USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.75 40.00
  • PLN 9.76 9.94

Багате волинське село повстало проти медичної реформи

18 Квітня 2013 08:00
Громада села Смолигів, що в Луцькому районі, на чолі з сільським головою виступила проти входження фельдшерсько-акушерського пункту цього села як структурного підрозділу новоствореного Луцького районного центру надання первинної медико-санітарної допомоги. Як наслідок, ФАП уже декілька днів не працює.

Історія спротиву

Реформування медичної галузі на Волині почалося ще минулого року й наразі уже викликало декілька хвиль протесту. Серед найбільш активних «бунтівників» - Луцьк. Тут громада висловила протест щодо реорганізації міської поліклініки №3. Також проти реформ у галузі медицини виступали у районах, зокрема Камінь-Каширському і Луцькому.

І, якщо влада Луцька частково дослухалася до голосу громади і пішла на поступки, то на селі місцева влада і громада часто ситуацію асоціює з добровільно-примусовою «експансією» ФАПів центрами первинної медико-санітарної допомоги, які наразі створюються на рівні районів. Наприклад, мешканці Торчина, попри незгоду з реформуванням, схоже, поки нічого не добилися.

Нещодавно до згаданих «епіцентрів бунту», додалася ще й Смолигівська сільська рада Луцького району.

«Смолигів - «остання барикада» бунтівників медичної реформи»?

У Луцькому районі один із заходів у межах впровадження медичної реформи полягає у реорганізації центральної райлікарні, що в Липинах, у комунальний заклад «Луцький районний центр первинної медико-санітарної допомоги». До структури новоствореної установи, згідно зі статутом, ухваленим під час сесії районної ради 12 квітня, входять усі ФАПи та амбулаторії, що знаходяться на території району. Таким чином, приміщення та майно цих сільських та селищних медичних закладів переходять у користування Центру. Окрім того, керівництво Центру отримує повноваження вирішувати кадрові питання у ввірених йому сільських медзакладах.

Сільська громада Смолигова - проти впровадження таких змін у їхньому селі. Голова сільради Галина Прус каже: «Нам не підходить той статут, який вони прийняли. Взагалі він не обговорювався з сільськими радами, ні з населенням. І нас турбують ті моменти, які там зафіксовані: центр зможе розпоряджатися як кадрами, так і майном, яке ми будемо передавати згідно договору оренди. Там є пункт, згідно з яким вони можуть відчужувати земельну ділянку, яка знаходиться під орендованим приміщенням. Вони можуть призначати і звільняти працівників ФАПу. З цього і почався скандал у нашій сільській раді».

За словами сільського голови, районна влада ігнорує думку громади: «Населення категорично проти, було засідання сесії і прийшло багато людей. Вони самі зібралися, самі зібрали підписи на підтримку наших працівників. І вони не хочуть, щоб замінювали тих працівників, які працювали. Стаж у них дуже великий і нарікань на них не було. Центр, не маючи ліцензій на надання послуг уже заявив, що буде звільняти наших працівників. Уже визначена інша особа, яка має працювати на території нашої сільської ради. Там мотивації взагалі немає. Питання входження до центру - це добровільно-примусово. Ніякого рішення від сільської ради їм не треба, просто записали в статут, що ми входимо, як структурний підрозділ цього центру».

Своєю чергою, головний лікар Луцького районного центру первинної медико-санітарної допомоги Людмила Левчук повідомила, що питання кадрів ще не вирішене: «Я не знаю, хто буде працювати, я не бачила штатного розпису. У п’ятницю, 19-го квітня, стане відомо. Нічого не можу обіцяти. У мене понад 200 заяв на прийом на роботу. Я фізично не встигла ще всі розглянути. Якщо буде заява від тих працівників, то ми розглянемо».

Галина Прус каже, що дійсно працівники Смолигівського ФАПу у «підвішеному стані»: «Є надані повноваження нам згідно з законом про місцеве самоврядування: на призначення керівників установ комунальної власності, а ФАП є установа комунальної власності. І на сьогодні вони це все в статуті заперечують. Сьогодні 15 квітня мої працівники не вийшли на роботу, тому що вони і в центр не прийняті, і фактично не мають змоги працювати далі».

«Смолигівський ФАП: нерозділена власність»

Окрім питання працевлаштування персоналу ФАПу, Галину Прус турбує доля приміщення медзакладу. «Ми там зробили ремонт і вклали багато коштів (ремонт і обладнання обійшлося 150-200 тисяч гривень). І нам сьогодні буде дуже боляче, коли це приміщення або повністю через кілька років закриють, або, як там в статуті вписано, що вони можуть передавати обладнання з одного структурного підрозділу до іншого. Вони можуть наше обладнання взяти і перевести у інший ФАП чи амбулаторію. І ми вплинути на це не можемо.

Цікавилася по Вінницькій області і дуже багато приміщень, що взяли під ФАПи здають в оренду і сільським головам для прийому і дільничним повіддавали і приватним лікарям», - каже сільський голова.

Водночас керівник новоствореного Луцького районного центру первинної медико-санітарної допомоги Людмила Левчук стверджує, що усе майно ФАПу переходить у власність цієї: « Все майно переходить у комунальний заклад. І воно лишається у тих ФАПах і амбулаторіях, які є».

Що ж до того, чи перерозподілять обладнання між ФАПами, чи залишать кожному з них те, що там було, відповідь була такою: «У мене немає інформації по обладнанню, щоб говорити про переміщення. Мені ще не передали інвентарного опису. Я ще не бачила його від райлікарні», - зауважила Людмила Левчук.

Водночас заступник голови Луцької райдержадміністрації Арсен Сидорчук зазначив: «Кошти вкладені. Він (Смолигівський ФАП, – «ВН») – один з найкращих в Луцькому районі. І я впевнений, що буде знайдене порозуміння. Людмила Петрівна - і авторитетна людина, і лікар - вона розбереться у цих тонкощах, що стосується адміністративних питань».

У Смолигові може з’явитися другий ФАП?

Питання Смолигівського ФАПу набуло такого розголосу, що влада навіть думає про відкриття ще одного фельдшерсько-акушерського пункту, який нібито увійде в структуру новоствореного центру.

Депутат Луцької районної ради Богдан Прус зазначив: «Зібрані підписи працівників. Була сесія, де було 50 людей. Сільська рада має відстоювати свої права. Натомість депутат, голова Луцької райради Ігор Волошенюк сказав, що знайдуть гроші і відкриють інший ФАП на території сільської ради».

Таку можливість підтвердила і головний лікар Луцького районного центру первинної медико-санітарної допомоги Людмила Левчук: «Так. Якщо приміщення не передадуть, то треба буде вишукувати десь, щоб люди не залишилися без медичної допомоги. Бо, якщо сільська рада не передає приміщення, тоді вишукуються інші можливості для забезпечення людей працею».

Також керівник новоствореної установи заявила, що з рештою сільських та селищних рад проблем нема: «Один лише Смолигів, але офіційних документів, що він закривається чи реорганізовуються, я не отримала».

Розуміє, що питання відкриття ще одного ФАПу в селі - реальне і Смолигівська сільська голова Галина Прус: «Я розумію, що це можливо. Будемо тоді відстоювати свою позицію в суді. По-перше, це зробити швидко дуже проблематично. Це потрібно купити приватний будинок, змінити його цільове призначення, оформити право власності і ця процедура займе не один місяць. Їм треба брати ліцензію на обслуговування по Смолигівській сільській раді».

На питання чи буде сільська рада перешкоджати створенню ще одного ФАПу Галина Прус відповіла: «Це не ми створюємо перепони, а вони нам створюють перепони у наданні медичної допомоги нашим мешканцям. Я не бачу потреби в створенні ще одного ФАПу. Ми будемо звертатися в прокуратуру, на якій підставі вони купляють нове приміщення, якщо є оце приміщення. Якщо в РДА не буде порозуміння, я буду звертатися і в прокуратуру і в суд».

Шляхи вирішення проблеми

Галина Прус каже, що законодавство, яким керуються у впроваджені медичної реформи, а точніше стаття 3, пункт 2 Закону України «Про порядок, проведення реформування системи охорони здоров’я у Вінницькій, Дніпропетровській, Донецькій областях та місті Києві» дає можливість сільським ФАПам та амбулаторіям входити до Центру первинної медико-санітарної допомоги на умовах відокремленого підрозділу.

«Ми не заперечуємо реформи і не заперечуємо співпраці з центром. По закону ми маємо право бути відокремленим підрозділом. Вони всупереч законодавству не хочуть домовлятися з нами. Якщо ми увійдемо, як відокремлена структура це нам дасть можливість розпоряджатися і персоналом і майном. А ми тільки укладемо договір з Центром на методологічне обслуговування», - каже сільський голова.

За її словами, сільрада має впливати на процеси використання майна, приміщення ФАПу та на питання, що стосуються звільнення або призначення персоналу: «Якщо навіть це повністю не буде враховано, то ми будемо наполягати, щоб хоча б робили за погодженням з нами».
Депутат Луцької районної ради Богдан Прус вважає, що Смолигівська сільрада - самодостатня: «Фінансово сільрада краще забезпечить працівників, ніж районний бюджет. А там, де бідніші села, нехай входять у центр, як структурний підрозділ. Реформа потрібна, бо якість надання послуг треба підвищувати, але не в такий спосіб».

Натомість керівництво Центру, поки не розглядає варіант входження Смолигівського ФАПу, як самостійного структурного підрозділу: «У нас відокремлених підрозділів нема. У нас всі структурні підрозділи. До мене ще з такою пропозицією ніхто не звертався».

Галина Прус уже звернулася з такої пропозицією до керівництва Луцької райдержадміністрації. Поки що відповіді нема, але заступник голови РДА Арсен Сидорчук прокоментував: «Я не хотів би, щоб емоції нами володіли, а володів здоровий розум. І прерогатива була закону. Реальний варіант, щоб ФАП був той, що є».

Депутат Луцької районної ради Богдан Прус теж висловив позицію, що реформи у медицині треба робити, але з розумом: «Вдала реформа буде тоді, коли влада буде дійсно служити громаді, а не особистим інтересам. І коли статути по районам будуть прийматися не для влади, а для територіальної громади. І якщо Борис Клімчук взяв всю відповідальність за реформу, то такі методи в які зараз проходить реформа в Луцькому районі, не принесуть авторитету ні йому, ні нашому президенту».

До слова, Луцький центр первинної медико-санітарної допомоги функціонує з початку тижня, однак бюджету цього закладу наразі не називає.

Автор: Вадим Ремісько
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 12
Тетяна Показати IP 18 Квітня 2013 09:41
Ви що? Знаєте скільки в Кошеля родичів? І всіх працевлаштувати треба... А людські проблеми це людські проблеми...
Тетян до Тетяна Показати IP 18 Квітня 2013 11:05
А Кошель там при щому? Чи це весняне загострення?
Торчинець Показати IP 18 Квітня 2013 11:32
Держава фінансує і проводить політику.І що тут поганого якщо ФАП ввійде в Центр?Якщо такі багаті то утримуйте ФАП за кошти сільради але думаю що із медиків ніхто не піде на таку авантюру-ліцензія,акредитація...
Всезнайко Показати IP 18 Квітня 2013 11:38
Хай смолигівська головиха із своїм придуркуватим чоловіком Прусом тепер розводить курей в приміщенні ФАПу, а Луцький район відремонтує інше приміщення і буде лікувати жителів Смолигова, якщо вона не турбується про їх медичне обслуговування...
Прус Богдан. Показати IP 18 Квітня 2013 15:43
дякую за прекрасний коментар, так вдома ми тримаенємо і курей и свиней, все робимо самі, бажаю успіху владі району на тероиторії Смолигівької сільської ради
Торчинцю Показати IP 18 Квітня 2013 15:57
Читай Волинські новини про збори мешканців Торчина, а тепер їх обдурили і в Торчині буде тільки амбулаторія, з 15 квітня, вночі вже немає чергового лікаря
Віктор Показати IP 18 Квітня 2013 20:45
Був Торчин, тепер Смолигів... Я не можу зрозуміти ніяк, чому ж ніхто з представників влади толком не роз'яснить людям у чому переваги так званої "медичної реформи". В чому будуть заключатися її переваги перед теперішньою медичною системою? Та не все так гладко і прекрасно в пілотних областях, які отримали державне фінансування на реформування... То навіщо на Волині потрібно ставити воза поперед коней, навіщо збурювати людей? Ми вже одне "пакращення" бачимо... Якщо все це робиться для людей, то і сама громада повинна вирішувати все, що відбувається на території населенного пункту. Добре, що на Волині є ще представники місцевої влади, які користуються авторитетом і відстоюють інтереси своїх односельців, які їх і обрали. А от чиї інтереси відстоює більшість депутатів Луцької районної ради, які проголосували за цю "реформу" в районі? Не можна так поступати з людьми, терпець же і урватися може....
місцевий житель Показати IP 18 Квітня 2013 21:02
нетреба перейматися розумом Прусів, краще подбайте про свій, а то проблеми очевидні. Пруси- мудрі люди.Вони підняли село із занедбаного стану,і зробили багато добра для селян. І в цьому випадку вони відстоюють двох досвічених працівниць ФАПу, яких районна влада хоче звільнити тільки за те що вони підтримують сільського голову.Нехай приїде районна влада в село і запитає у населення чи потрібен ім інший ФАП та інші працівники.
потрібно знати Показати IP 18 Квітня 2013 21:28
Сільські депутати обурені заявами голови райради Сергій НАУМУК Нещодавно в нашій газеті було опубліковано статтю голови Луцької районної ради Ігоря Волошенюка. У ній стверджується, що депутати Смолигівської сільради не захотіли перерахувати в районний бюджет 700 тисяч гривень, хоча взамін їм пообіцяли 1,4 мільйона гривень на завершення реконструкції садочка. А один депутат висловив думку, що Смолигову дитсадок взагалі не потрібен, бо це потягне великі фінансові витрати. В той же час у селі є 81 дитина дошкільного віку, а чималі гроші — 700 тисяч гривень — сільська громада тримає на депозиті, відсотки ж використовують «лише на премії, надбавки та матеріальні допомоги працівникам сільської ради». Думка іншої сторони — депутатів сільської ради — залишилася за кадром. Тому коли вони звернулися до редакції, то ми не могли не вислухати їх. — Сімсот тисяч, про які йдеться, — це компенсація від втрат сільськогосподарського виробництва і їх можна використати тільки на поліпшення земель, — розповіла смолигівський сільський голова Галина Прус. — Область і район вже неодноразово намагалися ці гроші забрати, щоб ми їх «подарували». Всякими підходами: спочатку просили, потім вимагали, згодом страшили, що зміниться законодавство і взагалі заберуть ті кошти. Минулого року ми почали активно використовувати їх на рекультивацію ферми. Нині окультурюємо територію автогаража. Треба сказати, що в минулі роки Смолигівська сільрада отримала 2 мільйони гривень від продажу землі та 1,8 мільйона гривень як компенсацію від втрат сільськогосподарського виробництва. Тож сільський бюджет отримав доволі чималу суму. Було вирішено покласти її на депозит. Відтак сільський бюджет як відсотки отримав у 2008 році 502 тисячі гривень, у 2009-у — 403 тисячі, 2010-у — 291 тисячу, 2011-у — 212 тисяч. — Ці кошти ми пустили на нагальний ремонт наших установ: відремонтували ФАП, приміщення сільради, проведено освітлення, відремонтовано дороги. Протягом цього року зробили опалення та ремонт у Будинку культури, — продовжує Галина Дмитрівна. — І казати, що гроші використовуються на премію, не можна. Відсотки — це кошти загального рахунку, і ми їх спрямовували на поточні капітальні ремонти. У сільраді працюють п'ятеро чоловік, й на премію щороку йде 20 тисяч гривень. Порівняно з 500 тисячами гривень, які ми отримували як відсотки, — це смішні суми. Два мільйони гривень із сільського бюджету витратили на реконструкцію дитячого садочка. Нині це приміщення майже відремонтоване. Залишилося доробити ремонт та облаштувати навколишню територію. Нам треба було оті 2 мільйони вкласти на депозит. І тепер ми вже мали б 1,5 мільйона відсотків. На жаль, понадіялися на обіцянки влади. Сільські депутати та представники громади були різкішними в оцінці заяв голови Луцької районної ради. — У нас чудовий клуб та ФАП. Бібліотека взимку опалюється, за що наш сільський голова ще й покарана. Тепер рекультивуються землі під випас, — розповів пенсіонер Володимир Ніцевич. — А до того все було заросле бур'янами та деревами. Стільки доріг зроблено. Хай вони не шикарні, але ними можна їхати. Хоча це Партія регіонів брала зобов'язання збудувати в селі 10 кілометрів доріг. Замінено пам'ятник на братській могилі. Зроблено стільки, що написане Ігорем Волошенюком — це плювок на сільського голову, депутатів і на всю громаду. Сільських обранців обурило те, що слова депутата сільради Миколи Щербика у статті перекручено. Мовляв, усі добре усвідомлюють необхідність дитсадка, адже село перспективне, молодь нікуди не виїжджає, тож дітей чимало. Тільки цього року має народитися більше, ніж двадцятеро немовлят. Зрештою, як резонно зауважив Володимир Ніцевич, навіть якби один депутат був проти, то нічого екстраординарного в цьому немає, таке часто трапляється при голосуванні у будь-якому колективному органі. Але ж рішення приймає сесія сільради, а не один депутат. — Є ще один момент: як 2 квітня (тоді була сесія сільської ради) голова райради може обіцяти 1,4 мільйона гривень, якщо кошти можна розподіляти тільки за результатами півроку? — запитує Галина Прус. — Ці ж кошти не закладені. Якщо буде перевиконання бюджету, тоді вже можна перерозподіляти кошти. Я не розумію, як Ігор Васильович міг нам обіцяти гроші в квітні? Звідки вони візьмуться? Може, їх взагалі немає. Зрештою, сільські депутати визнають, що готові перерахувати гроші в районний бюджет взамін за субвенцію з району. Але... засумнівалися, чи буде транш із районного бюджету. — Питання про дитсадок не вносили на сесію. Де гарантії, що вони нам повернуть гроші? — каже депутат сільради Тетяна Притульська. — На це питання голова райради перемовчав, нічого не сказавши. А де гарантія, що перечислять нам 1,4 мільйона гривень? Хай би спочатку виділили, щоб хоч питання таке внесли на розгляд районної сесії, аби депутати проголосували. Якщо буде рішення про виділення грошей на садок, то ми одразу збираємо сесію і віддаємо 700 тисяч у районний бюджет. Але ж не погодилися на таке рішення! То для чого поливати когось брудом? Та й слова Миколи Щербика переказано неправильно. Він сказав так: «Це добре, що ми зробимо садочок, але як його будемо утримувати». — Може, на зустріч прийшло б і більше людей, але кожен чогось боїться. Я запитала Ігоря Васильовича, які гарантії, що ті гроші нам дадуть. То ще й заробила за те. Я ж тільки запитала, — щиро дивується сільський обранець Ольга Притульська, яка працює медсестрою на ФАПі. — Якщо хтось хоче висловити свою думку, то одразу шукають, чим його присадити. Особливо тих, хто працює в бюджетних установах. Починають вишуковувати недоліки, а вони є в кожної людини. Не знаю, звідки стало відомо, але якось після наради один медичний чиновник закликав мене в кабінет і запитує: «Що ти там на сесії питаєш? Маєш роботу — то й роби». Я роблю свою роботу, але ж мала право запитати. А то виходить: роби і мовчи. От ви напишете, а мене знову покличуть і скажуть: «А що ти там виступала?». Якщо голова Луцької райради хоче, щоб сільрада за премію побудувала садочок, то треба 40 років чекати, щоб назбирати грошей. «Ми всі за те, щоб був садочок», — такою була однозначна думка депутатів, із якими довелося поспілкуватися. Проте непорозуміння між сільськими депутатами та головою районної ради таки виникло. На нашу думку, це трапилося тому, що подібна напруга між різними рівнями влади є завжди. «Низи» намагаються перетягти «фінансову ковдру» більше на себе, а верхи — «подоїти» усіх, а потім повновладно розподіляти кошти. Адже не секрет, що часто-густо додаткові фінансові надходження визначаються саме лобістськими можливостями сільради, району чи області. Так відбувається тому, що у верхів є можливість виділяти деякі кошти вручну. Прикладів чимало. На обласних нарадах неодноразово згадували «незлим тихим словом» Боратинську і Смолигівську сільради Луцького району та Рівненську сільраду Любомльського району, як про «багачів», котрі мають кошти на депозитах, але не використовують їх. От лише як вдалося побачити на прикладі Смолигова, у такому випадку сільські депутати врешті відчувають себе повноправними господарями: можна відремонтувати ФАП, клуб, освітити вулицю тощо. І все це без поклонів начальству та провладним благодійним фондам. Напевно, якраз це й не подобається високому керівництву. Та в описаному випадку більше здивували інші моменти. По-перше, наша влада вже дожилася до того, що сільські депутати не довіряють голові районної ради. Дуже тривожний симптом. По суті, це і є головною причиною відмови депутатів перерахувати гроші в районний бюджет. По-друге, з чиєїсь подачі медичний чиновник чомусь вирішив направити медсестру «на путь істинний». Уже й сільським депутатам намагаються заткнути рот. Дрібниця, але вельми красномовна. Невже навіть безневинне запитання про повернення коштів у сільський бюджет настільки страшить можновладців? На фото: У Смолигівській сільраді рекультивують землі під пасовище
укб Показати IP 19 Квітня 2013 15:11
Зустрічався з цим головою сільради , коли вони займались газофікацією села . Давно це було.Толкова жінка.Побільше таких голів, було б менше проблем у селян.Смолигівці - тримайтесь.
влд Показати IP 19 Квітня 2013 15:50
Янукович передав Акімовій і Богатирьовій "привіт" за медреформу Президент Віктор Янукович переконаний, що не потрібно ламати медичну систему там, де вона працює. Про це він сказав під час наради у Вінницькій області, повідомляє УНІАН. "Реформа спрямована на якість медичних послуг і її доступність. У нас не повинна бути реформа заради реформи, реформа повинна бути заради людей", - заявив Янукович. "Передайте вітання від мене особисто і Акімовій (перший заступник глави Адміністрації президента), і Богатирьовій (міністр охорони здоров’я)", - додав президент. Янукович переконаний, що не потрібно ламати систему там, де вона працює. Її потрібно вдосконалювати. "Ми маємо якщо не в цьому, то в наступному році завершити реформу, щоб у нас не було жодного села, де є проблеми", - закликав президент. Він наказав чиновникам іти до людей, дослухатись до них, розмовляти з ними. 16 квітня
Смолигівець Показати IP 19 Квітня 2013 17:19
ми не проти реформи але не такої як у нашому селі коли досвідчених медпрацівників просто викидають з роботи а замість них призначають людину угодну владі А Пруси молодці У них є чому повчитися нашому районному керівництву

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus