USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Деталі здачі ЗНО на Волині

30 Травня 2013 14:44
Для забезпечення відкритості та публічності ЗНО на Волині спостерігачами зголосилися вже 11 осіб, - повідомили під час прес-конференції, присвяченої кампанії спостереження за ЗНО-2013, що відбулася сьогодні, 30-ого травня.

Цього року за проведенням ЗНО на Волині спостерігатиме Громадянська мережа ОПОРА.
Регіональний координатор цієї ініціативи у Волинській області Дмитро Безвербний розповів, що цього року ЗНО відбудеться у Луцьку, Ковелі, Нововолинську та Маневичах.

У Луцьку працюватиме 16 пунктів тестування, у Ковелі - 5, у Нововолинську та Маневичах - по 3 пункти. Для спостереження обрали Луцьк та Маневичі. Якщо виникатимуть проблеми у інших містах, організація відправлятиме туди своїх спостерігачів. Спостерігатимуть від 3 до 25 червня, наразі зареєструвалися 11 спостерігачів, це переважно студенти старших курсів університетів, які свого часу здавали ЗНО.

Результати спостереження обіцяють опублікувати на інтернет-сайті організації.

Як контролює прозорість ЗНО ОПОРА

За законом, зголоситися у якості спостерігачів цього року можуть представники громадських організацій, ЗМІ, батьківських комітетів та піклувальних рад.

Координатор всеукраїнської кампанії спостереження за ЗНО-2013 Ольга Стрелюк повідомила, що ОПОРА спостерігає за проведенням ЗНО з 2008 року. За її словами, Український центр оцінювання якості освіти та його регіональні представництва зацікавлені у співпраці з громадськими спостерігачами.

«Щороку ми надсилаємо Українському центру оцінювання якості освіти свої рекомендації. Центр не завжди хоче визнавати свої помилки, хоча протягом останніх декількох років ми зробили внесок у покращення якості ЗНО. Яскравим прикладом цього є процедура використання металодетекторів, дещо врегульована цього року», - розповіла Ольга Стрелюк.

За її словами, громадське спостереження здійснюється з метою забезпечення публічності та відкритості процесу ЗНО.

«Ми - незалежна структура, і не зацікавлені в тому, щоб викривати чи робити голосні заяви, ми об’єктивно дивимося та даємо незаангажовану оцінку. Ми маємо право зупиняти порушення процедури ЗНО, звертатися до інструктора, або уповноваженого і просити їх, аби зловживання ліквідували», - повідомила Ольга Стрелюк.

Найпоширеніші порушення під час проведення ЗНО

Серед найпоширеніших порушень, які були зафіксовані минулого року, є свідомі та несвідомі, - зазначила координатор всеукраїнської кампанії спостереження за ЗНО-2013.
Найпоширеніше несвідоме порушення - учасник ЗНО з’являється на пункт тестування без відповідних документів (сертифікат, паспорт або свідоцтво про народження, та запрошення-перепустка).

Свідомі порушення - списування, консультації, шпаргалки в туалетах, мобільні телефони у бачках туалетів, спроби зателефонувати репетитору, також були поодинокі випадки, коли люди хотіли здати тестування замість когось іншого.

Минулого року результати 501 роботи в Україні анулювали, з них приблизно 450 - за використання технічних засобів зв’язку у пункті тестування. Порівняно з попередніми роками таких випадків побільшало, - повідомила Ольга Стрелюк.

Персонал теж робить здебільшого несвідомі помилки, наприклад, інспектор може видати зошит не тому учаснику. Інструктори, які перебувають в аудиторії, часом лояльно ставляться до списування, сприймаючи учасників тестування, як власних учнів. Одного разу, під час проведення першого ЗНО, інструктор запропонувала абітурієнтам разом розв’язати усі завдання. Також був випадок, коли інструктор писала твір на тему, яка була задана.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus