USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Як Україну висвітлюють у світових медіа. ІНФОГРАФІКА

24 Червня 2016 23:00
Загальна кількість статей про Україну у порівнянні з попереднім місяцем не змінилася. Однак при цьому змінилася кількість позитивних інформаційних приводів щодо України. Принаймні два з них створили небачену до цього хвилю схвальних та інтонаційно піднесених публікацій.

Головний редактор «Ока» Ірина Купчинська підбила для Platfor.ma підсумки: що та як писали у світі про Україну у травні.

Моніторинговий проект «Око» уже тривалий час аналізує те, як новини про і з України висвітлюються іншими мовами. Окрім статистичної кількісної обробки матеріалів, щонайменше чверть проходить обробку волонтерами-анотаторами, які визначають тематичне спрямування матеріалу та його сентимент для іміджу України – позитивний, негативний чи нейтральний.

З 13 по 17 травня темою дня була перемога Джамали: від перших опитувань до переказу подій конкурсу та політичних обговорень довкола змісту пісні і геополітичної ситуації. Найпопулярнішим став матеріал CNN за 15 травня «Українська співачка Джамала виграла конкурс Євробачення» (понад 40 тис. лайків, поширень і коментарів у Facebook і Twitter).

Наступного дня у найпопулярнішій статті англійською вже йшлося про політичні контексти конкурсу – «Євробачення: колишній прем'єр-міністр Австралії спрямовує їдкий коментар у бік Росії»: «У мене є багато інтенцій щодо України, я думаю, що Україна сильно страждала за останні кілька десятиліть, і я думаю, що вони і зараз страждають від поведінки хулігана» (в оригіналі bully, – хуліган, розбишака, причепа, бандит). У контексті теми прозвучало і відзначення Дня депортації кримських татар 18 травня, однак найпопулярніша стаття на цю тему на Kyiv Post набула лише 225 пунктів соціального резонансу.

Після хвилі Євробачення відбувається кількісний спад матеріалів про Україну, і 21 травня вже виринає у контексті спорту: «Луческу після 12 років залишає Шахтар з перемогою у фіналі Кубка», а 22 числа найцікавішими стали коментарі Горбачова про схвалення анексії Криму. Щоправда, найпопулярнішими у цій темі виявились матеріали із проросійських ресурсів SputnikNews та Russia Today, а наступними уже американський NYPost та британський The Times із соціальними показниками менше 300 пунктів. Тобто тема була актуальною для вже прихильної до Росії аудиторії та існувала імовірність посиленого просування цієї новини ресурсами для створення інформаційної підтримки політики РФ.

24 травня найактуальнішою стає тема про бойові дії на Сході України на UaToday: «Сім українських солдат загинуло, дев'ять отримали поранення на сході України» із соціальним показником близько 1000. Бойові дії ставали темою дня про Україну у травні ще 1 числа, коли загинуло троє бійців, незважаючи на великоднє перемир’я. Найпопулярнішою статтею про це стала публікація на ватиканському ресурсі Radio Vaticana із соціальним показником близько 80 пунктів. Спостерігаємо невисокий інтерес до бойових дій в Україні та публікацію цих матеріалів не топовими за відвідуваністю чи популярністю ресурсами. Таким чином, тема бойових дій в Україні у травні перебувала у фоновому режимі.

Згодом відбулося зміщення акцентів і наприкінці місяця темою дня стало звільнення Надії Савченко. Найбільш поширюваним текстом на цю тему стала нейтральна стаття BBC «Надія Савченко: Росія звільняє українського військовослужбовця» (із соцпоказником понад 40 тис.).Світова преса також по-різному, але однозначно гучно сприйняла цю подію (про що ми вже писали).

Завершальним акордом інформаційного місяця про Україну стала також трагедія у Броварах 29 травня: «17 загиблих внаслідок пожежі у будинку престарілих в Україні».

У проросійських англійськомовних ЗМІ панувала конспірологія. Так, найбільш розповсюджуваним став матеріал «Морський флот США планує тренування в Болгарії для штурму Криму» (SputnikNews), німецькою наполягали на тому, що «гарантії для європейської безпеки існують тільки разом з Росією», португальською розповідали про українські танки на підході до Криму, Крим з’явився і в французькому Спутніку «Марін ле Пен готова буде визнати Крим російським, якщо її оберуть президентом». А польською іронізували з приводу того, що «Порошенко оголосив Україну берегинею європейської цивілізації».

Що не дивно, найпопулярніші матеріали про Україну за соціальним резонансом у німецькому, французькому та польському інформаційних просторах стосувалися Євробачення. Португальською, щоправда, найбільш поширюваним став матеріал про народження дівчинки австралійкою, яка втратила 2 дітей в авіакатастрофі МН-17 – ця аварія все ще викликає інформаційний резонанс щодо України.

Одним із найбільш цікавих для англомовних аудиторій став також матеріал The Guardian про щорічний буклет привабливих туристичних місць від проекту Lonely Planet, в якому Львів посів почесне п’яте місце. Туристичний потенціал Львова не підпадає під жодні сумніви, особливо якщо згадати публікацію того ж The Guardian 20 квітня, в якій щорічний львівській Альфа Джаз Фест потрапив до десятки найкращих джазових фестивалів Європи.

«Сподіватимемося, наступного місяця також буде побільше позитивних іміджевих акцентів про Україну», - пише Ірина Купчинська.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus