USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Вже завтра: на Волині обиратимуть селищного голову об’єднаної громади

27 Серпня 2016 10:21
Перші вибори місцевих голів та депутатів 28 серпня відбудуться у семи об'єднаних громадах. Обиратимуть селищного голову і в Люблинецькій селищній об’єднаній громаді на Волині.

Так, Центральна виборча комісія розглянула звернення Вінницької, Волинської, Запорізької та Рівненської обласних державних адміністрацій і відповідною постановою призначила на неділю, 28 серпня 2016 року, перші вибори місцевих голів та депутатів у семи об’єднаних громадах.

Про це повідомляє прес-служба Мінрегіону України.

Зокрема, на Волині вибори відбудуться у Люблинецькій селищній об’єднаній громаді.

Крім того, вибори відбудуться у Вінницькій області у Іллінецькій міській та Вапнярській селищній об’єднаних громадах, у Запорізькій області - у Долинській сільській об’єднаній громаді, на Рівненщині - у Мирогощанській, Локницькій та Козинській сільських об’єднаних громадах.

Комісія оголосила з 9 липня 2016 року початок виборчого процесу у зазначених громадах.

Зі згаданих об’єднань перспективним планам формування територій громад областей, затвердженим Урядом, відповідають Люблинецька, Мирогощанська та Локницька громади. Отже вони гарантовано отримають усі повноваження і ресурси, зокрема, матимуть прямі бюджетні відносини з державним бюджетом.

Інші чотири громади наразі не відповідають перспективним планам областей.

Як повідомляло Інформаційне агентство Волинські Новини раніше, ще торік в області ухвалили перспективний план формування територій громад. Згідно з пропозиціями Мінрегіонбуду, одна з головних умов об’єднання громад - має бути її спроможність.

Перспективний план показує, як ефективно можна укрупнити 412 сільських, селищних та міських рад, їх потенційні адміністративні центри та всі населені пункти, що увійшли до їх складу. Але ще минулого року в краї точилися дискусії, бо сільські ради Волині були не надто вдоволені пропонованим об’єднанням.

ЧИТАТИ ЩЕ: УХВАЛИЛИ ПЛАН ФОРМУВАННЯ ГРОМАД НА ВОЛИНІ. КАРТА

І ось через рік після прийняття перспективного плану суперечки не вщухають. Села досі обговорюють до кого приєднатися. Особливо, малі села не поспішають приєднуватися до більших населених пунктів чи то селищ, чи то міст, аби не залишитися на периферії, віддавши всі ресурси центру.

Але тут може бути й інша причина таких піруетів: не всі сільські голови готові втратити владу на своїх місцях, тож замість того, аби стати старостами, вони воліють вберегти під собою крісла.

Якими б не були мотивації сільрад на Волині, факт залишається: наразі з 74 громад, передбачених перспективним планом, утворені всього лише 6. А на сьогодні, кажуть в ОДА, уже є пропозиції створити 81 громаду замість 74. Щоправда, до Львівщини Волині далеко: там свого часу пропонували 165 громад.

ЧИТАТИ ЩЕ: «ЗАКОНОДАВСТВО ЗА НАМИ ПЛЕТЕТЬСЯ НА ВЕТХІЙ ПІДВОДІ», – ОБ’ЄДНАНІ ГРОМАДИ ВОЛИНІ

Експерти ж зауважують: у процесі формування громад найважливішу роль має відігравати економічна складова: бо коли громади отримають мало грошей тільки тому, що не захотіли укрупнюватися, тоді й переглянуть свої позиції.

Натомість автори децентралізації говорили про те, що перехідний період має завершитися за 2 роки, себто восени 2017 року. Час спливає, та, не виключено, що перехідний період може затягнутися.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 12
Микола Показати IP 27 Серпня 2016 12:26
Хто знає а куди можна оскаржувати на голів сільських рад таких громад? Чи їм все можна робити? Принижувати гідність інших людей працівників села??
Анонім до Микола Показати IP 27 Серпня 2016 17:43
Невідомо. Таких адміністративно-теиторіальних одиниць ОТГ не існує згідно конституції.Статус голови теж незрозумілий.
петро Показати IP 27 Серпня 2016 13:16
перехідний період затягується по вині голів РДА районів, 60 процентів ПДФО поступає в район, навіщо їм спиряти обєднанню коли самому та разом з головами районних рад можна пиляти відкати!!!!!!!! гунчику за роботу!!!!!,
світлана до петро Показати IP 27 Серпня 2016 15:59
Абсолютно згідна, що об"єднання громад затягується головами РДА, а з другого боку, якби не "тягнули кота за хвоста" сільські голови. Від їхнього позиції і участі в цьому процесі залежить рух громад до об"єднання і падіння " з тріском" радянської системи врядування в Україні.
Анонім до світлана Показати IP 27 Серпня 2016 17:45
Якщо існує переспективний план обє'днання, то не має відношення таке об'єднання до добровлільності.
Селяни Показати IP 27 Серпня 2016 16:03
громада сільський голова на чолові з секретарем і іншими працівниками ведуть сее по відношенню до інших людей зухвало зверхньо лицемірно в деяких селах, треба їм корону на голові поправити шановний ГУНЧИК!!!!
селянам Показати IP 27 Серпня 2016 17:25
в якому селі ???? але треба було дивитись кого вибарали. а тепер .....
світлані Показати IP 27 Серпня 2016 17:28
більшістьі голови нічого не робить, тільки чекає зарплату, от в локачинському районі додумались створити одну громаду ( така позиція обох голів ) думають вони : навіщо владу віддавати, сільські голови стануть старостати, а вони і далі будуть керувати, жах коли такі люди при владі, гунчику або іди сам з області або звільни більшість голів рда які не хочуть реформ і тільки сидать на відкатах
Махно Показати IP 27 Серпня 2016 17:50
Взагалі якщо хоч хтось думає головою то цей закон по об'єднанню придуманий олігархами, порушує конституцію і права громадян. Він порушує сам принцип об'єднання голова може тихенько зібрати 10 людей і об'єднати кілька сел і по цьому закону все наче в порядку і суд не виграєш. ПДФО ніхто нормально не отримав і це по всій Україні таке. Все гальмують голови райрад за вказівкою зверху. І крім всього цього вже після виборів знов все рішалово проходить на рівні ради виконкому і голови оцих ОТГ. А на громаду як плювали так і ще більше плюють. Не вірте рекламі це все розводняк чистої води.
Мішка Показати IP 27 Серпня 2016 17:58
Нащо та громада? Як в радянські часи щось не так зробив як треба с\голові і вже всі летять до тебе до хати. То ганьба владі за таку громаду , щоб люди не могли жити в незалежній країні вільно щоб с\голова не говорив що ком і як робити хоч сам робить помилки на помилці і ведуть себе як свині перепрошую
Махно Показати IP 27 Серпня 2016 18:01
Стаття 133 КУ. Систему адміністративно-територіального устрою України складають: Автономна Республіка Крим, ОБЛАСТІ, РАЙОНИ, МІСТА, РАЙОНИ В МІСТАХ, СЕЛИЩА І СЕЛА. Стаття 140 КУ. Місцеве самоврядування здійснюється територіальною громадою в порядку, встановленому законом, як безпосередньо, ТАК І ЧЕРЕЗ ОРГАНИ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ: СІЛЬСЬКІ, СЕЛИЩНІ, МІСЬКІ РАДИ ТА ЇХ ВИКОНАВЧІ ОРГАНИ. Органами місцевого самоврядування, що представляють спільні інтереси територіальних громад сіл, селищ та міст, Є РАЙОННІ ТА ОБЛАСНІ РАДИ. Питання організації управління районами в містах належить до компетенції міських рад. СІЛЬСЬКІ, СЕЛИЩНІ, МІСЬКІ РАДИ можуть дозволяти за ініціативою жителів створювати будинкові, вуличні, квартальні та інші органи самоорганізації населення і наділяти їх частиною власної компетенції, фінансів, майна.
до МАхна Показати IP 28 Серпня 2016 10:00
А якщо голова ведуть себе знаханіло то до кого звертатись ??!! хто несе відповідальність куди жалобу написати на голів які ведуть себе зухвало?????????????????????????

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus