USD 39.00 39.37
  • USD 39.00 39.37
  • EUR 39.20 39.60
  • PLN 9.76 9.95

Лучани відмовляються від «жеківського прибирання»

7 Жовтня 2015 13:30
Члени Луцького міськвиконкому внесли зміни до рішення виконавчого комітету «Про тарифи на послугу з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, що надається житлово-експлуатаційними підприємствами». Лучани, які мешкають в одній із багатоповерхівок, вирішили не платити за прибирання сходових кліток, а робити це самотужки, і попросили виключити плату за цю послугу з тарифу.

Про це стало відомо під час засідання міськвиконкому сьогодні, 7 жовтня.

Директор департаменту ЖКГ міськради Іван Кубіцький повідомив, що мешканці житлового будинку №19 по проспекту Соборності відмовилися від послуги прибирання сходових кліток, яку надає Товариство «М.Ж.К.». Щоправда, таку ініціативу виявив один під’їзд: за прибирання сходових кліток не платитимуть мешканці квартир №№ 26-55.

Відтак, в міській раді вирішили зменшити для лучан, які мешкають в цих квартирах, тарифи на утримання будинку.

Нагадаємо, Верховна Рада прийняла закон, який руйнує монополію ЖЕКів і дає змогу мешканцям багатоквартирних будинків ефективно управляти спільним майном.

У мешканців багатоквартирних будинків буде 2 шляхи: самоорганізуватися або приготуватися до нового управителя, який буде розпоряджатися їхніми коштами. Ним може бути як фізична, так і юридична особа, яка згідно з договором із співвласниками забезпечує належне утримання та ремонт спільного майна багатоквартирного будинку і прибудинкової території та належні умови проживання, а також задоволення господарсько-побутових потреб. Згідно з чинним законодавством, визначати його мешканці будуть колективно, під час загальних зборів.

ЧИТАТИ ЩЕ: ПОЗБУТИСЯ ЖЕКІВСЬКОЇ КАБАЛИ: ЩО ОБЕРУТЬ ЛУЧАНИ?

Зауважимо, лучани повинні визначитися, хто обслуговуватиме їхні будинки вже з липня 2016 року. Проте насьогодні мало хто достеменно знає про те, як і що треба зробити, аби стати повноправним господарем у власній багатоповерхівці. Відтак, депутати міської ради – члени депутатської групи «Новий Луцьк» пропонували департаменту ЖКГ розробити програму і план заходів щодо демонополізації ЖЕКів на ринку комунальних послуг. Однак інші депутати міськради під час сесії відповідний проект рішення не підтримали, оскільки повважали, що це питання не на часі, і залишили лучан сам на сам зі своїми комунальними проблемами.

До слова, у вересні Фонд Ігоря Палиці «Новий Луцьк» та Асоціація ОСББ «Лучани» підписали договір, згідно з умовами якого на базі Офісів розвитку кварталів представникам об’єднань співвласників багатоквартирних будинків міста надаватимуть кваліфіковану допомогу (юридичну, фінансову, консультативну), а також допомагатимуть лучанам створювати ОСББ у своїх багатоповерхівках.

Варто зауважити, що Фонд Ігоря Палиці «Новий Луцьк» бере на себе всі витрати, пов’язані з реєстрацією ОСББ. В Офісах, як показала практика і обіцяють представники Фонду, усім охочим нададуть консультації щодо створення ОСББ, проведуть відповідне навчання, а також допоможуть у виборі підрядників для виконання ремонтних робіт. Також Фонд готовий працювати з ОСББ на умовах співфінансування.

Крім того, в Луцьку започаткували нову ініціативу: Фонд створив револьверний фонд, з якого надаватиметься фінансова допомога ОСББ у вигляді поворотних коштів. Так, при створені об’єднань часто перші місяці має місце касовий розрив: треба сплатити частину коштів наперед, хоч мешканці ще не зібрали гроші. Однак, відтепер новостворені ОСББ можуть взяти на певний період поворотні кошти, на які не будуть нараховуватися відсотки, адже це не кредит.

Такий механізм, до слова, запроваджується вперше в Україні і на сьогодні в нашій державі він не має аналогів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 12
осбб Показати IP 7 Жовтня 2015 13:44
коли будуть бані в кожному районі.
тьотка Показати IP 7 Жовтня 2015 14:01
без жеків ми пропадем.
лучанка Показати IP 7 Жовтня 2015 14:41
Будуть сусідські війни), і це буде надзвичайно корисний досвід для всіх нас
Лучанин Показати IP 7 Жовтня 2015 15:23
Підїзди мають повністю мити раз в квартал !!!
льоля Показати IP 7 Жовтня 2015 15:25
Ви краще припиніть монополію САБАТЮЧКИ!!!! Отам сама справжня кабала. Про яку фінансову допомогу Палиці ви говорите? Нехай нам поробить капітальні ремонти в будинках, отоді подумаємо чи варто йому вірити
Анонім до льоля Показати IP 7 Жовтня 2015 16:31
чим вона погана?
льоля до Анонім Показати IP 7 Жовтня 2015 21:18
А чим вона хороша? Конкретно, по ділу. Якщо не маєш що відповісти, то мовчи
Катя до льоля Показати IP 7 Жовтня 2015 17:04
а з якої кстаті Палиця вам має робити капітальні ремонти в будинка? може вам ще зарплату приносити просто так в квартиру раз в місяць, аахах
льоля до Катя Показати IP 7 Жовтня 2015 21:20
А з якої КСТАТІ його так вихваляти? Палиця, то ти?
Анонім Показати IP 7 Жовтня 2015 15:30
Отямтеся! Які ОСББ? Юлька зробила на Відродження один показовий будинок і водить туди всіх. Підіть в інші будинки, які вона обслуговує. Це просто жах. І платити дорожче ніж в жеку. Отам то точно кабала. Набрала кредитів, а люди мусять платити, бо виставляє це окремою статтеє в переліку послуг в квитанції. Хто дав їй на це право? Куди дивиться влада?
ВОВК до Анонім Показати IP 7 Жовтня 2015 16:59
Влада дивиться на ЄВРОПУ!
Анонім Показати IP 7 Жовтня 2015 21:22
Юля Володимирівна С. - то Європа? До ....ОПИ ми з такими роботягами попадем

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus