USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.70
  • PLN 9.76 9.98

У замку Любарта відгуляли Масницю

25 Лютого 2017 17:03
Традиційно перед початком Великого посту на Україні відзначали Масницю. Називали її в різних регіонах по-різному: Пущення, Сиропуст, Масляна, Колодій, Сиропусний тиждень, Сирна неділя, Баабське свято, Загальниця.

Отож 25 лютого, у суботу, напередодні посту, лучани мали змогу відсвяткувати Масницю (Колодки, Колодія) у Луцькому замку. Традиційною стравою цього тижня є млинці з начинкою з сиру, маку, чи просто зі сметаною. Тож саме її можна було скуштувати на території замку.

Крім того, поруч парував куліш та варилася юшка. А зі сцени лунали фольклорні композиції у виконанні народних аматорських колективів.
Та в обідню пору в замку було не надто велелюдно. Менше сотні лучан прийшли на дійство, але згодом все-таки глядачі почали збиратися.
Колодій збігався в часі із Сиропусним тижнем, останнім тижнем М'ясниць. Це останній, напередодні Великого посту, тиждень, коли можна було справляти весілля. Цей тиждень також називали Бабським тижнем або попросту Бабським, а Колодій, відповідно, Бабським святом. Протягом цього тижня чоловікам належало слухатися жінок і витримувати їхні збиткування.

Свято Колодія сягає своїми коренями ще глибоко дохристиянських часів. Протягом цілого тижня паралельно з іншими обрядами проходило коротке Колодчине життя.

У понеділок Колодка «народжувалась», у вівторок — «хрестилася», у середу справляли «похрестини», у четвер «помирала», у п'ятницю Колодку «хоронили», а в суботу «оплакували». У неділю ж наставала кульмінація Колодія, а заразом і Колодчиної долі. Молоді жінки «волочили» Колодку.
У деяких регіонах дівчатам і неодруженим хлопцям прив’язували до ноги дерев’яну колоду на знак засудження або покарання за те, що вони не одружилися в належний час. В цей тиждень старші жінки жартома «карали» тих молодих парубків, які протягом року не знайшли собі пари і не одружилися. Тих, хто не знаходив собі дівчини, вважали причиною порушення гармонії, ладу в природі. Неодруженим парубкам чіпляли до ноги колодку, яку виготовляли спеціально для цього обряду, обплітали її стрічками, квітками. Цю відзнаку парубок повинен був волочити за собою, поки не дасть відкупного, тобто не пригостить жінок за таку честь, яку вони влаштували для нього.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 11
Ван Показати IP 25 Лютого 2017 17:41
Доки язичнецтво буде населяти християнські землі?
Ту до Ван Показати IP 25 Лютого 2017 17:47
Підтримую!!!
Зайчик до Ван Показати IP 25 Лютого 2017 18:38
Скільки схочем стільки і будем,зад"""бали ви вже,не живіть між людьми в цьому гріху,не ходіть в кафе і не користуйтесь інтернетом,лицеміри
ку-ку до Зайчик Показати IP 25 Лютого 2017 19:45
підтримую на всі 100% набожні лицеміри- противно вдвічі!!!
Ту до Ван Показати IP 25 Лютого 2017 23:45
Доти, доки малограмотні недоязичнЕки будуть коментувати новини
Вану Показати IP 25 Лютого 2017 19:24
Ти ідіот, дикун. Це - українські традиції, культура. Без неї не буває держави і нації.
Йопрст Показати IP 25 Лютого 2017 20:26
Не забувайте,що ми язичникі,і походимо від скандінавів,а потім було потім-силою,ви подивіться що ці батюшкі творять!!!,і ваші гроші йдуть їм на утєхі в сауну ,дєвочькі,будинкі-невже ви сліпі ?????
Вася Мухамед до Йопрст Показати IP 25 Лютого 2017 23:44
Масниця і мощі тебе порятують, аллаху акбар!
Теремно Показати IP 25 Лютого 2017 23:25
Такий футбол Луцьку не потрібний.
МИКОЛА Показати IP 26 Лютого 2017 10:07
ЩОДЕННО ЧИТАВ НОВИНИ, ДЕ МАЄ ВІДБУТИСЬ МАСЛЯНИЦЯ, А ТУТ ВИЯВЛЯЄТЬСЯ ЩО ВЖЕ ВІДБУЛАСЬ...ТО ДЛЯ КОГО ВОНА ПРОВОДИЛАСЬ???? ДАВАЙТЕ ЗАВЧАСНО ОГОЛОШЕННЯ
СЕРГІЙ Показати IP 26 Лютого 2017 11:23
ДЛЯ КОГО Ж ВИ ПРОВОДИЛИ ЯКЩО НАРОД НЕ ЗНАЄ ПРО МІСЦЕ ПРОВЕДЕННЯ??? СОТНЯ ВІДВІДУВАЧІВ ЦЕ ГАНЬБА ДЛЯ ОРГАНІЗАТОРІВ ЗАТО КОШТИ СПИСАЛИ ДОБРЯЧІ...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus