USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Скільки платитимуть лучани за нерухомість

28 Січня 2015 15:10
Депутати міської ради довго сперечалися в якому розмірі встановити податкову ставку на нерухомість. Та врешті рішення прийняли.

Так, згідно з прийнятим проектом рішення, лучани за житлову нерухомість платитимуть 2% від мінімальної зарплати за метр квадратний. Не оподатковуються площі житлової нерухомості: квартири до 70 метрів квадратних і будинки до 140 метрів квадратних.

За нежитлову нерухомість депутати встановили ставку 0,25% мінімальної зарплати за метр квадратний.

Однак прийняттю рішення передували жваві дискусії. Так, депутат міськради, член депутатської групи «Новий Луцьк» Петро Савчук зауважив, що часто старі будинки, де живуть представники незахищених верств населення, мають більшу площу, аніж встановлена податкова пільга. Часто, аби зекономити площу невеликої ділянки, до будинків добудовували приміщення, які тепер теж рахуватимуться житловими, як і підвальні котельні чи гаражі. Тому він запропонував перенести розгляд питання.

Однак начальник управління фінансів Лілія Єлова зазначила, що варто прийняти рішення зараз, аби податкова вже формувала базу даних. Відтак, депутати вирішили розглядати питання на нинішній сесії.

Проте Петро Савчук зауважив: пенсіонери, які мешкають у ветхих будинках, приміром, на вулицях Сагайдачного або Дорошенка, платитимуть за підвали, прибудови, а їх загальна площа часто перевищує 200 метрів квадратних. Те саме і з новобудовами, де люди економлять кожен метр землі, роблячи прибудови до будинків.

Однак депутат Роман Романюк зауважив: в країні складна економічна ситуація, а закон про податок на нерухомість – перший крок до впровадження податку на розкіш. Та в ідеалі податок має нараховуватися не на квадратуру, а на оціночну вартість.

«Відтерміновувати прийняття рішення неправильно. Мешканці міста мають розуміти, що ми повинні прийняти його. Ми з часом перейдемо до оподаткування оціночної вартості. Нинішнє рішення – перший крок», - зауважив він.

На що Петро Савчук зазначив: доведеться під час голосування вибирати між совістю і наповненням бюджету.

Юрій Вега, своєю чергою, зазначив, що проект рішення – недопрацьований. Адже 4-кімнатні квартири отримували багатодітні сім’ї, які не можуть сплатити податок. Крім того, незаконні добудови не оподатковуються, адже це – не зареєстрована нерухомість.

Згодом депутат Петро Савчук попросив додати пункт, згідно з яким не оподатковуються об’єкти житлової нерухомості, що є у власності осіб, які мають статус учасників АТО та сімей Героїв Небесної сотні: «Вони там, а ми тут. І ми зобов’язані їх підтримати».

Та з цього приводу знову розгорілася палка дискусія – що робити з учасниками АТО і чи лише їм надавати таку пільгу.

«А як же афганці? А афганці Росію захищали?», - пролунало в залі.

Згодом депутати зазначили: учасники бойових дій мають низку пільг, на них даються державні субвенції. А учасники АТО мають пільги рішенням міськради.

А от секретар міськради Сергій Григоренко закликав не підтримувати цю пропозицію, оскільки це надходження в бюджет міста, від цих податків надійде трохи більше мільйона, а це - менше тисячної бюджета міста.

«Про що ми говоримо. Немає юридичного статусу Героїв Небесної сотні. Та й живуть вони не в Луцьку. Немає юридичного терміну «учасник АТО». Є учасники бойових дій. Ми можемо в лютому-березні уточнити списки і подати конкретний список пільговиків», - зауважив він.

Згодом взяв слово депутат міськради Павло Данильчук, мовляв, не варто спекулювати на темі учасників АТО. А ось щодо статусу учасника бойових дій, то їх отримують поки що ті, хто вже не на цьому світі, або по блату.

«Я і сам цю процедуру проходжу. Дуже складна процедура», - зауважив він.

Згодом Петро Савчук уточнив: звільнити від сплати за нерухомість учасників бойових дій, учасників АТО та родини Героїв Небесної сотні.

Та депутати цю пропозицію не підтримали.

Згодом депутати голосували за пропозиції від комісії з питань торгівлі та підприємництва. Так, пропонувалося збільшити площу будинків, яка не оподатковується - до 180 метрів квадратних. Але цю пропозицію не підтримали.

Пропонували затвердити нульову ставку для гаражів в гаражних кооперативах, які є на правах приватної власності фізичних осіб. Це теж не підтримали.

Пропонували депутатам зменшити податкову ставку за об’єкти житлового фонду з 2 до 1,5 %. Цю пропозицію не підтримали. Як і пропозицію знизити ставку до 0,5%.

Відтак, депутати погодилися, що лучани платитимуть 2% від мінімальної зарплати податку на житлову нерухомість за більш ніж 70 метрів квадратних квартири і 140 метрів квадратних будинків. А за нежитлову нерухомість – 0,25% за метр квадратний від мінімальної заробітної плати.

Додамо, що ці ставки в Луцьку діятимуть з 2016 року.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 18
Шок Показати IP 28 Січня 2015 15:17
Данильчук проходить процедуру оформлення статусу учасника бойових дій? Чи щось не так написали? За ЩО?????? Що погрівся влітку на морі та відпочив у колишньому маєтку Януковича? Чи за те, що рекетом в Луцьку займався?
НЕЛУЧАНИН Показати IP 28 Січня 2015 15:59
"Однак депутат Роман Романюк зауважив: в країні складна економічна ситуація, а закон про податок на нерухомість – перший крок до впровадження податку на розкіш. Та в ідеалі податок має нараховуватися не на квадратуру, а на оціночну вартість." Планували оподатковувати розкіш, а вийшло як завжди - стрижуть самих бідних. А що заважає досягнути цей пресловутий ідеал прямо вже ? Відповідь очевидна - небажання нуворишів платити за розкіш, серед яких багато "слуг народу". ТО ДЕ Ж СОЦІАЛЬНА СПРАВЕДЛИВІСТЬ ?!!!!!!!!!!!! ОЦЕ ТАК ПАН ПРЕЗИДЕНТ ВИРІШИВ ЖИТИ ПО НОВОМУ РАЗОМ З ЯЙЦЕГОЛОВИМ ОЧКАРИКОМ ?
лучани Показати IP 28 Січня 2015 15:59
Податок повинні платити всі власники нерухомості, у залежності від вартості самої нерухомості. Не можеш платити, то продавай або бери квартирантів.Вистачить розводити голозадий совок у смітті та багнюці.
????????? Показати IP 28 Січня 2015 16:02
Новини на ринку нерухомості в Івано-Франківській області Категорія: Новини Прикарпаття Створено: Середа, 28 січня 2015, 13:39 uzhestochil-4482 Міськрада обласного центру встановила пільги для фізичних осіб по оплаті податку на житлову нерухомість, зменшивши базу оподаткування. Не оподатковуватимуться квартири площею до 120 кв. м. і будинки - до 240 кв. м. Крім того, влада Івано-Франківська звільнили в 2015 році на 50% від сплати земельного податку держуніверситети і повністю - санаторно-курортні та оздоровчі заклади громадських організацій інвалідів, реабілітаційні установи, органи держвлади і місцевого самоврядування, органи СБУ, МВС, прокуратури, ВСУ, міські комунальні підприємства, парки державної та комунальної власності, ОСББ, ЖБК.
Анонім Показати IP 28 Січня 2015 16:26
Мати квартиру - роскiш.... Дожили, доборолися...
лучани до Анонім Показати IP 28 Січня 2015 16:34
Це не розкіш. Податок з нерухомості піде на тротуари , дороги ,дитсадки ,школи та лікарні біля цієї нерухомості.
BBC до лучани Показати IP 28 Січня 2015 16:45
Вже податок з бензину, дизпалива, податок за першу реєстрацію авто йшов на дороги і тротуари. В карман воно все піде. Хватить брехати.
Тамара до лучани Показати IP 29 Січня 2015 00:01
Е так звана плата за дороги...А дороги будуються,ремонтуються?Так буде и з тротуарами,садками,школами и ликарнями.Не тиште себе байками,люди.
Олена Показати IP 28 Січня 2015 16:43
Нарешті ,прямо хоча в дискусійному значені того слова,визнали, що усі мобілізовані це лише добровольці,які крім дякую не отримують нічого,хіба що посмертно,бо все це не носить юридичного статусу.Отже ,як і виходить, просте цивільне населення економно посилати на війну, вигідно.А СБУ,МВС,та усіх військових контрактників та загалом військових,які служать,яких готують фізично та психологічно до таких військових ситуацій,які отримують пільги,зарплату та т.п за рахунок платників податків,мирного населення,яке наразі мобілізовують, забираючи їх від сімей,і більшисть з яких мають дітей,посилати в зону АТО не вигідно,бо як виявляється,добровольця можна послати,а вже таких ні ,бо там вже закон,який вимагає для них ще більше пільг,зарплати,пенсії та т.п.Так-так, влада завжди знаходить вихід з положення,особливо коли це торкається грошей.Вітаю всіх в цій державі, крім облич, змін в цій державі не буде, особливо до людей по- справедливості.
Тетяна до Олена Показати IP 28 Січня 2015 20:21
Олено, Ви праві! Як виявилося у нас в країні патріотизм - це ширма! Заможні-"шаряться", а бідні-страждають!
Лучанин Показати IP 28 Січня 2015 17:25
Найбільша ставка у Луцьку 2%, молодці!!!!!!!!Д*біли!!!!!!!!!!!!!!!!!
продовження до Лучанин Показати IP 28 Січня 2015 22:09
де соціальна справедливість і здоровий глузд , якщо цим рішенням визначено оподатковувати за однаковою ставкою будівлі комерційної діяльності (магазини , кафе , ресторани та інше) нарівні із присадибними господарськими будівлями (хліви , літні кухні , гаражі , погреби та інше) . Ставка податку 0,25% за метр квадратний -подумайте хто у виграші і кого нагрузили .
Мешканець Показати IP 28 Січня 2015 17:27
Київська міська державна адміністрація виступає за введення податку на нерухомість у столиці розміром 1%. Про це в ході круглого столу заявив перший заступник голови Київської міської державної адміністрації Ігор Ніконов, передає «РБК-Україна». А в Луцьку 2%!!!!!!!!!!!!!!
вовк Показати IP 28 Січня 2015 20:32
****** міськрадівські як на АТО воювати то всі поголовно хворі . Як народ обдерти то перші. ******** *******. НЕ БЮДЖЕТ А КАРМАНИ СВОІ НАПОВНИТИ ХОЧЕТЕ.
Тамара до вовк Показати IP 29 Січня 2015 00:12
А ми ж у лиси!На нас завжди(и в рад. часи) експериментували.Бо тут на околици:кричи,кричи-не докричишся...То,може,волиняни прийшов час не у лиси гукати,а на майдани говорити з мисцевими здирниками?
Анонім Показати IP 29 Січня 2015 07:27
Романюка гнати, і в нас тоді буде податок 1 відсоток
Джулія Показати IP 29 Січня 2015 10:55
Переважна більшість власників 3-кімнатних квартир податок не платитимуть. Здоровий глузд переміг. Приємно :-)
вовк до Джулія Показати IP 29 Січня 2015 16:04
Ви про що Шановна? Глузду у них хватило понабирати кредитів у банках для себе і не віддавати. Пора жити по новому казав Парашенко. Народ назад в хлів а панство в хороми. Накрали вже досить. Їм цей налог шо собаці муха. А холопи хай знають своє місце.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus