USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

GPS-моніторинг пасажирського транспорту у Луцьку допомагає заробити гроші

29 Січня 2010 08:42
Пасажири луцьких автобусів на маршруті №15 і 9 кілька місяців мають змогу чути, як оголошуються зупинки. Більше того – відповідний пункт зображений на моніторі. Як з’ясувалося, ці нововведення – перша ластівка системи GPS-моніторингу, про яку так довго говорили в луцькій мерії.
Винахід американців
GPS (Global Positioning System) – проект, який свого часу розробив Пентагон. Це - високоточне позиціонування найрізноманітніших рухомих і нерухомих об’єктів на місцевості.
Основа такої системи - 24 супутники, які називають NAVSTAR (Navigation Satellite Time and Ranging). Ці супутники працюють у єдиній мережі і знаходяться на шести різних кругових орбітах, розміщуючись таким чином, аби  з будь-якої точки поверхні Землі було видно частину цих супутників.

Таким чином, передвачі на Землі, які, як павутиною, зв’язані з цією системою супутників, можуть безпомилково фіксувати, де саме знаходиться об’єкт, до якого вони прикріплені.   
Саме ця система дозволяє точно стежити за рухом транспорту. Технологія GPS-моніторингу транспорту застосовується у диспетчерських службах,  для того, аби контролювати і координувати транспорт, зав’язуючи його у свої власні схеми. Зокрема, використовується ця система і для контролю маршрутів, якими їздить громадський транспорт.
Кожен автомобіль у такому разі повинен бути обладнаний спеціальним приладом – трекером. Він, приймаючи сигнали з супутника, визначає своє місце і надсилає дані на сервер власнику чи диспетчеру.
GPS задарма
Обладнання для GPS-моніторингу досить дороге. Залежно від виробника, ціни на термінали можуть сягати до 400 доларів США за один комплект.
Щоправда, луцькі маршрутки обладнані вітчизняними приладами МАК, які, за словами директора Луцького підприємства електротранспорту Костянтина Патракєєва, на порядок дешевші.
А луцькому «депо» встановлення таких приладів обійшлося взагалі задарма. Усю необхідну апаратуру в довгострокову оренду надала ЛПЕ компанія «ПАСТРАНС реклама»
«Депо» і муніципальні транспортники отримали основу системи диспетчеризації, на яку вони хочуть згодом «підсадити» увесь міський громадський транспорт. А «ПАСТРАНС реклама» стала розпорядником цікавого і технологічно нового для Луцька рекламоносія – відео на моніторах у транспорті, яке можна розміщувати в тій послідовності і з тією частотою, яку захоче рекламодавець.
За словами Костянтина Патракєєва, який, до речі, до серпня минулого року очолював транспортний відділ департаменту економіки Луьцкради, встановлення автомобільних трекерів на усіх маршрутках та створення єдиної диспетчерської служби, дасть можливість точно знати про рух автотранспорту, контролювати його та уникати нечесної конкуренції між перевізниками.
«Сьогодні ми маємо таку систему на кількох машинах, але вже укладений договір на обладнання автотрекерами 29 автомобілів. Думаю, скоро обов’язковою умовою для міських перевізників буде наявність системи GPS-моніторингу. Це світова практика», - розповідає директор ЛПЕ.
«Система перспективна. З часом буде створено єдину диспетчерську службу для автобусів та тролейбусів», - запевняє директор Луцького підприємства електротранспорту.
Система дає можливість самому водієві оперативно реагувати, контролювати свій рух, - розповідає директор ЛПЕ. Водій бачить, як він проходить контрольні точки, чи має відхилення від графіку. Може або збавити швидкість, або додати. Диспетчер також бачить, як рухається транспорт. Можливо, розповідає Патракєєв, з часом буде розроблено схему коригування графіків руху, наприклад, у разі, коли необхідна заміна транспортного засобу на інший.
«Це може слугувати боротьбою з недобросовісною конкуренцією, там де є довготривалі відстої, недотримання швидкісних режимів руху. Деякі водії спеціально їдуть повільніше, а дехто навпаки – обганяє конкурентів. А це відображається на виручці. Наприклад, на 15-му маршруті, де кільцевий рух, часто буває таке, що водій обганяє іншого і один їде взагалі без пасажирів», - каже директор ЛПЕ.
Реклама на колесах
«ПАСТРАНС РЕКЛАМА» має один з найцікавіших рекламних носіїв у місті. На моніторах з високою роздільною здатністю, розміщених у маршрутках, транслюються рекламні ролики.
Директор ТзОВ «ПАСТРАНС РЕКЛАМА» Сергій Мельник розповідає, що рекламодавці можуть обирати - скільки часу і де буде траслюватися їхня реклама.
«Екрани розміщені в найбільш пасажиромістких маршрутах міста -  15, 15а, 9, 9а. Рекламодавець може сам обирати місце маршруту, де буде транслюватись його відеоматеріал. Наприклад - біля свого офісу, супермаркету, в місцях найбільшого скупчення пасажирів тощо. Окрім того ми «крутимо» ролики на нових широкоформатних моніторах, що мають високу роздільну здатність та широкий кут огляду» - розповідає Сергій Мельник.
«ПАСТРАНС РЕКЛАМА» безкоштовно надає рекламодавцю повний контроль за демонстрацією реклами - через інтернет. Є у сайту компанії й інші можливості. «Наші клієнти мають змогу отримувати всі архівні дані про перебіг рекламної кампанії – час, тривалість, місця розміщення. Тож зможуть детально проаналізувати свою рекламу, внести корективи та вибрати оптимальний варіант подальшої співпраці» - розповідає директор.
«Така реклама, як показують дослідження, добре підходить банківськівським структурам, туристичним та страховим агентствам, супермаркетам», - розповідає Серігй Мельник.
Сьогодні громадським транспортом у Луцьку користується 70% населення. (90% з них - активне, платоспроможне, віком від 18 до 60 років. За словами директора «ПАСТРАНС РЕКЛАМА», це дає можливість стверджувати, що рекламувати на таких носіях можна будь-які товари та послуги, орієнтовані на цю цільову аудиторію.
Щоб залучити рекламодавців, підприємство пропонує і систему знижок. Тому, запевняє Сергій Мельник, вкладені кошти будуть повернені сповна.
*   *   *
До слова, система GPS-моніторингу дозволяє встановлювати на автомобілі і датчики контролю палива, проводити безготівкову оплату в громадському транспорті та отримувати інформацію про реальну кількість пасажирів, яких було перевезено на маршруті. Але все це – в майбутньому, кажуть транспортники.
Юлія Малєєва
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Сергей Показати IP 30 Січня 2010 09:46
Черговий откат Патракєєва-Шиби. І що воно дало для підприємства. Самі ж хочуть відмовитись від 9 маршруту. Краще б людям в ЛПЕ зарплату видали.
* Показати IP 30 Січня 2010 21:07
"Усю необхідну апаратуру в довгострокову оренду" - про оренду вже колись казали, коли брали великі автобуси для маршрутів 9 та 15 і що з цього вийшло? Великі збитки для підприємства. "...на яку вони хочуть згодом «підсадити» увесь міський громадський транспорт" - а платити за все будемо знову ми - пасажири. Цікаво, скільки тоді буде коштувати квіток в маршрутці?
http://avls.com.ua Показати IP 15 Червня 2010 15:56
цена такой системы от производителей да на таких объемах как весь по всему Луцку будет составлять максимум 200 долларов США, а никак не 400 Все возможности спутникового GPS мониторинга от производителя оборудования GPS мониторинга
www.transcontrol.in.ua - Системи супутникового ионіторингу Показати IP 17 Жовтня 2010 11:56
Рухаємось в правильному напрямку, молодці. Тестування нами такої системи в Червонограді Львівської області показали, що 40-50% грошей за проїзд залишаються у водія. Якщо ці грощі повернути власнику, то нема змісту піднімати ціни на проїзд. А ще, окрім реклами є можливість встановлення камер в транспорті, я думаю ви були б не проти після викрадення вашої сумки в автобусі знайти її?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus