USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.96

Відсьогодні закон про державну службу вступив в дію у новій редакції

1 Травня 2016 14:18
Нова редакція закону про державну службу набула чинності в неділю, 1 травня. Закон був прийнятий Верховною Радою 10 грудня 2015 року, 31 грудня підписаний Президентом Петром Порошенком, відповідно до перехідних положень закону він набуває чинності 1 травня, - передають Українські Новини.

Закон забороняє вищим держслужбовцям членство в партіях, а всім держслужбовцям - обіймати посаду в керівництві партій і брати участь у передвиборній агітації.

Вищим держслужбовцям заборонено поєднувати держслужбу з виконанням обов'язків депутата місцевої ради.

У разі, якщо держслужбовець реєструється Центральною виборчою комісією як кандидат у депутати, він буде зобов'язаний в одноденний строк письмово повідомити про це керівникові держслужби у своєму державному органі.

Держслужбовцю-кандидату в депутати на час виборчої кампанії буде надаватися відпустка без збереження зарплати.

Закон передбачає введення інституту державних секретарів у міністерствах, які організовують роботу апарату міністерств і держсекретаря Кабінету Міністрів.

Держсекретарі призначаються Кабміном за поданням відповідних міністрів на підставі конкурсного відбору строком на 5 років із правом перепризначення.

Також секретар призначає на посаду й звільняє керівників підприємств і організацій, які належать до сфери керування міністерства.

Закон передбачає введення 3 категорій посад замість існуючих наразі 7: "А" - найвищий корпус держслужби, "Б" - керівники структурних підрозділів і "В" - інші держслужбовці.

До категорії "А" належать: державний секретар Кабміну та його заступники, держсекретарі міністерств; керівники центральних органів виконавчої влади і їх заступники; керівники апаратів Конституційних і Верховних судів, вищих спеціалізованих судів і їх заступники; голови місцевих державних адміністрацій; керівники державної служби в інших державних органах, юрисдикція яких поширюється на всю територію України.

Крім того, документом передбачається створення комісії з питань вищого корпусу держслужби, склад якої затверджується Кабміном.

До складу комісії входять: представник, запропонований Радою за подачею комітету, до повноважень якого ставляться питання державної служби; представники, запропоновані Президентом і урядом із осіб, що займають посади вищого корпусу держслужби; керівник Національного агентства з питань державної служби; керівник Національного агентства з питань запобігання корупції; представник Державної судової адміністрації; по одному представнику від спільного представницького органу репрезентативних всеукраїнських об'єднань профспілок і спільного представницького органу сторони роботодавців, а також чотири представники громадських об'єднань, наукових установ і експертних організацій.

Строк повноважень члена комісії становить 4 роки.

Даний орган буде проводити конкурсний відбір вищих держслужбовців (категорія "А"), за результатами якого суб'єктові призначення буде пропонуватися не більш ніж 3 кандидатури.

Крім того, комісія може вносити суб'єктові призначення пропозиції про переведення вищих держслужбовців на рівнозначну або нижчу посаду в інший державний орган, а також пропозиції за результатами дисциплінарних розслідувань.

Крім того, закон установлює, що загальний розмір премії держслужбовця за рік не може становити більш ніж 30% фонду його посадового окладу.

Надбавка за вислугу років на держслужбі встановлюється на рівні 3% посадового окладу за кожний календарний рік стажу держслужби, але не більш ніж 50 % посадового окладу.

Законом передбачена можливість фінансування заробітних плат держслужбовців, як за рахунок коштів державного бюджету, так і за рахунок коштів програм Європейського Союзу, міжнародних організацій та інших країн.

Закон набуває чинності з 1 травня 2016 року, крім норми, що передбачає обов'язковість володіння держслужбовцями категорії "А" іноземною мовою, що є офіційною у Раді Європи (англійська і французька) і набуває чинності 1 травня 2018 року.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus