USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

У єдиному на Волині садочку для діток з вадами слуху придбали спеціальне обладнання

24 Лютого 2017 20:25
Єдиний на Волині дитячий садок компенсуючого типу для дітей з вадами розвитку працює в обласному центрі. Нині там перебуває 47 діток зі всієї області та Луцька. Вони потребують особливої уваги, терпимості та турботи з боку батьків і педагогів. Спільними зусиллями й завдяки допомозі небайдужих людей вдається зробити чимало. Зокрема, з вересня минулого року запрацювала додаткова логопедична група для малюків з важкими вадами мовлення. А нещодавно було придбано комплекс комп’ютерної техніки та спеціалізованих програм для роботи із дітьми з вадами слуху.

Кошти для придбання ліцензійної програми «Живий звук» залучив фонд розвит­ку цього навчального закладу, який було створено у квітні минулого року за підтримки Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом», інформують у прес-службі Фонду.

«Раніше в садочку була програма, але вона вийшла з ладу. А з дітьми потрібно працювати щодня індивідуально. Тому, щойно дізналися, що київська фірма пропонує нову сучасну програму «Живий звук», відразу вирішили її придбати», – розповіла голова фонду розвитку «Бедрик» ДНЗ №28 Оксана Коваценко.
«Ми ініціювали й допомогли створити фонд розвитку «Бедрик» ДНЗ №28, хоча були певні перестороги: це спеціальний заклад, який відвідує небагато діток, і майже половина з них доїжджає з області. Тож чи вдасться згуртувати батьків у фонд розвитку, діяльність якого була б ефективною, ми не знали. Фонд було створено у квітні минулого року, і за цей час він показав гарні результати роботи.

Батьки дуже активні, комунікабельні, хочуть багато зробити для покращення умов своїх діток, і ми йдемо їм назустріч. Будуємо спільні плани, консультуємо щодо залучення додаткових коштів, написання проектів для участі в міських ініціативах. Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом» також долучається та підтримує проекти фонду розвитку дитсадка», - зазначає керівник Офісу розвитку кварталу на бульварі Дружби народів Лариса Мазурок.
Щодо програми «Живий звук», то нею задоволені і педагоги, які працюють з діт­ками, і батьки, які бачать позитивні результати. Дефектолог і сурдопедагог Іванна Король займається з кожною дитиною індивідуально, тож про переваги й ефективність програми розповідає охоче.

«Програма «Живий звук» включає спеціально підготовлений набір навчально-корекційних модулів, що спрямовані на допомогу дітям, які мають порушення слуху та мовлення різного ступеня тяжкості й походження.

Вона допомагає розвивати слухове сприймання, вимову, збагачує словник, а також полегшує роботу сурдопедагога. Адже дитина краще сприймає матеріал, коли бачить зображення, наприклад, тварин, чує звуки й може їх відтворити», – каже сурдопедагог.

У логопедичній групі логопед Оксана Савула займається з дітками також за допомогою цієї програми, але за спеціально обладнаним місцем з апаратурою та перед великим дзеркалом. Дитина спостерігає за своєю вимовою, вчиться імітувати рухи губами і язиком, вимовляючи слова та звуки. «Живий звук» передбачає можливість використання під час занять принципу полісенсорного впливу на розвиток дитини, ігрової стратегії навчання, його доступності та послідовності.

Як зауважила завідувачка дитсадка №28 Оксана Марковець, мало просто знати методику виховання та навчання особ­ливих дітей.

Для них треба дуже багато нового й різноманітного матеріалу.

«Щоб дитина не втратила бажання вчитися і розвиватися, потрібно щоразу щось змінювати, давати новий цікавий матеріал, багато візуалізації, аудіозаписів. Таку можливість дають спеціальні навчальні програми, які спонукають дітей до творчості, ефективного сприйняття навчального матеріалу. Є обов’язкові державні програми, згідно з якими працює наш садок. Але особливі діти – різні, тому вони потребують індивідуального підходу, і наші педагоги ставляться до цього з розумінням та адаптовують матеріал під вихованців. Наприклад, ми зіштовхнулися з тим, що загальна програма для логопедичних груп нашим дітям занадто складна, тож зараз працюємо над власним проектом. Сподіваємося його втілити з нового навчального року», – розповіла Оксана Марковець.
«Важливою умовою успішності корекції розвитку дитини, її навчання та соціальної адаптації є раннє виявлення проблем і початок спеціальної педагогічної роботи з нею. Ми намагаємося максимально адаптувати дітей до життя в суспільстві. Бувають випадки, коли рекомендуємо батькам наших вихованців віддавати дітей у звичайний садок чи школу. Але до цього ми з дитиною працюємо, діагностуємо – і тоді бачимо цілісну картину. Інклюзивне навчання сьогодні перестає бути чимось дивним, а особливі дітки мають змогу жити повноцінним життям», - додала завідувачка.

Задоволена завідувачка і співпрацею з батьками. Каже, що відколи було створено фонд розвитку цього закладу, вдалося залагодити багато питань.

«Нам комфортно працювати, повсякчас відчувається підтримка активних батьків. Вони постійно цікавляться життям нашого садочка. Ми співпрацюємо, обговорюємо нагальні проблеми, плануємо спільні проекти», – резюмувала Оксана Марковець.

До речі, про плани на майбутнє. Зі слів Оксани Коваценко, цьогоріч фонд розвитку планує облаштування сучасного дитячого майданчика зі спеціальним покриттям. Оскільки проект дороговартісний (майже 200 тисяч гривень потрібно на його реалізацію), фонд розвитку сподівається на залучення додаткових коштів.

«Це має бути універсальний майданчик, оскільки те, що є зараз на території садочка, не підходить нашим діткам: нерівний асфальт, габаритні металеві конструкції, фонтан. Маємо намір це все демонтувати й постелити покриття з гумовим настилом, що дозволить дітям не травмуватися під час активного відпочинку, отримувати більше задоволення від перебування на свіжому повітрі. Мій син також є вихованцем цього садочка, тому спільно з батьками намагаємося зробити все можливе для наших діток», – зазначила Оксана Коваценко.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus