USD 39.65 39.95
  • USD 39.65 39.95
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Операція «ліквідація»: що стоїть за реорганізацією управління архітектури в Луцьку

29 Серпня 2016 19:00
На чергову сесію Луцької міської ради пропонується проект рішення, відповідно до якого управління містобудування та архітектури Луцької міської ради хочуть ліквідувати. Натомість у міській раді мають створити департамент, до якого структурними підрозділами увійдуть управління архітектури та управління охорони культурної спадщини. Що це має вирішити і що за цим стоїть?

Так, напередодні сесії триває комісійне обговорення проекту рішення Про внесення змін до рішення міської ради від 23.12.2015 № 2/10 «Про затвердження структури виконавчих органів міської ради, загальної чисельності апарату міської ради та її виконавчих органів». Представляє його перший заступник Луцького міського голови Тарас Яковлев.

Зокрема, у проекті рішення йдеться про ліквідацію управління містобудування та архітектури і створення департаменту містобудування, архітектури та культурної спадщини. Для більшої ефективності роботи відділ охорони культурної спадщини, який очолює Петро Троневич, переведуть у структуру новоствореного департаменту і збільшать статус керівника цього відділу.

Практично на кожній комісії це питання викликає бурхливе обговорення.

Головним аргументом потреби прийняття такого рішення Тарас Яковлев щоразу називає незадоволення роботою нинішнього управління містобудування та архітектури. Особливо це стосується роботи головного архітектора Леоніда Герасимюка та головного художника Ярослава Матвіїва, а ще – поганої координації щодо співпраці з управлінням охорони культурної спадщини.

Цікаво, що той самий Тарас Яковлев заявляє: альтернативи Леоніду Герасимюку як головному архітектору в міськраді не бачить. Тож він ним і залишиться, хоча його роботою і не задоволені. Таке рішення під час засідання комісії ЖКГ посадовець пояснив: Герасимюк, найімовірніше, очолить управління архітектури, і, знову ж таки, ймовірно, буде заступником директора новоствореного департаменту.

Начальник департаменту, якщо такий створять, зі слів Тараса Яковлева, здійснюватиме адміністративні функції. А підрозділ мають оживити «новими, молодими, активними, незаангажованими кадрами». Тобто, головний архітектор, який нікого в міськраді не влаштовує, таки залишиться головним архітектором. З тією різницею, що над ним буде директор департаменту, який вочевидь «влаштує».

Як це змінить ситуацію з містобудівною документацією, архітектурою міста – мало хто з депутатів розуміє. Адже, як зауважила свого часу секретар міськради Юлія Вусенко, під час одного з обговорень, зі слів авторів проекту рішення, люди залишаються ті самі. То, може, варто робити кадрові рішення: звільнити неугодних і набрати нових людей? На що Тарас Яковлев відповідь, що це питання не вирішить.

Власне, на даний момент руками депутатів (в прямому сенсі цього слова, адже саме вони голосуватимуть за чи проти проекту рішення) буде розігруватися одна з цікавих шахових партій в місті.

Зауважимо: звільнити головного архітектора, головного художника міста та очільника управління захисту культурної спадщини вимагав свого часу депутат міськради Павло Данильчук. На той час депутати цю пропозицію не підтримали, у тому числі не були так категорично й налаштовані заступники міського голови.

І ось за короткий термін уже посадовці готують проект рішення щодо цих осіб. Чому? Не виключено, що каталізатором процесу стали наміри забудови земельної ділянки на вулиці Ковельській, 17. Адже документи на цей проект «зависли» саме в управлінні архітектури, а в колах архітекторів, науковців виникло чимало зауважень до цього будівництва.

Одна з ключових фігур цього будівництва – інвестор та водночас депутат міськради Андрій Козюра.

Під час засідання комісії з питань генерального планування, будівництва, архітектури та благоустрою, житлово-комунального господарства, екології, транспорту та енергозбереження, яку він очолює, депутат заявив: «Я думаю, ці зміни треба було приймати на початку нашої каденції. Але ні міський голова, ні заступники не були готові. Бо всі проблеми, які ми розгрібаємо на комісії, виходять з рішень управління архітектури». Звичайно, що під час цього він не обмовився жодним словом про Ковельську, 17. А саме питання він, як голова комісії, намагався якнайшвидше поставити на голосування, не давав висловитися з приводу вказаного проекту рішення депутату Микиті Рабану та секретарю ради Юлії Вусенко.

Але додамо: Леонід Герасимюк і Ярослав Матвіїв працювали в міській раді й за попереднього депутатського складу, в якому Андрій Козюра теж був обранцем громади. Та тоді головний архітектор і головний художник всіх, начебто, влаштовували. Більше того, у березні цього року, коли Павло Данильчук вимагав звільнити Герасимюка та Матвіїва, той же Андрій Козюра зазначив, що потрібно спочатку заслухати звіти посадовців і лише після цього вирішувати питання їхньої доцільності перебування на посадах (!!!).

Зі слів Тараса Яковлева, проект рішення не направлений на те, щоб звільнити певних людей, а на те, щоб збільшити повноваження структурного підрозділу. Натомість, відповідно до проекту рішення управління має бути ліквідоване. А департамент – створений, так би мовити, з нуля. Тож працівники управління, відповідно до процедури, все-таки мають бути звільнені, а потім набиратиметься новий штат. Формування нового департаменту зі «старих кадрів з домішками нових людей», поки що – на словах. На ділі все може виявитися інакше.

Заступник міського голови Сергій Григоренко, своє чергою, не упускає можливостей заявити: «Я вважаю, що ці люди (Герасимюк та Матвіїв – ред.) давно стоять в минулому, і всі говорять, що з ними працювати неможливо, що це люди непрофесійні і неналежним чином ставляться до своїх обов’язків. Матвіїва взагалі треба звільняти, на мою думку, бо він має масу доган. Ні Матвіїва, ні Герасимюка серед керівників не буде».

І все-таки: заради чого ця реформа? Збільшення статусу і зацікавлення у вигляді зарплати (директор департаменту отримуватиме більше ніж начальник управління), як каже Тарас Яковлев? Або ж заради того, щоб поставити нову людину - «незаангажованого адміністратора». А може, все-таки, щоб звільнити неугодних людей, не переходячи на персоналії?

Депутат Ігор Поліщук, своєю чергою, вважає, що саме останнє – головна причина розробки цього проекту рішення. Але ситуацію в міській раді намагаються всі обставити так, щоб реорганізацію ніхто не пов’язав з приватно-бізнесовими конфліктами.

«На мою думку, проект спрямований на звільнення Герасимюка, Матвіїва. Але ми маємо діяти чітко і відрито, викликати цих людей і висловити свої претензії. А не за спиною, тихцем звільняти. Симпатії або відсутність симпатії міського голови чи депутатів не є причиною до звільнення. В мене є багато запитань до Герасимюка та Матвіїва, але, чи є це підставою для звільнення? При всіх мінусах і всіх запитаннях, саме їхня позиція і протидія певним забудовам стали поштовхом до проекту рішення», - зауважив він під час засідання постійної комісії міської ради з питань дотримання прав людини, законності, боротьби зі злочинністю та корупцією, депутатської діяльності, етики та регламенту, яке відбувалося минулого тижня.

Після обговрення, під час голосування на комісіях, проект рішення не підтримали фракції УКРОП, Свобода, Народний Контроль та позафракційний Микола Яручик.

Урешті, під час сесії, яка призначена на 31 серпня, депутати планують почути думки самих Леоніда Герасимюка та Ярослава Матвіїва. Та, найімовірніше, саме зараз відбуваються міжфракційні кулуарні домовленості щодо вердикту по цьому питанню. Адже у березні за проект рішення щодо звільнення Герасимюка, Матвіїва та Троневича проголосували лише 7 депутатів, тож міськрада тоді не висловила недовіри посадовцям. Скільки голосів набереться в серпні на, фактично, те ж саме рішення, завуальоване «реорганізацією», дізнаємося зовсім скоро.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 12
Петро Показати IP 29 Серпня 2016 21:03
Андрій вже Тарасу проплатив. Всьо решено, товарищи присяжные заседатели.
*** Показати IP 29 Серпня 2016 21:38
Коли вже тих козюр нарешті хто ліквідує, а то все плодяться і плодяться
І нема на то ради Показати IP 29 Серпня 2016 21:47
То є грубе порушення ЗУ "Про архітектурну діяльність", "Про охорону культурної спадщини", відповідних постанов КМУ "Про структуру органів... , Примірних переліків... Типових положень і т. д. і т. п. То коли серйозно. А якщо з іронією і сарказмом,то коли болить голова - її не треба відрубувати, а лікувати. Так роблять розумні. А ті другі - як не стільці совають, то чиновників перебирають. А досоваються до того, що стануть містом обласного значення чи повітовим містечком Луцьком у складі Волинської землі, губернії чи воєводства з центром у Житомирі. Буде міський голова з писарем, шість чи вісім депутатів, поліційська дільниця, магдебургське право, футбольна команда третьої ліги "Лучеськ", але в обов'язковому порядку буде головний архітектор міста. Обіда бачите лі зіграла, каприз не задовольнили. Прийде лісник...
Інна Показати IP 29 Серпня 2016 23:49
Цікава чому така особиста зацікавленість в Т.Яковлева? Які свої питання він хоче вирішити цими змінами? Коли нарешті влада буде поацювати з народом і для розвитку а не для вирішення своїх питань.Гроші швидко зникають.А хороші справи люди довго памятають.
123 Показати IP 30 Серпня 2016 12:39
явно є порушення у звільненні - якщо ці люди через рік поновляться на роботі через суд -з відшкодуванням зарплати - це відшкодування має відбутися за рахунок Т Яковлєва і ко,так і запишіть у протокол,Громада Луцька платити НЕ БУДЕ,
лучанин Показати IP 30 Серпня 2016 14:48
скоро історичний Луцьк перетвриться на хаотично забудоване селище міського типу - і як бачу заслужено- ну як ми їх повибирали ,та ж давайте наступний раз вибори проведемо по принципу - жодного діючого депутата в раду - може це щось змінить. Позорище !
Лучанин Показати IP 30 Серпня 2016 15:29
Ота дитяча істерика Козюри, Яковлєва, Бондарука з мовчазної згоди Романюка і благословення їхнього політичного патрона є результатом нереалізованих захцянок.Пелена закрила очі і їм на* рати на закон на лучан. Хочу і все. Були би мудрими і далекоглядними, то хоч би спрогнозували результати своїх дій. Мова ж не про реорганізації - ліквідації, а про причину, що то побудила. Люди ж усе бачать. знають, а їм с*и в очі - кажуть, що то роса божа. Через два - три роки наступить "врємья Ч". В кращому випадку в Сірка очі будете позичати, а в гіршому - "копен - дупен" і приниження. Перша половина життя іде на формування авторитету, а в другій половині авторитет працює на тебе.І на що тут розраховувати !Що тоді робити будете? Але кому то я все кажу...
баба Ванга Показати IP 30 Серпня 2016 15:36
Герасимюк і Матвіїв - це два друга, "ху@ і попруга", свого роду тандем, який давно працює не на місто і від якого давно треба позбутись. Але це зробити непросто: чим довше працює "спеціаліст", тим важче його звільнити. Молоді хлопята з команди Романюка взяли це на себе і доведуть справу до кінця, але буде багато смороду. Запах буде довго триматись аж до околиць міста. Ці хлопці так просто не підуть, бо вони ні себе, ні своєї честі не поважають і гадають, що взяли бога за бороду. Це рівень вантажників совєцького масложиркомбінату. Буде схватка бульдога з моцеклєтом (моцеклєт - міська рада). Переможе моцеклєт.
Лучанка Показати IP 30 Серпня 2016 17:21
А я чула ,що хочуть замість управління архітектури створити цілий департамент з розширенням штату і із старим штатом
Лучнка Показати IP 30 Серпня 2016 20:48
Що то за Г_вно ця козюра, звидкі воно спливло ?
Було би смішно, але Показати IP 31 Серпня 2016 01:39
Ота молода поросль в міськраді, яку Романюку зверху наказали пристроїти по квотах - блатах, якщо би мала клепку в голові, то взялася справді до роботи. А то прийшли ніякі, і нізвідки, і з нічим. А щоби щось робити, то треба вміти, мати базову освіту, професійну підготовку, досвід, авторитет, трудовий стаж, повагу людей.Як лівньовку почистити, блін, то нема кому. Вже нагадую - у 2017 році знов буде топити, шось робіть! Як на ровері по центру їздити - череда. Кіоски, підвали ділити будуть, з лавками з рекламою як дурень з ступою носитися будуть,водою обливатися, рішати вопроси по землі, собак обгородити панелями за півмільйона - на то їх хватає. Ще, правда, рєзко взялися ліжка совати і б... міняти, шоб боялись. А спитай скільки квартир дали черговикам, що з тарифами робити, чого росте рівень безробіття? - то ви шось таке питаєте, дядьку, і ставите нас у невдобне становище, присікуєтесь не по дєлу. Такої смішної влади в місті ше не було.
Старожил до баби ван Показати IP 31 Серпня 2016 09:53
Деб*л і сракол*з гамн*ка Козл*ри чи як його козюри!складується думка що цей сц*кун керує містом!! Згадайте історію з "Буратіно" що хочуть то роблять...злодюги Виборці Гоніть цього "мера"в шию!!!!'

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus