USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.55 39.80
  • PLN 9.75 9.90

Чи вкладники «Західінкомбанка» дочекаються повернення своїх грошей?

24 Жовтня 2013 12:46
Погана слава «Західінкомбанка» вже давно вийшла на всеукраїнський рівень і підриває банківську систему всієї держави. Вже більше 5-ти років вкладникам не повертають депозити і навіть перестали виплачувати мізерні відсотки.

КРЕДИТИ НЕ ПОВЕРТАЮТЬ НАВІТЬ КОЛИШНІ ПРАЦІВНИКИ БАНКУ
НБУ вважає, що «Західінкомбанка» працює в звичайному режимі. Але можуть так «працювати» тільки свої – донецькі, не дарма на просторі Інтернет-видань цей «банк» інакше як «ОБЩАК» і не називають. Заручниками цього стали тисячі громадян, переважно інвалідів і пенсіонерів. Хто мав знайомих в «банку» – свої мільйони давно забрав. З боржниками в банку не працюють і навіть пропонують самим вкладникам «вибивати » гроші з боржників. Такої політики досі не знала фінансова система України . Кредити не повернули навіть колишні працівники установи, боржники продовжують користуватися заставним майном та їздити на заставних автомобілях. Голова правління «Західінкомбанку» Галина Скиба не бажає спілкуватися з вкладниками і на всі запити має одну відповідь: «грошей немає, коли будуть – не відомо». На запити видань, які намагаються допомогти ошуканим вкладникам вказаного «банку», пані Скиба відписує: «У банку проводиться робота по фінансовому оздоровленню установи та для поновлення довіри вкладників».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЗАСТАВНЕ МАЙНО «ЗАХІДІНКОМБАНКУ» МОГЛО Б ПОГАСИТИ ВКЛАДИ ЛЮДЕЙ

Про яке фінансове оздоровлення може вестися мова, коли «банк» фактично банкрут? Фінустанова має зобов’язання лише перед фізичними особами на 331 мільйон 360 тисяч гривень.


НОВИЙ МММ ПІД ПРИКРИТТЯМ?
Про яку довіру до вказаного «общака» може йтися, коли ця фінансова установа нагло обікрала своїх вкладників і більше 5-ти років не повертає депозити, навіть незважаючи не те, що вкладники мають на руках рішення судів про повернення депозитів. Виникає враження, що Галина Скиба навмисно знущається над вкладниками. Вже більше 200 владників померли так і не дочекавшись своїх заощаджень.

ЧИТАЙТЕ ЩЕ: 200 ЛЮДЕЙ ПОМЕРЛИ, НЕ ДОЧЕКАВШИСЬ ГРОШЕЙ. ХТО ВИНЕН?

Нещодавно з'явилася інформація, що «Західінкомбанк» обіцяє розрахуватися 100% по вкладу, якщо його вкладник сплатить комісію в розмірі 50% від суми депозиту. Такого відвертого «розводу» на банківському ринку ще не було. «Усе по понятіям?». Від НБУ жодної реакції. На мою думку, сам факт подібних пропозицій зі сторони «Західінкомбанку» говорить про повну бездіяльність держави в частині захисту прав вкладників. Сам факт «пропозиції» «банку» яскраво говорить про те, що грошей в установі не вистачить навіть половині вкладникам. Таким чином, у вкладників, які не мають рішень суду про повернення банком депозитів, ситуація зовсім плачевна. Тому варто не зволікати і подавати в Луцький міжрайонний суд позовні заяви.

На своєму сайті банк пропонує іпотечні кредити, в той же час не виплачуючи депозити і відсотки. Це що, новий МММ під прикриттям влади? Коли вже в НБУ знімуть «рожеві окуляри» і будуть діяти згідно Закону України, як це зробили з іншими банками. Це суперечить вимогам: статті 41 Конституції України («Кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю. Ніхто не може бути позбавлений права власності. Право приватної власності є непорушним»); частини другої статті 1060 Цивільного кодексу України («За договором банківського вкладу незалежно від його виду банк зобов'язаний видати вклад або його частину на першу вимогу вкладника»); статті 629 Цивільного кодексу України («Договір є обов'язковим для виконання сторонами»); статті 22 Конституції України («Конституційні права гарантуються і не можуть бути скасовані»); статті 64 Конституції України («Конституційні права не можуть бути обмежені»).

ХТО КОГО ПОКРИВАЄ?
Дії керівництва «Західінкомбанку» підпадають під ст.191 КК України («Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем»), ст.190 КК України («шахрайство»), ст.364 КК України («зловживання владою або службовим становищем»), ст. 382 КК України («невиконання судового рішення»). У свою чергу волинські правоохоронні органи не бачать жодних порушень з боку керівництва банку. Можливо, банкіри домовилися з правоохоронцями за гроші своїх вкладників? А, можливо, правоохоронцям надійшла вказівка не чіпати справи з «Західнікомбанком»?
Видання «Відомості» у номері №29 від 18 липня 2013 року (стаття «Західінкомбанк» не повертає вкладів навіть після рішень суду») порушувало проблему невиплат ПАТ «Західінкомбанк» депозитів вкладникам на їхню вимогу. Журналісти з’ясували що хоча справи вкладників, які виграли суд у «Західінкомбанку», взяті до провадження виконавчою службою, реально отримати свої гроші можуть нескоро. Адже спершу виконавці мають провести аукціон із продажу арештованого майна боржника (свого часу майно «Західінкомбанку» було арештоване) та розподілити кошти в порядку черговості між стягувачами. На початок липня у зведеному виконавчому провадженні перебувало 1173 справи на суму понад 49 мільйонів гривень. Одне слово, повернення грошей може затягнутися на роки. У людей, яким за 80, цього часу, як ви розумієте, немає.
Єдиний вихід швидше отримати гроші – визнати «Західінкомбанк» неплатоспроможним і погасити його зобов’язання через Фонд гарантування вкладів фізичних осіб.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ВКЛАДНИКАМ «ЗАХІДІНКОМБАНКУ» ПРОПОНУЮТЬ «ВИКУПИТИ» ВЛАСНІ ДЕПОЗИТИ

Адже пункт 2 статті 75 Закону України «Про банки» каже, що Національний банк України зобов’язаний прийняти рішення про віднесення банку до категорії проблемних за умови, що «банк не виконав вимогу вкладника або іншого кредитора, строк якої настав п’ять і більше робочих днів тому».
Більше того, стаття 76 згаданого закону зобов’язує НБУ прийняти рішення про віднесення банку до категорії неплатоспроможних, зокрема, у разі «невиконання банком протягом 10 робочих днів поспіль 10 і більше відсотків своїх зобов’язань перед вкладниками й іншими кредиторами». А далі Національний банк України не пізніше дня, наступного за днем прийняття рішення про віднесення банку до категорії неплатоспроможних, повідомляє про це рішення Фонд гарантування вкладів фізичних осіб для вжиття ним заходів, передбачених Законом України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб».


КОЛИ У СПРАВУ ВТРУТИТЬСЯ ВЛАДА?
Як бачимо, підстав, щоби Нацбанк прийняв рішення про визнання «Західінкомбанку» неплатоспроможним, достатньо. Адже своїх зобов’язань ця фінустанова не виконує перед тисячами вкладників не тільки впродовж п’яти днів, а вже роками. Про що свідчать рішення судів.
Вважаю, що керівництво НБУ чекає команди з адміністрації Президента. А Президент, як гарант конституційних прав і свобод, спокійно спостерігає як керівництво «Західінкомбанку» обкрадає українців?
Небайдужих відвідувачів банківських сайтів прошу підтримати вкладників «Західінкомбанку», щоб їх також не спіткала подібна участь. Вважаю, що ситуація, яка склалася в «Західінкомбанку», точніше до якої привели в адміністрації Президента та в НБУ, це, як кажуть, розвідка боєм. Логіка проста – якщо ошукані вкладники вказаного «банку» будуть мовчки спостерігати за тим, як їх обікрали та не доведуть до загальноукраїнського резонансу, то і вкладників інших банків можливо обібрати за цим же сценарієм.
У Рівному вже створена громадська організація ошуканих вкладників «Західінкомбанку». Необхідно, щоб такі громадські організації були створені в усіх містах, де ще існує чи існували філії цього «банку». Нагадаю, що тільки за період серпень-вересень закрилися філії установи в Києві, Львові, Херсоні. Це також доводить, що «Західінкомбанк» практично банкрут. Може, на ці факти щось прокоментує Галина Скиба? Чи це і є «робота по фінансовому оздоровленню банку та поновлення довіри вкладників»?
Олександр КУПІН
P.S. Позиція автора відтворює інтереси сотень владників, яким боргують гроші. Волинські Новини надалі стежитимуть за розвитком подій із «Західнікомбанком» і готові вислухати усі сторони справи.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Мародя Показати IP 24 Жовтня 2013 12:53
Звичайно дочекаються! Всі!Всьо всем заплотют, и даже процент будет. Надо токо верить. Колега, підказує, що скоро вічне життя буде. лЮДИ ПИТИМУТЬ виключно аспірін, і всім буде добре.
Лучанин Показати IP 24 Жовтня 2013 13:03
Це мабуть брати Бондаруки і Осіпов статєйку замовили...........мстять с..и !
лучанка до Лучанин Показати IP 24 Жовтня 2013 14:39
плюсую +100%
Заказуха Показати IP 24 Жовтня 2013 15:46
Пшонка + Олексюк рулять!
Кіса Показати IP 24 Жовтня 2013 15:55
Та хватає у банка "доброжилатєлєй" в т.ч. і Пшоненя яке "випустили" нещодавно із сізо,i продажний Олексюк постійно гадить.........
rrr Показати IP 25 Жовтня 2013 09:48
Янукович, УБЛЮДОК, кришуе цей ОБЩАК ПР. ЗЕЧАРУ за решетку !!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus