USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Фестиваль кримськотатарської культури – задорогий для Волинської ОДА

5 Травня 2016 18:37
Для проведення фестивалю кримськотатарської культури у Луцьку просять виділити 50 тисяч гривень з обласного бюджету. Посадовці облдержадміністрації стверджують, що кошторис фестивалю завищений.

Про це йшлося під час засідання постійної комісії обласної ради з питань освіти, науки, інформаційного простору, культури та мови, національного і духовного розвитку, сім’ї, молоді, спорту та туризму 5 травня.

Із проханням про виділення 50 тисяч гривень на проведення у червні фестивалю кримськотатарської культури у Луцьку до голови облради звернулася Громадська організація «Кримські татари Волині».

У зверненні йдеться про те, що на Волині вимушені переселенці з території окупованого Росією Криму отримали підтримку місцевого населення, яке брало участь у заходах, які організовувала громадська організація, надавало матеріальну та моральну підтримку переселенцям. Підвищений інтерес до кримськотатарського народу, який виник останнім часом, зі слів авторів звернення, викликає потребу ознайомлення українців з багатою культурою цього народу. Отже, виникла ідея організації фестивалю, метою якого є демонстрація культури кримських татар, висловлення позиції незгоди з окупацією Криму та підтримки європейських цінностей.

Уже протягом двох років фестиваль не вдавалося організувати через брак фінансування, хоча програму заходу вже склали. Цьогоріч провели переговори з громадською ініціативою «КримSOS» зі Львова, яка погодилася виділити 25 тисяч гривень, але цих коштів недостатньо. Тому ГО «Кримські татари Волині» просила фінансового сприяння з обласного бюджету на проведення фестивалю, загальний кошторис якого становить понад 72 тисячі гривень.

У програмі фестивалю передбачили проведення майстер-класів з народних танців, національної кухні, народно-прикладного мистецтва, виступ гурту «Band Усеіна Бекірова», виставки та перегляд фільмів.

Своєю чергою, начальник управління з питань внутрішньої політики Ольга Чубара зазначила, що у Луцьку мешкає лише 7 родин кримських татар. Окрім цього, в області діє регіональна програма соціально-культурного розвитку національних меншин. У 2016 році, відповідно до програми, передбачено 50 тисяч гривень на фестиваль нацменшин «З чуттям єдиної родини». Цей фестиваль планував об’єднати всі національно-культурні товариства Волині, але кримські татари не погоджуються на таку умову, просячи виділити окремо 50 тисяч гривень на їхній фестиваль. Окрім цього, на думку посадовця, суми у кошторисі фестивалю значно завищені. Так, на проїзд зі Львова до Луцька та у зворотному напрямку передбачено 600 гривень на одну людину, на гонорар для гурту «Band Усеіна Бекірова» передбачено 18 тисяч гривень.

Члени комісії рекомендували управлінню надати організаторам фестивалю організаційно-фінансову підтримку у рамках діючої програми соціально-культурного розвитку національних меншин у Волинській області на 2013-2017 роки.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Лучанин Показати IP 5 Травня 2016 21:34
Яке відношення до Волині має цей фестиваль? Чому не на рівненщині?
Лучанин Показати IP 7 Травня 2016 23:01
Чубара просто підставляє Гунчика і не розуміє, що сьогодні потрібно підтримати кримських татар. Я думаю, що коли про це взнають в адміністрації Президента, то Гунчику не поздоровиться.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus