USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

У волинських мисливців тихцем відібрали угіддя. РЕПОРТАЖ

31 Жовтня 2014 14:30
Мисливський куточок у лісовому заказнику на Іваничівщині облаштований без належних дозволів та документів. Засновники фірми – бізнесмени з Нововолинська, - повідомляє «Нововолинськ діловий».

Кілька років тому приватна фірма «Павлівське мисливське господарство» отримала за рішенням Волинської облради 7021 га угідь в Іваничівському районі — поблизу сіл Завидів, Павлівка, Милятин, Переславичі, Самоволя, Грушів.

Як повідомляло Інформаційне агентство Волинські Новини, Павлівське мисливське господарство взяло в користування ліс на 25 років, а ще недавно там почали зводити елітні котеджі. Вочевидь, для впливових мисливців-багатіїв, бо звичайних людей туди не пускають.

Господарюють в заказнику на повну, встановили трансформаторну підстанцію, проклали каналізацію, а за кількасот метрів встановили годівниці для дикого звіра та оглядову вежу. Місцеві жителі розповідають: у сезон полювання на кабана охочі їдуть цілими колонами, а от місцевим мисливцям сюди зі зброєю заходити не можна - територія ж заповідник.



Розповідає Петро Нагайовський із селища Іваничі — мисливець, ще й активіст Самооборони:

— Створювати "Павлівське мисливське господарство" допомагали мисливці цілої області. Але ніхто не думав, що це повернеться проти них. Власники господарства скористались добротою мисливців і зловжили нею. Надали в облраду сфальсифіковані документи — і облрада їх затвердила.

"Павлівське мисливське господарство" не лише взяло 5 тисяч гектарів лісу з держлісгоспу — вони ще тихцем забрали в мисливців землю: болотно-польові угіддя, 2 тисяч гектарів. Коли після того мисливці з Павлівки, Трубок ходили по полях, то Холмецький казав: "Тут вам полювати не можна! Це мої поля!" І виганяв їх. А вони ж там полювали все життя.

Люди звернулись у міліцію, прокуратуру, велося слідство. Висновок міліції: дійсно, порушення при оформленні документів при подачі в облраду були, але вони не тягнуть за собою кримінальної відповідальності.

Та суть справи не у кримінальній відповідальності, а у тім, що сфальсифіковані документи. Їх оформили рішенням президії районної ради товариства мисливців, яка на це не має права. Рішення про передачу земель може ухвалити тільки районна конференція мисливців, а вона НЕ здыйснювалась. Мисливці були дуже невдоволені, бо поза їхніми плечима їхні угіддя передали Павлівському мисливському господарству.

Активісти скликали збори мисливців і рибалок, прибуло до 200 чоловік, ішлося про звільнення Холмецького з посади голови районного товариства. Та закінчилось нічим. Бо почались події у Криму, війна на Сході — і те питання відійшло на задній план.

Павлівське мисливське господарство докладало зусиль для вирощування кабанів, косуль і зайців. Та, створивши це все, вони не взяли на себе відповідальності за ті потрави, які кабани роблять для населення. І законодавчо це не врегульовано.

Людина на селі нині перебуває за межею бідності, та ще приходять кабани і їдять цю пшеницю, цю картоплю. Людина зазнає великих втрат, бо земля — основний годувальник на селі.

Відстрілювати цих кабанів — браконьєрство, та й не відстріляєш їх поночі, коли потраву роблять. Залишається одне: якщо вирощуєш кабанів, а вони спричиняють шкоду, то власники кабанів повинні відшкодовувати потраву. Це зробити дуже просто: є потрава, є голова сільради і члени сільради, можна зібрати комісію, яка визначить розмір відшкодування. Є потрава — заплати, бо люди мають сім'ї, дітей.

Полювання — це розвага, а не спосіб життя, як було тисячі років тому. А за розвагу, відпочинок треба платити. Хочете, хлопці, тут відпочивати — віддавайте гроші, компенсуйте це нам.

Фермер Матвіюк Ростислав Васильович із села Грушів — депутат Іваничівської райради:

«Маємо проблему в селі з дикими кабанами. Хто їх розводить, хай би несли відповідальність за дії тих кабанів. Якщо вони тварин годують, стимулюють їхнє розмноження, а кабани роблять потраву людям на полях, хай відшкодовують, бо ж несемо великі збитки. Сіємо пшеницю, а їдять дикі кабани. Так не повинно бути!

Будемо просити вас, аби достукалися до керівництва, до Верховної Ради. Хай врегулюють це питання, ухвалять закон, за яким би відшкодовували нам, селянам, збитки. Не хочемо допомоги — хочемо, аби нам ніхто не заважав.

Ми знаємо, що Ярема тут керує всім цим ділом, тими кабанами. Нема совісті, значить, у людини. Якщо він хоче стріляти, хай би йшов на схід і стріляв, а не хоче на схід стріляти — хай би дав гроші, які він має, на армію. Через нього в нас у селі одні проблеми — через кабанів, які годуються з наших полів».



Сусідка Матвіюка — селянка Валентина Данилькевич бідкається:

«У мене було засіяно 20 соток пшениці, не зібрали нічого! Маю п'ятеро дітей, їх треба чимось годувати. Холмецький

обіцяв збитки вернути, але не вернув. Це десь на 2,5 тисячі гривень я врожаю втратила».

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 19
Орел Показати IP 31 Жовтня 2014 15:01
Ярема правильно усе зробив!
Анонім Показати IP 31 Жовтня 2014 16:17
Банда рулює везде і кругом. Ніхто і інкои не наведе порядку.Тільки автоматом зараз можна притупити апетити цих бандюг.Бо вже ніякі важелі не діють кругова бандитська порука і беззаконня.
Орел до Анонім Показати IP 31 Жовтня 2014 16:22
шо ти мелеш? тобі лапшу на вуха вішають, а ти віриш цій маячні. Нормальне там мисливське господарство. Деяким браконьєрам порядок не подобається. І ще камишнікова ненавидить Ярему, бо він не бере її телеведучою на ТБ
Волинь Показати IP 1 Листопада 2014 13:17
Одну банду вигнали , друга банда прийшла. Нічого не міняється.
123 Показати IP 3 Листопада 2014 09:33
Це політика
ненагайовський Показати IP 3 Листопада 2014 09:48
Нагайовський перший у Іваничывському районі браконьєр, люди розказують, що він два роки тому вбив свиню, заборонену до відстрілу. А зараз каже, що щось вкрали? Все набагато простіше - закрили доступ браконьєрів до мисливських угідь, от вони і незадоволені
з новіка до ненагайовський Показати IP 3 Листопада 2014 09:54
все ще простіше - камишніковій платять за те, щоб вивяляти в грязі Ярему. А вона не має до чого доколупатися, от і обсмоктує те мисливське господарство з усіх боків. До цих пір воно нікому не було потрібне, а перед виборами дивися но - стало найголовнішою проблемою в районі! І ще подумайте - з яких то пір нововолинську продажну журналюгу цікавлять проблеми району, до якого вона відношення не має? І де вона раніше була?)))
Іваничі Показати IP 3 Листопада 2014 10:44
Читав, що Ярема керує мисливським господарством, але я щось його там ні разу не бачив ,я два рази був на полюванні, то керував нами Єлева, тоді ми взяли невеличкого кабанчика.
мисливець Показати IP 3 Листопада 2014 10:48
Я тоже був на полюванні і керував нами Єлева, не можу поняти, чого мисливські угіддя прив"язують тільки до Яреми, якщо своїми очима бачив і від багатьох чув, що керують інші?
з новіка Показати IP 3 Листопада 2014 10:52
хотів в камишнікової спитати, чого вона саме до Яреми діло має, але на "діловому" з коментарями не пробитися, "чесні" журналюги їх просто не пропускають, а коменти там пише сама камишнікова, це й дурному ясно. отака то чесна преса!
нововолинськ Показати IP 3 Листопада 2014 10:54
От дивно , чого це камишнікова не згадала у своїй заказусі про екс заступника голови Юрія Єлеву ,вони ж дружбани! І частка Єлеви в тих угіддях теж є! Але ж пані наталя сама як ті кабани біля годівниці прикормлена то мером (була радником на зарплаті) а як вигнали то продалася тим єлевам і виконує замовлення на відмінно.
любитель собак до нововолинськ Показати IP 3 Листопада 2014 11:05
семенівна вже потєрялася на кого гавкати)))))) грошенят же ж хочеться, а востребувана вона все менше і менше, то і кидається кругом потроху і кругом без толку)
Анонім Показати IP 3 Листопада 2014 10:57
Це помста яремі за те що він балатувався в депутати
Анонім Показати IP 3 Листопада 2014 11:19
Невдоволення селян не є рушійною силою у цій ситуаціі є давній конфлікт між яремою і єлевою відмінність тільки втому що раніше це відбувалось на теренах нововолинська а тепер перейшли на обласний так і загально украінського недалеко
поінформована Показати IP 3 Листопада 2014 13:25
Замість того, щоб бігати за дичиною по Іваничівському району, Наталія Семенівна потурбувалася б про зграю бродячих псів, які блудять містом і нападають на людей. Подейкують - у розпліднику повним ходом гуляє сказ. І нікому до того нема діла. Сайт "Нововолинськ діловий" та нібито незалежний, а насправді продажний журналіст Наталія Камишнікова, автор публікації "Про Ярему, мера, жирних котів і кабанів" всіляко намагається осквернити імена причетних до Павлівського лісомисливського господарства. Насправді річ у гонитві за рейтингами, і честю "акула пера" тут не гребує. У господарстві, як і багатьох інших, ведеться відтворення популяції дикої звірини, полювати дозволяють усім охочим, на разі відкрито сезон полювавння на зайця, відстріл кабанів та косуль прговодять за ліцензією. "Отака фігня, малята", - як любить писати сама журналістка.
modo Показати IP 3 Листопада 2014 14:51
А про притулок чули? Га питаю? Знаходиться неподалік церкви в селі Низкиничі, собаки худі як тріски !
Украинец Показати IP 5 Листопада 2014 10:48
Да на этих угодиях Елева рулит, раньше вместе с женой мэру ж... лизали, а как шершаво стало так уже не знает что и придумать. Взял Камышникову и вместе с ней д**чат мозги всякой фигней всему городу. Даааааа, зря его от зоны отмазали, там его законное место!!!
zurbagan Показати IP 5 Листопада 2014 14:19
C Яремой там ещё голова Иавничивского УТМР Холмицкий с....ка замешан один безчинствует в приграничной полосе (браконер х....в ,заготовитель), а другой прикрывает его. Тогда Ярема пошол в депутати чтобы вообще закон был неписан и свои дела прикрыть , а Холмицкий и дальше продолжает..
мисливець Показати IP 5 Листопада 2014 14:50
вже скоро заборонять і дихати в лісі бо Павлівське приватне і Завидівська дача теж приватне всі під'їзні дороги перериті в ліс ні-ні, дойдем до того, що гриби будемо на городі вирощувати і дивитися в сторону лісу не можна ось такі закони в "пана" Холміцкого. Замість того щоб робити свою роботу по УТМРу даний "чолов'яга " глядить Ярему,Єлеву і ... НЕ ПОЛУЧЕТЬСЯ ОДНОЮ Ж....Ю НА ДВОХ СТІЛЬЦЯХ ВСИДІТИ МИКОЛА МИКОЛАЙОВИЧ!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus