USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.20 39.40
  • PLN 9.71 9.93

Нововведення у мерії: «засекречені» зарплати та генплан. ДОКУМЕНТ

23 Вересня 2013 08:49
Документ, який визначає перелік відомостей, що містять службову інформацію, створили у мерії Луцька. На думку юристів, цей перелік суперечить Закону «Про доступ до публічної інформації».

Документ має назву «Перелік відомостей, що становлять службову інформацію у виконавчих органах Луцької міської ради».

Розпорядження про визначення переліку таких відомостей 18 вересня підписав міський голова Микола Романюк.

Згідно з текстом документу в цьому переліку - інформація, наслідком розголошення якої може бути порушення конституційних прав і свобод людини та громадянина, нанесення шкоди територіальній громаді, створення перешкод роботі муніципалітету тощо.

Перелік розділений на 12 тематичних підрозділів: «Індивідуальні відомості про працівників виконавчих органів міської ради», «Оборонна та мобілізаційна робота», «Зв’язок», «Будівництво, архітектура, земельні відносини», «Житлово-комунальне господарство» та інші, - інформує Волиньpost.

Для прикладу, в список службової інформації потрапили генеральний план міста, відомості про заробітну плату працівників та відомості, що містяться у деклараціях про доходи тощо.

Варто зауважити, що відомості, які відносять до службової інформації, згідно з чинними законами належать до категорії даних з обмеженим доступом.

КОМЕНТАР ЮРИСТА

Медіа-юрист Інституту розвитку регіональної преси Людмила Панкратова вважає, що цей Перелік, містить ряд суперечностей та не відповідає вимогам Закону України «Про доступ до публічної інформації».

Так, юрист вважає, що критерії віднесення інформації до службової, запропоновані в Переліку, не відповідають вимогам частини 2 статті 6 Закону «Про доступ до публічної інформації».

Зокрема, законом не передбачені такі критерії, вказані у документі мерії:

- інформація створена за кошти міського бюджету або перебуває у володінні, користуванні чи розпорядженні міської ради.

- інформація, внаслідок якої можливе нанесення шкоди інтересам територіальної громади міста, або ж створення перешкод у роботі виконавчих органів міської ради.


Окрім того, у документі мерії немає передбаченого законом важливого критерію: «шкода від оприлюднення такої інформації переважає суспільний інтерес в її отриманні».

Юрист вважає, що до Переліку службової інформації, визначеного луцькою мерією, потрапила інформація, яка згідно з чинним законодавством є безумовно відкритою.

Зокрема, це відомості про заробітну плату працівників та відомості, що містяться в деклараціях про доходи.

Юрист нагадує: частина 2 статті 12 Закону України «Про засади запобігання та протидії корупції» передбачає, що відомості, зазначені у декларації про майно, доходи, витрати і зобов'язання фінансового характеру за минулий рік, зокрема, міського голови, та їх заступників, керівників виконавчих органів міських, рад та їх заступників, секретаря міської ради «підлягають оприлюдненню протягом 30 днів з дня їх подання.

Інформацією з обмеженим доступом у цьому випадку є хіба що відомості щодо реєстраційного номера облікової картки платника податків або серії та номера паспорта громадянина України, а також реєстрації місця проживання, дати народження декларанта, місцезнаходження об’єктів, які наводяться в декларації.

Крім того, частини 6 та 7 статті 6 Закону України «Про доступ до публічної інформації» передбачають, що «не належать до інформації з обмеженим доступом відомості, зазначені у декларації про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру, оформленої за формою і в порядку, що встановлені Законом України «Про засади запобігання і протидії корупції».

Також великий сумнів викликає і віднесення до службової інформації генерального плану міста, (розділ 3. Будівництво, архітектура , земельні відносини). Адже відповідно до частини 11 статті 17 «Про регулювання містобудівної діяльності» передбачено наступне:

«Загальна доступність матеріалів генерального плану населеного пункту забезпечується шляхом його розміщення на веб-сайті органу місцевого самоврядування та у місцевих періодичних друкованих засобах масової інформації, а також у загальнодоступному місці у приміщенні такого органу, крім частини, що становить державну таємницю та належить до інформації з обмеженим доступом відповідно до законодавства. Зазначена частина може включатися до складу генерального плану населеного пункту як окремий розділ».

Відповідно, немає потреби визначати, що генплан у якийсь частині є службовою інформацією, оскільки у складі генерального плану може бути лише державна таємниця, викладена в окремому розділі, - наголошує медіа-юрист Людмила Панкратова.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
лучани Показати IP 23 Вересня 2013 09:03
В Україні,що не організацію створять,вічно виходить КГБ. Кому потрібні їхні мізерні зарплати ? Чи Генплан,який неможливо виконати,бо нема грошей ?
Луцьк Показати IP 23 Вересня 2013 11:52
Краще напишіть за що вони так кучеряво жиуть. І запитайте, де грошенята взяли? Якщо у них такі мізерні зарплати. Де вкрали, хабарЯми добрали.Кому вони потрібні, народ і так знає своїх"георїв"
Факт Показати IP 23 Вересня 2013 14:51
Мер знову поклав на громадські організації, партії та журналістів. Комсомол однако.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus