USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Гачок для Порошенка: що стоїть за війною Луценка із Лещенком, - думка

3 Грудня 2016 09:21
«За незаконне збагачення» - кримінальне провадження саме з таким звинувачення відкрила Генпрокуратура проти відомого нардепа-викривача Сергія Лещенка.

Відкриття справи співпало зі свідченнями одразу двох депутатів щодо надання «американським спецслужбам» інформації про використання рахунків у США президентом Порошенком та членами його команди начeбто під час корупційних оборудок, - пише «Політека».

Квартирне питання

Історія з квартирою майже в 200 метрів квадратних розпочалася для Лещенка з невдалого візиту до відділення Сбербанку, де його «помітили» журналісти.

Потім з’ясувалося, що під час цього самого візиту нардеп завершував оформлення на себе та свою цивільну дружину Анастасію Топольську квартири в центрі Києві за 7,5 млн грн. Крім власне Топольської, майже половину суми Лещенко позичив у колишньої начальниці – головного редактора «Українскої правди» Олени Притули та матері.

Після цього генпрокурор Юрій Луценко, який майже два роки сидів із Лещенком поруч у Верховній Раді в одній фракції – Блок Петра Порошенка, відмовився прийти з ним на престижний міжнародний саміт YES.

«Говорити про боротьбу з корупцією разом із Лещенком вважаю неприйнятним та неприпустимим», – аргументував своє рішення Луценко.
Нардеп відкидав усі підозри в незаконності придбання квартири, за власною ініціативою за тиждень після купівлі здав усі документи про походження коштів з 90-х років до Національного антикорупційного бюро, а продовження дискусії навколо цього називав «політичним замовленням».

Буквально за кілька днів після початку історії з «квартирою Лещенка» на «квартирному питанні» погорів вже сам генеральний прокурор. Журналісти програми «Наші гроші» знайшли у компанії «Українські новітні телекомунікації», власником якої кілька років був Луценко зі своєю дружиною, вже вісім квартир у Києві. Вони були оформлені на колишню бухгалтерку цієї компанії, яка наразі мешкає в селі на Київщині.

Після того, як скандал почав набувати розголосу, квартири раптом викупив… депутат від фракції БПП Гліб Загорій – власник фармацевтичної компанії «Дарниця». В декларації за 2015 рік він задекларував мільйони готівкою в різних валютах, дві квартири та «нежитлове приміщення». В додатку до його декларації значиться одномоментна купівля 17 жовтня сімох квартир та двох нежитлових приміщень.

Поки Луценко з Лещенком обмінювалися звинуваченнями з приводу житла, НАБУ завершило перевірку купівлі квартири чинним нардепом. Не знайшовши ніяких порушень в цьому, справу передали до НАЗК, яке має перевіряти декларації чиновників на відповідність доходам.

Скандал з квартирами колишніх однопартійців можна було б вважати вичерпаним, якби прокуратура не перейшла у відкриту війну з нардепом.

Гачок для Порошенка?

1 грудня НАЗК повідомило про завершення перевірки купівлі квартини Сергієм Лещенком: порушення є, нардепа оштрафували на 200 мінімальних заробітних плат і на додаток конфіскували 1,8 млн грн. «знижки», яку він начебто отримав від забудовника.

«Прокинувся людиною, якій подарували 1,8 мільйона гривень. Відчуваю себе дуже щасливим, тільки от не можу пригадати, де ці гроші лежать. Бо вони існують лише в уяві співробітників НАЗК», – іронізував нардеп у власному Фейсбуці.

У доданому листі-запрошенні від НАЗК ішлося про пояснення щодо «подарунку», напевно від Олени Притули, яка позичила колишньому робітнику понад 2 млн грн. на цю покупку. На місці з’ясувалося, що необґрунтований подарунок нардепові надала компанія-забудовник через знижку, яку тепер у Лещенка зібралися конфіскувати. До того ж, від депутата почали вимагати свідчень щодо кримінальної справи, яку проти нього порушила Генеральна прокуратура за «незаконне збагачення».

Під час прес-конференції сьогодні Лещенко назвав цю кримінальну справу «особистою помстою з боку президента» і згадав про вражаючий факт.

«Декілька тижнів тому мене сконтактували з представниками американських спецслужб, щодо фактів корупції та використання американських кореспондентських рахунків чинним президентом та його оточенням в корупційних оборудках. Після того, як ця інформація була отримана, керівництвом України була дана команда «фас», – заявив Лещенко.

Чи не найдивніше, що про «факти використання американських рахунків» на початку грудня згадав депутат Олександр Онищенко, який переховується від українських правоохоронців у Лондоні після порушення проти нього справи за корупцію у особливо великих розмірах. Він пояснив, кому передав «компромат» на Порошенка, про наявність якого розповідав останні кілька місяців.

«Передав американським спецслужбам 29 листопада. Вони прилітали до мене в Європу. Хай вони тепер самі з Порошенком розбираються. Тому є американські спецслужби, на жаль для Порошенка, а не російські», – заявив Онищенко і показав лист-гарантію від Департаменту юстиції (аналог генпрокуратура в Україні – ред.) щодо захисту свідка в разі надання ним цінної інформації.

На останок нардеп підтвердив інформацію про те, що вів записи в кабінеті Порошенка на диктофон, який був вмонтований у ручний годинник. «Ви почуєте голос гаранта, щоб всі ілюзії зникли про любов до держави і України, до народу», – анонсував нардеп повторення для чинного президента скандалу з «плівками Мельниченка».

Хто кого грає?

В ситуації, коли навколо імовірного розслідування американськими спецслужбами корупції з боку Порошенка та його оточення, зійшлися інтереси ГПУ, НАБУ, НАЗК та нардепів, без відповіді залишається одне питання: хто є замовником цієї кампанії?

Політолог Руслан Бортник переконаний, що американцям свідчення Онищенка чи Лещенка щодо розслідування корупції в оточенні Порошенка не потрібні.

«Вони все знають і без них. Для розуміння ситуації ключовим є факт імовірного оприлюднення інформації. Можливо, з боку США дійсно відбувається шантаж президента чи людей з його оточення, а можливо і самі США попросили оприлюднити цю інформацію. Тоді це буде чорна мітка на адресу президента, демонстрація невдоволення діями українського керівництва. А тісні зв’язки Лещенка з частиною американської еліти відомі», – вважає експерт.

Жоден з опитаних нами експертів не вірить в незалежність дій українських правоохоронних органів і називають активність НАЗК та Генпрокуратури спробою відволікти увагу від нескінченних скандалів навколо президента: електронної декларації гаранта, вілли в Іспанії, театру на Подолі, протистояння Луценка з Лещенком та інше.

Директор Агенції з моделювання ситуації Віталій Бала бачить загрозу для українського суверенітету в одночасному розголошенні двома депутатами інформації про свідчення американським спецслужбам щодо корупції в оточенні українського президента.

«Слова пана Лещенка та інших людей, від яких нічого не залежить, я коментувати не буду, – каже Бала. – А от свідчення Онищенка – справа зовсім іншого порядку. Коли іноземні країни та їх спецслужби мають можливість шантажувати керівників іншої держави, в даному випадку України, нічого доброго для країни не буде».

Політолог нагадує, що інформацію про розслідування слідчі органи розголошують у ЗМІ з тим, щоб притягнути винних до відповідальності. «Коли це робиться виключно заради розголосу, досвід показує, що жодних наслідків це не дасть. Зате можуть шантажувати керівників щодо прийняття змін до Конституції, якоїсь приватизації, позачергових виборів тощо», – припускає експерт

Тотальним контролем за українською правоохоронною системою президент Порошенко зробив собі погану послугу, вважає Бортник. Тепер у українського протестного електорату залишається лише один вихід.

«Все вирішуватиметься лише на вулиці під час можливих масових акцій, якщо вони стануться. Подібні викиди владу роблять нелегітимною в очах західних партнерів, позбавляють її підтримки, що створює умови для масового виходу людей на вулиці, – прогнозує Борник. – Якщо не захопити владу таким чином, то зробити з нею «кульгаву качку», максимально слабкою. Згадайте, як закінчилися акції «Україна без Кучми», внаслідок яких він став нерукостисканним та пішов у політичне небуття».

Ілля Лукаш
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Українець Показати IP 3 Грудня 2016 10:13
Боже,в якій країні ми живемо.Вже цей смердючий трупний запах чути з усіх щілин.Чи здатні ми побудувати людську державу?Питання риторичне...Українці!Це ваша земля-не порошенків,онищенків,тимошенків,яценюків,гройсманів...Від вас залежить майбутнє цієї землі,бо державу,на жаль,ще потрібно збудувати на ній.
Українець Показати IP 3 Грудня 2016 10:33
Пой птічка пой. Так ти співаєш 25 років с*ка ти а не птічка!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus