USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.94

Як протидіяти злодіям, які «захоплюють» готівку власників карт у банкоматах

24 Лютого 2017 17:03
Банкомат безпідставно не видає гроші – це можуть бути дії шахраїв. Українців інформують як протидіяти злодіям, які «захоплюють» готівку у банкоматах.

Згідно з даними міжбанківської системи обміну інформацією про платіжне шахрайство «Exchange-Online», в Україні наразі найактивніше розвивається такий вид банкоматного шахрайства як кеш-трепінг (захоплення готівки). Про це повідомили у прес-службі Української міжбанківської Асоціації членів платіжних систем

Злочинці встановлюють спеціальну планку з клейкою стрічкою на отвір для видачі грошей у банкоматі. Так, під час операції зі зняття коштів банкноти прилипають до шахрайської накладки зсередини, і законний власник картки не в змозі їх отримати. Дуже часто користувач, не одержавши коштів, вирішує, що в роботі банкомату стався збій або закінчилася готівка, та відходить, відкриваючи злочинцю доступ до захоплених за допомогою пристрою грошей.

Якщо у 2013 році було зафіксовано лише 6 таких інцидентів банкоматного шахрайства, то протягом 2016 року в Україні було виявлено вже 830 кеш-трепінгових пристроїв. Тенденція до збільшення кількості випадків цього виду шахрайства в останні роки спостерігається не лише в Україні, а й у світі. Наразі середня сума втрат для українця у результаті однієї такої шахрайської атаки становить 1500 гривень.

У рамках Національної програми сприяння безпеці електронних платежів та карткових розрахунків Safe Card, фахівцями Української міжбанківської Асоціації членів платіжних систем ЄМА, створена анімована інфографіка (відео), що інформує громадян як розпізнати стороннє шахрайське обладнання на отворі для видачі грошей в банкоматі та які способи захисту грошей під час кеш-трепінгу існують.

Інформація громадян: як захистити свої гроші під час кеш-трепінгу. Відео YouTube-каналу Української міжбанківської Асоціації членів платіжних систем

Якщо банкомат повідомляє про успішно проведену операцію зі зняття коштів з картки (та/або прийшло смс-повідомлення про списання грошей, вдалося почути як банкомат відрахував готівку), а гроші так і не з'явилися в отворі для їх видачі, в жодному разі не можна відходити від банкомату, не з'ясувавши у банку причини неотримання готівки. У разі, якщо шахрайське обладнання все ж таки було встановлено на банкомат, злодій обов’язково цим скористається і в мить забере «захоплені» гроші. По результатам соціологічного дослідження «Gemius Україна», проведеного наприкінці 2016 року серед Інтернет-користувачів України, тільки 57% респондентів стверджують, що не відходять від банкомату, якщо з незрозумілих причин гроші не були видані банкоматом. Це підтверджує, що значна кількість користувачів все ще не усвідомлюють важливість використання цього правила поведінки для збереження коштів у непередбачуваній ситуації.

Також необхідно уважно дослідити отвір для видачі грошей в банкоматі та порівняти його із зображенням на екранній заставці банкомату. Зазвичай злочинці маскують планки для кеш-трепінгу під дизайн банкомату. Однак такі шахрайські накладки не є частиною «суцільної» конструкції банкомату – як правило, вони встановлені недостатньо «щільно» та можуть візуально вирізнятися. Часто «захоплені» купюри можна побачити. У разі виявлення будь-яких ознак сторонніх об'єктів (планки, клейкої стрічки), необхідно негайно повідомити про інцидент до банку, номер телефону якого вказаний на банкоматі, та слідувати рекомендаціям співробітника банку.

Крім того, для попередження таких випадків шахрайства фахівці рекомендують використовувати банкомати, оснащені спеціальними анти-кештрепінговими заслінками, що заважають шахраям встановлювати пастки на отвір для видачі готівки.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
запитання Показати IP 24 Лютого 2017 18:18
як злочинці можуть встановити такі пристрої в середину банкомату, якщо тільки в цьому самі не допомагають їм працівники банку. Тобто злодіїв та шахраїв треба шукати в середині самої банківської системи, але про це чогось всі мовчать
Анонім до запитання Показати IP 24 Лютого 2017 19:05
СТАВЛЯТЬ ЗОВНІ
Анонім до запитання Показати IP 25 Лютого 2017 13:48
то ж треба бути такому безтолковому

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus