USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Завжди читайте етикетки. ІНТЕРВ’Ю

10 Жовтня 2013 12:33
Як захистити себе від небезпечної продукції чи неякісних послуг? Один зі способів – уважно читати етикетки і не боятися запитувати про наявність сертифіката якості продукції або обладнання. Про це – розмова з першим заступником генерального директора Державного підприємства «Волинський центр стандартизації, метрології та сертифікації» Тетяною Єрко.

Тетяно Анатоліївно, зазвичай, роботу ДП «Волинський центр стандартизації, метрології та сертифікації» пов’язують з перевіркою продуктів харчування, це так?

Це зовсім не так. Ми перевіряємо продукти харчування на відповідність маркуванню, але це не єдиний вид нашої роботи. Невипадково підприємство називається «Волинський центр стандартизації, метрології та сертифікації». Саме в цих напрямках ми й здійснюємо свою працю.
До прикладу, метрологія – це наука про вимірювання. Кожна людина щодня займається вимірюваннями. Ці процедури супроводжують людину протягом усього життя. Коли дитина народилася, її зважили, поміряли зріст.
Хто їхав на роботу власним автомобілем - дивився на спідометр, тобто вимірював швидкість. Вранці прокинулись – поміряли тиск, розмовляли по телефону – комп’ютерна програма порахувала, скільки грошей треба зняти з рахунку за дзвінок. Ми не задумуємося про вимірювання до того часу, поки вони нам не заважають жити. От коли людина прийшла в магазин і її обважили, тоді вона починає задумуватися – що стало цьому причиною: несправна вага чи людина?
Щоб все працювало правильно, й є такі підприємства як наше, де ви можете проконтролювати правильність роботи спідометра автомобіля, особистого тонометра, запитати чи повірена система обліку телефонних розмов, дізнатися, чи правильно показує вага.
Повірка – це визначення придатності до використання певного засобу вимірювальної техніки. Для цього у нас є велика кількість вихідних та робочих еталонів, вимірювальної техніки, за допомогою яких ми й виконуємо ці функції.
До прикладу, ми повіряємо лічильники води, газу, електроенергії, приладів медичного призначення, скажімо, апарату УЗД.
Ми виконуємо повірку усіх приладів, які працюють на Волині. Не перевіряємо лише прилади радіологічного контролю, бо в Україні спеціалізується на цьому Біла Церква.
Несправні прилади ремонтуємо в себе, або, при потребі, знаходимо відповідні підприємства. Організовуємо навчальні семінари, навчання з підвищення кваліфікації персоналу.

Розкажіть детальніше про систему обліку телефонних розмов. На підприємстві й їх повіряють?

Будь-які розмови, згідно з твердженням оператора, тарифікуються з першої секунди. Цим займається система обліку телефонних розмов, вона має облікувати час розмови і зняти плату за неї з вашого рахунку згідно тарифів. Це не просто прилад – це складна система. За повіркою цієї системи на підприємства, подібні нашому, звертаються оператори зв’язку. Оператори мобільного зв’язку повіряють облікові системи за місцем їх розташування, наприклад, у Києві. А ось стаціонарна телефонія області повіряється у нас.

З якими проханнями до вас можуть звернутися пересічні громадяни?

Виміряти рівень шуму в приміщенні, повірити лічильники води, газу, будинкові лічильники тепла, електроенергії.
Повіряють ваги для торгівлі. До слова, всі ваги мають бути повірені, у них має бути сертифікат якості.
Дівчата люблять штучну засмагу. Солярії також треба перевіряти: чи лампа напрацювала свій ресурс, чи не шкодить здоров’ю, чи є результати вимірювань, чи хтось перевіряв ті лампи. І в перукарні чи салонах краси варто запитати: мають вони відповідні документи, сертифіковане обладнання? Вам не мають права відмовити. Якщо таке стається, можете звернутися в інспекцію з питань захисту прав споживачів.
Також, коли ви прийшли у будь-який магазин, можете запитати чи повірена вага. Не бійтеся питати. Вам повинні показати тавро, пломбу, документ, який свідчить про повірку. Коли купуєте будь-який товар, не лише можна, а й потрібно, запитати чи є на цей продукт сертифікат. Просто споживачі не завжди користуються своїми правами. А найперше, ми повинні читати етикетки.

Давайте поговоримо про етикетки…

Доводиться стикатися з різними етикетками. Найпоширеніші маніпуляції: масло і спред, молочний і молоковмісний продукт. Це все треба уважно читати. Якщо продукт названий «Сметана», а в його складі вказані рослинні жири, то це уже сметанковий продукт, фальсифікат.
У законодавстві чітко прописано, що за маркування продукції відповідає виробник. І якщо у вас є підозри про те, що цей продукт містить речовини, не вказані у маркуванні, то ви можете принести продукти у наш випробувальний центр. Тоді знатимете напевне що це: масло чи фальсифікат.
А виробника штрафують за недобросовісне маркування продуктів харчування?

Контролем якості продуктів харчування займається кілька інстанцій. Наша роль у цьому вже менша. Це раніше у нас були інспектори.
Штрафувати і контролювати продукцію має Державна ветеринарна та фітосанітарна служба.
Якщо ми робимо за власний кошт перевірки, то розміщуємо інформацію на сайті. Коли продукцію приносять пересічні громадяни, то вони уже з нашим висновком можуть звернутися у захист прав споживачів.
Але у нас є добросовісні виробники, які постійно моніторять свою продукцію, і якщо вони замовляють певну перевірку, то результати ми можемо опублікувати тільки з дозволу замовника.
Крім того, ми робимо аналізи на замовлення інспекції з питань захисту прав споживачів і вони вже приймають економічні санкції.
Хотілося б наголосити: у нас діє державний стандарт України, який регламентує порядок маркування. Складники продукції повинні бути зазначені у порядку зменшення їх кількості. Тобто, якщо це ковбаса, то найперше на етикетці має бути вказане м’ясо, якого повинно бути найбільше, а тоді все решта.
Коли берете продукт, особливо, для дітей, обов’язково читайте етикетки: якщо там є замінники, підсолоджувачі, пальмова олія, стабілізатори, підсилювачі смаку, то купувати такі продукти дітям не варто. Краще придбати одну нешкідливу цукерку, ніж 100 грамів неякісного продукту. Кожна людина повинна бути поінформована і мати можливість зробити вибір.

Чи безпечні продукти харчування в Україні?

Продукти харчування є різні, але на ринок мають потрапляти лише безпечні, небезпечні мають вилучатися контролюючими органами.
Коли ви бачите будь-який сертифікат на продукцію, то це свідчить про її безпечність. У країні діє єдина вимога – щоб ця продукція була безпечна, і не зашкодила нічийому здоров’ю. Виробник, який хоче розмісти свою продукцію на ринку, має це довести.
Сьогодні ми не займаємося функціями інспектування. Такі обов’язки в інспекції з питань захисту прав споживачів

Останнім часом популярною темою для обговорень є перспективи вступу України до асоціації з Євросоюзом. Чи вплине підписання цієї угоди на роботу вашого підприємства?

У нас діють ще старі норми. В деяких напрямках діють ще радянські ГОСТи. Звичайно, щоб наблизитись до європейських стандартів потрібно змінювати законодавчу базу, що зараз активно проводиться.
Зараз ми акредитуємося в Національному агентстві з акредитації України. Це найвищий рівень акредитації. Тож після вступу в асоціацію з ЄС наші результати будуть визнаватися

На вашу думку, вступ до асоціації суттєво позначиться на місцевих виробниках?

У нас уже є підприємства, де запроваджені системи безпечності продукції, система управління якістю. І вони успішно працюють й зможуть достойно конкурувати на європейському ринку. Та багатьом нашим виробникам доведеться у цьому плані ще багато працювати. Але якщо вони хочуть розширювати свої ринки збуту – доведеться грати згідно з новими правилами і доводити продукцію у відповідність стандартам.

Розмовляла Юлія Малєєва
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus