USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Волиняни часто не знають, що таке хоспіс, і страждають від болю удома

12 Жовтня 2012 17:40
Попри те, що понад 14 тисяч волинян щороку потребує паліативної допомоги, більшість мешканців краю навіть не знають, чи існує або де розташована обласна лікарня «Хоспіс». Найчастіше родичі невиліковно хворих людей намагаються справитися з бідою самотужки.

Про це йшлося під час засідання за круглим столом у Волинському прес-клубі 12 жовтня.

Захід приурочений до Всесвітнього дня хоспісної і паліативної допомоги, що припадає на другу суботу жовтня щороку. Тема обговорення – як зменшити страждання людей, які приречені щодня відчувати біль, за умови, що державне фінансування на придбання знеболюючих препаратів – мізерне, та й законодавство обмежує можливість придбання потрібної кількості таких препаратів.

Так, в обласній лікарні «Хоспіс» на придбання медикаментів для пацієнта державою передбачено 6,5 гривень на день. Це при тому, що «мілілітр морфіну, а він є найфективнішим знеболюючим для таких хворих, коштує більше 10 гривень», - розповів головний лікар медустанови Володимир Бачинський. Медик зауважив, що щороку в заклад, який він очолює, надходить 220-250 тисяч гривень благодійних внесків, а обійтися без них лікарні було вкрай складно.

Саме тому, стверджує Бачинський, полегшення страждань невиліковно хворих людей і психологічного стану їхніх родичів залежить, насамперед, від визнання наявності проблеми на офіційному рівні. «Держава має знати, скільки людей потребує хоспісної допомоги. Немає нормативів щодо умов перебування, стандартів допомоги для хоспісів. Вільний доступ до опіоїдних препаратів – поки це теж невирішене питання» - наголосив головний лікар.

Поки ж, як зауважив заступник начальника управління охорони здоров`я ОДА Іван Грицюк, досягненням можна вважати те, що у планах волинської влади створити нові «хоспісні ліжка» на базі декількох районних лікарень. За словами чиновника, ця робота має розпочатися з початку 2013 року й відділення для тих, хто потребує хоспісної допомоги з`являться в центральних лікарнях госпітальних округів, як наприклад, Ковель чи Любомль.

Крім того, Іван Грицюк наголосив, що є потреба у створенні хоспісних відділень у спеціалізованих медзакладах, як от, протитуберкульозні диспансери. Одне з таких уже діє в Хотешівській тублікарні, - нагадав чиновник.

Тим часом в обласній лікарні «Хоспіс», де паліативну допомогу надають хворим з різними тяжкими захворюваннями, лише 25 так званих хоспісних ліжок, тоді як відповідно до нормативних показників МОЗ України загалом на Волині мало б бути принаймні 100, - повідомив Володимир Бачинський.

Медик зауважив, що найчастіше серед пацієнтів «Хоспісу» - онкохворі (більше половини), а також люди з важкими наслідками інсультів та інфарктів, пацієнти з важкими переломами, наприклад, хребта.


Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
сеня Показати IP 12 Жовтня 2012 17:49
до того хосписа ще й бабкиса два карман1са тод1 можна й л1куватися. куда вони Д1ВАЮТЬ т1 250тисяч ГРИВЕНЬ .
Вел Показати IP 12 Жовтня 2012 18:05
Ліжок справді там не вистачає, але завжди кілька ліжок пусують, аби за телефонним дзвінком чиновника покласти "потрібних" людей, і просто з вулиці покласти рідних туди не можливо...Вражає цинічність заступниці головного лікаря............Жах!!!
просто Показати IP 12 Жовтня 2012 22:23
цілком згідназ вами,хай би ще розказали скільки треба дати на карман щоб туди попасти
Анна Показати IP 13 Жовтня 2012 15:17
Це точно,просто попасти туди не можливо,тільки потрібно шукати різні виходи і входи.
Чеширский Кот Показати IP 14 Жовтня 2012 20:40
Мест маловато, но положить больного можно. Не гоните народ.
Hunt Показати IP 15 Жовтня 2012 09:29
" більшість мешканців краю навіть не знають, чи існує або де розташована обласна лікарня «Хоспіс»." і я не знаю, де знаходиться, так напишіть хоча б адресу у статті.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus