USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Скільки буде коштувати волинська картопля. АНАЛІТИКА

21 Вересня 2013 12:00
Нині урожай картоплі набагато нижчий, ніж торік, тому вона подорожчає.

ЩО БІЛЬШИЙ НАЧАЛЬНИК ― ТО КРАЩИЙ УРОЖАЙ

Копання картоплі в розпалі. На городах то тут, то там селяни працюють родинами. Тракторцями чи кониками виорюють рядки, а вже потім розгрібають землю копачками. От тільки мішків чи сіток із бульбами на полі небагато. Врожай нині, кажуть селяни, зовсім нікудишній. На окремих площах навіть насіння не вдається повернути, - повідомляє Волинь-нова.

― Через спеку валовий збір картоплі, за моїми даними, зменшився на третину порівняно з 2011 роком. Скільки накопали її торік, ніхто не знає. Декларували дуже багато, але товарної продукції було мало. Цього року і врожай сформувався менший, і якість його гірша, ― каже заступник голови Асоціації фермерів і землевласників Волині Олег Галасун.
― Нині маємо 50 відсотків втрат порівняно з минулим роком. Через дощі стало важче обробляти поле, бо ґрунти у нас трохи глинисті. А неналежний обробіток позначився на врожаєві, ― пояснює ситуацію в картопляній столиці Волині ― селі Гайки Турійського району ― тамтешній сільський голова Анатолій Жолоб. ― Крім того, дощі змили захист від шкідників і бульби вражені дротяником. Також зменшилася товарність другого хліба Полісся. Якщо раніше у сорту Белароза вона була 96 відсотків, то цього року значно більше дрібної картоплі.

Через зливи у багатьох місцях північних районів стояла вода і картопляні плантації просто викисли. Подекуди у селах людям довелося пересаджували бульбу на підвищені місця. Наприклад, як у Бихівській, Залазівській, Бірківській та Седлищанській сільрадах Любешівського району.
Неврожай картоплі не лише на Волині, а й по всій Україні. На думку голови Союзу сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів Івана Томича, цього року в державі її зберуть приблизно на третину менше, ніж торік. Це пов’язано з тим, що за цю культуру не беруться великотоварні сільгосппідприємства, а здебільшого особисті селянські господарства, які покладаються не на технології, а на погоду. Нинішнього ж сезону погодні умови були не зовсім сприятливі. Відтак бульби уражені ще й хворобами.
Якщо селяни не мають узагальненої достовірної інформації, орієнтуються лише на власні спостереження і доволі скептично оцінюють ситуацію, то чиновники здебільшого налаштовані оптимістично. Дізнаючись про тенденції на картопляному ринку, підмітив цікаву особливість: що вищий начальник, то бадьоріший прогноз. А офіційна статистика взагалі вразила. За даними Держстату, станом на 2 вересня в Україні зібрано 14,8 мільйона тонн картоплі. А це навіть на 4 відсотки більше, ніж попереднього року. Волинь же задекларувала, що врожай лише на 2 відсотки нижчий, ніж торік. З такими звітами й до комунізму недалеко.

НЕ ПОСПІШАЙТЕ ПРОДАВАТИ ДРУГИЙ ХЛІБ
Неврожай зумовив значне підвищення цін на картоплю. Спочатку заготівельники з південних та східних областей пропонували волинським селянам 1,5 гривні за кілограм. Проте люди просто відмовлялися продавати продукцію за такою ціною. У Гайках Турійського району не захотіли її віддавати навіть по 1,8 грн/кг. Воно й не дивно, адже звідси відправляють врожай у Харків за ціною по 2 грн/кг. Спродують і на львівському оптовому ринку «Шувар» ― по 2,2―2,5 грн/кг. А от на Маневиччині продати бульбу по 1,8 грн/кг повважали за прийнятне. Загалом же у волинян закуповують її здебільшого в межах 2―2,2 грн/кг.
― Цьогоріч дешевої картоплі не буде: ні у нас, ні в сусідів, ― переконаний Олег Галасун. ― Зауважу суттєвий момент: у сусідніх країнах ― також. У Німеччині цього сезону декларували 300 євро за тонну, але фактично вийшло 450. У Польщі ціну фіксували на позначці 180 євро за тонну, а вона виявилась більшою. У Росії просять більш як 300 євро за тонну. Про Єгипет і мови немає ― там нині війна. Поки що на оптовому ринку Волині ціна тримається в межах 1,8―2,2 грн/кг, а в східних областях ― 2,6―2,8 грн/кг.
Довелося почути різну інформацію щодо заготівельників. В одних районах їх чимало, в інших ― немає. Часто закупівельники вдаються до бартерного обміну.
― Машин мало, в основному обмінюють картоплю на помідори, цибулю, кавуни, ― розповів начальник управління агропромислового розвитку Любешівської райдержадміністрації Микола Любежанін. ― Скажімо, цибулю міняють на бульбу в пропорції 1 до 2. Якщо перевести на гроші, то ціна картоплі виходить близько 2 грн/кг.
Навіть у сезон не дешевшала вона й на ринках. Обстеживши продуктові ринки в районах та Луцьку, науково–дослідний центр «Агропромпродуктивність» підсумував, що роздрібна ціна на Волині коливається в межах 2,12―2,5 грн/кг (в середньому 2,3 грн/кг). Хоча в інших областях вона вища. Тому спеціалісти радять краянам не поспішати зі збутом продукції.


ЯКА ПЕРСПЕКТИВА У ГАЛУЗІ?
Традиційно в сезон копання картоплі в краї починається справжня лихоманка. Дядьки завзято чухають голову: куди продати врожай? Притому найчастіше кивають на владу, яка й пальцем не вдарить, щоб підтримати виробників. Щоправда, цього року голова облдержадміністрації Борис Клімчук навіть звернувся до адміністрацій Вінницької, Дніпропетровської, Донецької, Запорізької, Кіровоградської, Луганської, Миколаївської, Одеської, Харківської, Херсонської областей та Криму і Севастополя, аби тамтешня влада посприяла волинським виробникам овочів у збуті продукції. Майже з усіх регіонів надійшли позитивні відповіді: там готові підтримати волинських фермерів та одноосібників. Відтак усі контакти передали в Асоціацію фермерів та землевласників України.
Проблема, на мою думку, не тільки в погано налагодженому збуті. Уже кілька років товчуть у ступі воду про оптовий ринок, якого досі так і не збудували на Волині. Загальновідомо, що майже 97 відсотків картоплі в нашій області дають господарства одноосібників. Подібна ситуація і в Україні. Звідси й проблеми. Не хочу образити селян, але переважна більшість із них не є товаровиробниками у класичному розумінні. Вони вирощують цю культуру насамперед для себе, продають тільки залишки і часто нарікають, що нема покупця, водночас не шукаючи його. Такий підхід може дозволити собі хіба якийсь суперпопулярний митець, який сам диктує моду. Але аж ніяк не сільгоспвиробник.
В Україні збирають близько 20―23 мільйонів тонн бульб. А для споживання потрібно лише 5 мільйонів, тобто в кілька разів менше. Решта йде на насіння, корм або й просто псується. За даними Української асоціації виробників картоплі, висаджують 4 мільйони тонн. Стільки ж згодовують худобі, хоча це вельми неефективний і затратний корм. Це добре видно в перерахунку на кормову одиницю: 0,78 кілограма пшениці дорівнює 3,3 кілограма картоплі. Ось і порахуйте, що вигідніше згодовувати худобі, якщо зерно купують по 1,5 тисячі гривень за тонну, а картоплю ― пересічно по 2 тисячі. Вартість кормових одиниць відповідно 1,17 гривні та 6,6 гривні. Ще від 4 до 7 мільйонів тонн урожаю просто псується.
Варто визнати, що майбутнє картоплярства ― за спеціалізованими виробниками: фермерами, одноосібниками чи великотоварними підприємствами. Головне ― вони мають орієнтуватися на ринок. Але волинські селяни й без бульби не пропадуть. Альтернативою може бути ягідництво та вирощування овочів у закритому ґрунті. На думку Олега Галасуна, саме за такими культурами майбутнє дрібних виробників. Хоча ці галузі потребують багато ручної праці, але рентабельність їх значно вища. Зрештою саме така тенденція вже намітилася. Щороку в Україні скорочують площі під картоплею, бо дедалі більше селян відмовляються її вирощувати. Натомість з’явилося чимало фермерів, які спеціалізуються саме на цій культурі. У волинських супермаркетах давно продають бульбу місцевих виробників.
Досі основний вал картоплі дають саме селянські господарства, незважаючи на те, що значно більше ресурсів витрачають на гектар посадки і менше отримують прибутку, ніж великотоварні підприємства. Але безробітне українське село ніяк не може подолати інерцію традиційного господарювання, тож поліщуки знову й знову беруться садити бульбу, навіть якщо доведеться її згодовувати свиням чи викидати навесні гнилою.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Sergiy84 Показати IP 21 Вересня 2013 12:45
Третє фото - клас!
Гогія до Sergiy84 Показати IP 21 Вересня 2013 12:54
Астарожьна, нє спугнітє, вієзжаєм всей республікай)))
Факт Показати IP 21 Вересня 2013 12:45
Файний підпис до фото "яка перспектива у галузі"

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus