USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Назвали основні проблеми волинських аграріїв

29 Січня 2015 11:37
Низькі закупівельні ціни на молоко та зменшення поголів’я великої рогатої худоби - проблемні питання, які досі не вирішені в сільськогосподарській галузі області, обговорювали представники обласної влади та аграрії Волині.

Про це йшлося під час розширеної наради керівників агроформувань та фермерських господарств області 29 січня.

Сільське господарство утворює понад 16% валової додаткової вартості продукції у Волинській області. Про це повідомив директор департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Юрій Горбенко.
За темпами агропромислового виробництва область посіла торік 8 місце в Україні, за обсягом виробництва сільськогосподарської продукції на одного мешканця – 13 місце. Протягом десяти років в регіоні вдесятеро збільшилися площі посівів кукурудзи, у 8 разів – посівів ріпаку. Значно збільшилося вирощування кукурудзи на зерно. Традиційно стабільна площа посівів пшениці, яка становить понад 50% у структурі зернових.
Торік в області засіяли 3 тисячі гектарів сої, намолотивши 77 тисяч тонн цієї зернової культури. Простежується тенденція зі збільшення її посівів через стабільність ціни та попиту. Соя та ріпак на Волині витісняють цукровий буряк, виробництво якого наразі становить 21% від загального обсягу технічних культур.

Тваринництво, зі слів Юрія Горбенка, найбільш трудомістка галузь, що забезпечує роботою сільських мешканців протягом усього року.
В області діють 10 доїльних залів у 9 підприємствах, ще 2 інвестиційні проекти перебувають у роботі. Водночас в регіоні зменшується поголів’я ВРХ, в тому числі корів, що насторожує. Це зумовлено низькою закупівельною ціною молока, яку переробники мотивують низькою якістю продукту.

Малі фермерські господарства на Волині наразі виробляють 84% молока. Відтак, особливо проблемним є питання збуту молока малими та особистими селянськими господарствами (закупівельна ціна становить 2,3-2,5 гривні за літр та майже не відрізняється у 15 закупівельників на Волині).

Зі слів Юрія Горбенка, вже відомо про домовленість закупівельників зменшити цю ціну.

Для сільськогосподарських підприємств закупівельна ціна молока становить в області 3-4,6 гривні за літр. Водночас, як зауважив директор департаменту агропромислового розвитку, у Хмельницькій області ціна становить понад 5 гривень.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
6 соток Показати IP 29 Січня 2015 23:55
Основна проблема аграріїв - злочинна держава і олігархи.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus