що обранці громади були присутні на вказаний для чергової сесії час - 13:00, секретар зрештою не відкрила жодного пленарного засідання та зірвала сесію. Окрім того, громадський діяч Михайло Шелеп заявив, що секретар міськради порушила закон, не призначивши позачергове засідання, єдиним питанням якого було визнання факту смерті міського глови у визначений законом двотижневий термін, та всіляко відтягувала час.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу



Система Orphus