USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Як європейці ставляться до в'їзду мігрантів-мусульман. Дослідження

11 Лютого 2017 13:36
В Європі експерти Chatham House опитали десять тисяч жителів і з'ясували, що багато хто з них підтримує обмеження в'їзду для мусульман в їхні країни, повідомляє DW.

Введена президентом Дональдом Трампом заборона на в'їзд в США для громадян семи мусульманських країн викликала жорстку критику усього світу. Після підписання господарем Білого дому міграційного указу в найбільших аеропортах США і в багатьох європейських столицях пройшли масові протести проти обмежень. У країнах ЄС на вулиці вийшли мешканці Берліна, Лондона, Парижа, Брюсселя і Лісабона.

До слова, у Вашингтоні вирішили переписати текст наказу президента США Дональда Трампа, який передбачав заборону на в'їзд до Сполучених Штатів громадянам семи ісламських країн, проте в чинній редакції, згідно з рішенням суду, був заблокований.

Про це пише NBC із посиланням на джерела в адміністрації Трампа, повідомляє Обозреватель.

Згідно з повідомленням, президент має намір оскаржити блокування наказу в суді, при цьому зберігши його суть. Для цього юристи в Білому домі працюють над мовою наказу, який буде представлений суду.

Тим часом, як з'ясували аналітики лондонського дослідницького інституту Chatham House, багато жителів Європи проти зростання числа мігрантів з країн з переважно мусульманським населенням. Ще до підписання Трампом міграційного указу експерти провели опитування серед десяти тисяч жителів в десяти країнах Європи, запропонувавши їм висловити своє ставлення до твердження: "Подальшу імміграцію з країн з переважно мусульманським населенням потрібно зупинити". З ним погодилися 55 відсотків опитаних.

Польща очолює список противників імміграції

В опитуванні брали участь жителі Бельгії, Німеччини, Греції, Іспанії, Франції, Італії, Австрії, Великобританії, Угорщини та Польщі. У деяких з цих країн - наприклад, у Франції, Бельгії та Великобританії - досить висока частка мусульманського населення. В інших - таких, як Польща і Угорщина, - його практично немає. Однак ці відмінності не позначилися на ставленні учасників опитування до мусульман: серед країн, де з запропонованим Chatham House твердженням погодилося найбільше число опитаних, виявилися і держави з невеликою часткою мусульманського населення.

Найвищий відсоток (71) людей, які погодилися з твердженням, виявився в Польщі. За нею йдуть Австрія, Угорщина, Бельгія і Франція. Що примітно, практично всі країни, де більшість респондентів висловилися проти імміграції мусульман, або опинилися в центрі міграційного кризи, або в останні роки піддавалися жорстоким терактам, організованими вихідцями з мусульманських країн. Винятком в цьому плані стала лише Польща.

Про результати опитування дозволяє судити і той факт, що у всіх цих країнах сильні правопопулістські політичні партій, а в деяких з цих держав представники правих популістів навіть перебувають при владі. Доброзичливішими по відношенню до мусульман-мігрантів є жителі Іспанії. Тут із запропонованим експертами твердженням погодився 41 відсоток респондентів.

Як відповідали європейці

Chatham House також проаналізував соціально-демографічний склад учасників опитування і прийшов частково до очікуваних висновків. Люди похилого віку частіше висловлювалися проти зростання потоку приїжджих мусульман. За обмеження в'їзду висловилися 44 відсотки учасників дослідження у віці від 18 до 29 років, тоді як серед респондентів старше 60 років таких виявилося 63 відсотки.

Що стосується рівня освіти опитаних, то відмінності в ньому не настільки сильно вплинули на відповіді. Обмеження в'їзду для мусульман підтримали 59 відсотків респондентів, які закінчили лише школу, і 48 відсотків випускників ВНЗ. При цьому навіть серед респондентів з найвищим рівнем освіти майже кожен другий не хоче впускати в свою країну мусульман.

Висновки Chatham House перегукуються з результатами опитування американського соціологічного інституту Pew Research Center, опублікованих влітку минулого року. Американські експерти в цілому прийшли до схожих висновків, що і їхні колеги з Великобританії, хоча в деяких країнах результати дослідження сильно відрізнялися. Як з'ясували в Pew, невисокої думки про мусульман дотримуються 72 відсотки жителів Угорщини, 69 відсотків італійців, 65 відсотків греків і 50 відсотків іспанців.

Для порівняння - цей показник у Великобританії і Німеччини склав 28 і 29 відсотків відповідно. Результати опитування також свідчать, що 59 відсотків опитаних в середньому в усіх країнах побоюються, що приплив біженців призведе до зростання тероризму.

Страх європейських громадян перед тероризмом, судячи з усього, призводить до того, що вони серйозно переоцінюють частку мусульманського населення в своїх країнах. Восени минулого року британський дослідницьких інститут Ipsos MORI Institute попросив європейців оцінити процентне співвідношення мусульман в їх країнах. З'ясувалося, що жителі Франції вважають, що в країні живе в чотири рази більше мусульман, ніж це є насправді. Оцінка британців виявилася в три рази вище реальної цифри.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
АК 47 Показати IP 11 Лютого 2017 15:56
Ви ще будете ридати від них...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus